Κοσμος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις γαλλικές εκλογές (εικόνες)

Οι υποψήφιοι, η τρομοκρατία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350914-728006.jpg
EPA/IAN LANGSDON

Περί τα 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή 23 Απριλίου και του δεύτερου γύρου της 7ης Μαΐου, μέσα σε κλίμα τρόμου μετά την αιματηρή επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών σα Ηλύσια Πεδία το βράδυ της Πέμπτης.

Πώς εκλέγεται ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας;

Ο πρόεδρος της Γαλλίας εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.

Ο πρόεδρος πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο των εκλογών, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία. Βάσει του νόμου του 2014, τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρώνται χωριστά από τα άκυρα και καταγράφονται στα πρακτικά κάθε εκλογικού τμήματος, αλλά δεν λαμβάνονται υπ΄όψιν στον υπολογισμό των εκφρασμένων ψήφων.

Αποτελέσματα

Ο γαλλικός εκλογικός νόμος απαγορεύει την δημοσίευση εκλογικών αποτελεσμάτων, εκτός των ποσοστών συμμετοχής, όσο διαρκεί η ψηφοφορία.

Η παράταση της ψηφοφορίας στις μεγάλες πόλεις δυσχεραίνει το έργο των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, που θα έχουν μία ώρα λιγότερη για να επεξεργασθούν τις εκτιμήσεις τους με βάση τα προσωρινά στοιχεία της καταμέτρησης.

Εάν οι διαφορές στα ποσοστά των υποψηφίων είναι μικρές, η πολυαναμενόμενη εμφάνιση της εικόνας των δύο φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο στις οθόνες της τηλεόρασης δευτερόλεπτα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

Στην περίπτωση αυτή, οι πρώτες εκτιμήσεις θα ανεώνονται κατά τη διάρκεια της βραδιάς με βάση τα αποτελέσματα της καταμέτρησης.

Οι δύο φιναλίστ της Κυριακής θα αναμετρηθούν στις 7 Μαΐου.

Η ορκωμοσία του 8ου  προέδρου της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνει μέχρι την 14η Μαΐου, οπότε και λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ.

γράφημα

Τρομοκρατία κι εκλογές

 EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Το τρομοκρατικό χτύπημα τρείς μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα; Όλοι οι παρατηρητές συμφωνούν ότι η επίθεση ενόπλων στο πιο λαμπρό δρόμο των Παρισίων είναι «βούτυρο» στο ψωμί της Λεπέν, ενώ η live δημοσκόπηση του Le Parisien δείχνει ότι ανέβηκε κατά μία μονάδα και το ποσοστό του δεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν, ενώ υποχώρησε αντίστοιχα μία αυτό του αριστερού υποψηφίου Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η σύλληψη των δύο εξτρεμιστών Ισλαμιστών στη Μασσαλία, τέσσερις ημέρες πριν από τον γύρο των εκλογών, αφύπνισε τις συνειδήσεις. Το ερώτημα είναι, κατά πόσο η αμεσότητα του κινδύνου θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση της εκστρατείας και να βαρύνει ίσως την επιλογή των εκλογέων για έναν πρόεδρο με εμπειρία.

Από την Τρίτη πάντως, οι υποψήφιοι ύψωσαν ήδη τους τόνους υπογραμμίζοντας τις θέσεις που υποστηρίζουν ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας:

Την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της σύλληψης στη Μασσαλία, η Μαρίν Λεπέν δεν έχασε ευκαιρία, κατά τη συγκέντρωση που είχε στο Παρίσι, να διαθέσει κοντά μια ώρα συνδέοντας με πάθος τον κίνδυνο της τρομοκρατίας με τη μετανάστευση, τονίζοντας την άμεση έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν: «Ανοίξαμε τις πόρτες του οίκου Γαλλία, στη μαφία και στους τρομοκράτες που αντιλήφθηκαν άμεσα τα οφέλη που θα αποκόμιζαν από την απίστευτη αδυναμία μας. Έστειλαν τους στρατιώτες του μίσους μέσω της ροής των μεταναστών για να κτυπήσουν την καρδιά της χώρας μας» δήλωσε.

Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου, θέλει να κλείσει τα εξτρεμιστικά τζαμιά και να επαναφέρει την «εθνική ταπείνωση» ( ή αναξιοπρέπεια) για όσους Γάλλους έχουν φάκελο και είναι ύποπτοι τρομοκρατίας, ποινή που έχει καταργηθεί από το 1951.

Ο Φρανσουά Φιγιόν θέλει και αυτός έναν αυστηρό έλεγχο για το Ισλάμ της Γαλλίας. «Είμαι υπέρ την απαγόρευσης όλων των κινημάτων που υποστηρίζουν τους Σαλαφιστές (Σαουδική Αραβία) και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Που προπαγανδίζουν το «τζιχάντ» (ιερό πόλεμο) και πολεμούν τις δημοκρατικές μας αξίες. Που δηλώνουν χωρίς ενδοιασμό ότι θέλουν να συντρίψουν το δημοκρατικό μας σύστημα γιατί δεν συμβαδίζει με τις δικές τους αρχές» δήλωσε.

Ο Φιγιόν είναι υπέρ της στέρησης της γαλλικής υπηκοότητας από τους Γάλλους τρομοκράτες και υπέρ επιβολής της βιομετρικής ταυτότητας.

Ο Μελανσόν είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη στέρηση της υπηκοότητας ή τη βιομετρική ταυτότητα. Θέλει μεγαλύτερη ανθρώπινη στελέχωση στον τομέα της πληροφορίας και να δοθεί ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη αυτή, χωρίς έκτακτα μέτρα, όπως αυτά της έκτακτης ανάγκης, που όλοι μας ξέρουμε ότι μετά από τρεις μέρες δεν έχουν καμία χρησιμότητα» έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα.

Για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν ποντάρει στην αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων, στη δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής δύναμης 5000 συνοριοφυλάκων και στη συνεργασία των Google, Twiter και Facebook.

«Πολλοί τρομοκράτες πέρασαν στη δράση αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Έρχονται σε επαφή με τα ισλαμικά στοιχεία που τους χειραγωγούν και τους οδηγούν στη βία. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να δεσμευθούν οι μεγάλοι οργανισμοί του Διαδικτύου, ότι θα αποσύρουν άμεσα τέτοια προπαγανδιστικά κείμενα, χωρίς να προβάλουν την όποια δικαιολογία δυσκολίας, τεχνικού χαρακτήρα ή ελευθερίας της έκφρασης ή ουδετερότητας» υπογράμμισε.

Αναμένοντας την επιλογή του νέου προέδρου, τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, για την προστασία των υποψηφίων, των εκλογικών τους κέντρων και των συγκεντρώσεων, είναι δρακόντεια.

Για την ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται η κινητοποίηση 50.000 αστυνομικών και άλλων σωμάτων ασφαλείας.

Οι 11 υποψήφιοι του α' γύρου

 EPA/IAN LANGSDON

  • Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

  • Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης.

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.

  • Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός!

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας.

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.

  • Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία»

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.

  • Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού».

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».

Οι άλλοι υποψήφιοι

  • Ναταλί Αρτό, 47 ετών

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων).

  • Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών

Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ.

  • Ζαν Λασάλ, 61 ετών

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μεταγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους.

  • Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών

Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ

  • Φιλίπ Πουτού, 50 ετών

Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν.

  • Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών

Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος».

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τo interactive αφιέρωμα του ΑΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ