Visual Browsing
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Το Eurogroup συνεδριάζει: Μικρό καλάθι για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ ζητεί «ισχυρές δεσμεύσεις»

Με αντικείμενο την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα συνεδριάζει το Εurogroup. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης συναντήθηκαν με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αν και εξέφρασε την ελπίδα για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο αποκάλυψε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα. Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Ντάισελμπλουμ: Θα συζητήσουμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση κι αναφερόμενος στη συνάντηση του ελληνικού επιτελείου της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των θεσμών. Επίσης, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως θα συζητηθεί το θέμα της επιστροφής των θεσμών.

Σχετικα
Ποτάμι για απόφαση Eurogroup: Ανίκανη η κυβέρνηση, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη
Ποτάμι για απόφαση Eurogroup: Ανίκανη η κυβέρνηση, δεν μπορεί να φέρει την ανάπτυξη

Ερωτηθείς για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

Μοσκοβισί: Ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα

Την ελπίδα πως το σημερινό Eurogroup θα στείλει μήνυμα ότι Αθήνα και θεσμοί προχωρούν προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης «ομαλά» και «σύντομα», εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σχετικα
Eurogroup: Ναι μεν αλλά στην εκταμίευση της δόσης
Eurogroup: Ναι μεν αλλά στην εκταμίευση της δόσης

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από το Eurogroup του Φεβρουαρίου και μετά, κυρίως μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα που επέτρεψε στις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά. Ο ίδιος τόνισε ότι «ο εχθρός μας είναι η αβεβαιότητα», λέγοντας πως όσο πιο πολύ καθυστερούν οι αποφάσεις, τόσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, οι επενδυτές περιμένουν και η ανάπτυξη είναι ισχνή. Γι' αυτό, πρόσθεσε, θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, προκειμένου να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας και με μία πιο σταθερή οικονομία.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε το χαμένο έδαφος, προχωρώντας στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, όπως στο συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Μπαίνουμε σε μία διαδικασία που είναι success story», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική, γιατί θα στείλει θετικό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα από την αρχή και θα εξακολουθήσει να το κάνει. «Εργαζόμαστε στενά με το ΔΝΤ, προκειμένου να φτάσουμε σε μία συνολική συμφωνία με όλες τις πλευρές», υπογράμμισε.

Σόιμπλε: Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση

«Το θέμα της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μην περιμένετε μια θεαματική συνεδρίαση. Η τρόικα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα εάν τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Υπάρχουν σαφείς όροι για το πότε τηρούνται. Στην συνέχεια πιθανώς να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης υπάρχει δυσκολία να βρεθεί συμφωνία. Θα μπορούσαμε να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το θέμα (της αξιολόγησης) πολύ νωρίτερα, αλλά θα προχωρήσουμε τελικά προς την επίλυσή. Πάντως το ελληνικό θέμα δεν θα μας απασχολήσει πολύ σήμερα», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σαπέν: Ανάγκη να μπει ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα

Την ανάγκη να μπει μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στο ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

«Πιστεύω για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι ανάγκη να δώσουμε μια κατεύθυνση, μια σαφή πορεία ότι υπάρχει, προφανώς, λύση τόσο για το καλό της Ελλάδας, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης», ανέφερε ο Μ. Σαπέν, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στο αποψινό Eurogroup.

Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του καλοκαιριού του 2015. «Το δράμα είναι πίσω μας. Μπροστά μας έχουμε λύσεις», ανέφερε ο Μισέλ Σαπέν και πρόσθεσε ότι το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει για την Ελλάδα , προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα και να επιστρέψουν οι επενδύσεις.