- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπλε Φάλαινα: Η νέα διαδικτυακή τρέλα μεταξύ των εφήβων - Αυτοκτονούν ο ένας μετά τον άλλο
Μόνο στη Ρωσία έχουν αυτοκτονήσει 130 νέοι
Δραματικές διαστάσεις έχει πάρει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Καραϊβική το νοσηρό παιχνίδι «Blue Whale Challenge» που ξεκίνησε από τη Ρωσία (σ.σ. έχουν καταγραφεί επίσημα 130 περιστατικά αυτοκτονιών) και σύντομα η εθιστική αυτή τρέλα διαδόθηκε και στην Ουκρανία. Προειδοποιήσεις έχουν απευθύνει και οι αρμόδιες Αρχές στην Ελλάδα αν και δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά αυτού του είδους.
Πίσω από το παιχνίδι, βρίσκονται άτομα που ζητούν από τους νέους οι οποίοι αποφασίζουν να λάβουν μέρος στο παιχνίδι, να αγοράσουν όπλα και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα και στη συνέχεια να κάνουν μία σειρά από πράγματα επικίνδυνα για τη ζωή τους.
Το παιχνίδι ονομάστηκε «μπλε φάλαινες» γιατί ένα από τα πράγματα που ζητούν από τα παιδιά είναι να χαράξουν μία φάλαινα στο χέρι τους με μαχαίρι. Στο τέλος τους ζητούν να αυτοκτονήσουν και να καταγράψουν την πράξη τους. Αν αρνηθούν προχωρούν σε απειλές και εκβιασμούς σε βάρος των νέων.
Το κοινό και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι γίνεται πλύση εγκεφάλου στους νέους και τα παιδιά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νεαρού στη Βρετανία, ο οποίος βρέθηκε από τη μητέρα του στραγγαλισμένος, λίγες ημέρες αφού είχε προειδοποιηθεί από το σχολείο για το συγκεκριμένο «παιχνίδι». Άλλη περίπτωση χαρακτηριστική είναι εκείνη μιας 14χρονης από τη Ρωσία που πήδηκε στο κενό από τον τέταρτο όροφο.
«Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί πάρα πολλά περιστατικά παιδιών τα οποία είναι σε προεφηβεία ή εφηβεία και πέφτουν θύματα παραπλάνησης, από αμφιβόλου ποιότητας sites τα οποία τους προτρέπουν να κάνουν πράξεις που είναι στα όρια της παρανομίας και της τρέλας», εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος των Ελλήνων χρηστών ίντερνετ, Νίκος Βασιλάκος.
Και προσθέτει: «Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η “κόντρα του πνιγμού”, όπως ονομάζεται και η κόντρα της “μπλε φάλαινας”. Στην κόντρα της “μπλε φάλαινας”, το 15χρονο παιδί καλείται με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του. Στην κόντρα του πνιγμού το παιδί καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού».
«Ο καλύτερος τρόπος να συμβουλεύσουμε τα παιδιά και να τα προφυλάξουμε από τέτοιους κινδύνους είναι να είμαστε κοντά ως γονείς στα παιδιά μας και να τους εξηγήσουμε ότι αυτά όλα τα πράγματα δεν είναι πραγματικά. Ότι είναι στημένα κόλπα από ανθρώπους οι οποίοι τα κινηματογραφούν... Και γι’αυτό πρέπει και το σχολείο και η Πολιτεία και οι γονείς να προστρέξουν και να συνδράμουν στην ανάγκη που έχουν τα παιδιά για ενημέρωση. Και να τους εξηγήσουν ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι πραγματικά, δεν είναι αληθινά αλλά είναι επικίνδυνα όταν τα κάνει κανείς μόνος στο σπίτι».
Ο κ. Βασιλάκος επισημαίνει ακόμα ότι συχνά οι ειδικοί διαπιστώνουν μία προβληματική κατάσταση πίσω από ένα παιδί που πείθεται να κάνει κάτι τέτοιο. «Τις περισσότερες φορές υπάρχει μία προβληματική σχέση, μία προβληματική οικογένεια ή μία προβληματική ψυχολογία ενός παιδιού η οποία βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από τέτοια εκδήλωση», λέει χαρακτηριστικά.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δήλωσε ότι ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει προσπάθειες διαμεσολάβησης στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Ποιο ήταν το γεγονός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα;
Ενισχύεται συνεχώς η άμυνα του νησιού
Συνεχίζονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών
Δεν ξέρω τι πνευματικά θέματα έχει ο Τραμπ, αλλά το ότι αυτή η διαταραγμένη προσωπικότητα (ή αδίστακτη απατεώνισσα) τον συμβουλεύει είναι κάπως τρομακτικό
Ο Ισπανός πρωθυπουργός απορρίπτει τις αμερικανικές πιέσεις για τον πόλεμο στο Ιράν
Προειδοποιήσεις για κυβερνοτρομοκρατικές επιθέσεις σε δημόσιες υποδομές από ομάδες Ιρανών χάκερ που έχουν χτυπήσει τα συστήματα ύδρευσης και διαχείρισης λυμάτων των ΗΠΑ
Ποια η στάση που τηρούν μέχρι σήμερα
Αραβικά μέσα υποστηρίζουν ότι ήδη έχει εκτελεσθεί
Τα μέτρα που εξετάζουν οι ΗΠΑ
Ο ουρανός γέμισε με τις άσπρες γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αντιαεροπορικά πυρά
«Η χώρα έχει τα δικά της συστήματα που έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά»
Δείτε το εξώφυλλο του περιοδικού
«Ξεκίνησαν τον πόλεμο πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την πρωτοβουλία Board of Peace»
Οι πύραυλοι Blue Sparrow και η τεχνολογία που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση
Οι ΗΠΑ βύθισαν πλοίο με drone, μπαράζ χτυπημάτων του Ιράν σε χώρες του Κόλπου
«Η σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια τους»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.