- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτή τη στιγμή, κύριε Γιώργο Ψάλτη;
Ήμουν σε ένα μπαρ όταν μου προτάθηκε να γράψω αυτό το κειμενάκι.
Ήμουν σε ένα μπαρ όταν μου προτάθηκε να γράψω αυτό το κειμενάκι. Ζήτησα από τη Μ., που δούλευε μπροστά μου και πίσω από την μπάρα, αυθόρμητα να ορίσει το θέμα: «Καθρέφτης».
Είχα μαζί μου το βιβλίο που πριν δέκα μέρες έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2011: «Κρυφός κυνηγός» (Κέδρος, 2010). Μάλιστα, ο συγγραφέας του, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, τιμήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του.
Παρακάλεσα το διπλανό μου να το φυλλομετρήσει. Το έκανε πολύ γρήγορα, χαμογέλασε και είπε «δεν μου αρέσει»· τον ρώτησα «γιατί;» κι εξήγησε ότι από το στήσιμο των γραμμάτων καταλαβαίνει το ρυθμό και άρα μπορεί έτσι να κρίνει ένα ποιητικό βιβλίο.
Μου το επέστρεψε, και ξαναδιάβασα δύο στίχους που είχα υπογραμμίσει – τους οποίους δεν πρόφτασε το βιαστικό του μάτι· στο ποίημα «Ακάλυπτος χώρος»: «Είναι το ρολόι χρόνια χαλασμένο, δημόσιου χώρου/ που χτυπά μόνο όταν βλέπει ανθρώπους δικούς του»· στο «Μετά των αγίων»: «Το πρώτο φιλί παιδιού στον πατέρα που δεν το θυμάται και ο τελευταίος ασπασμός που θα τον θυμάται για πάντα». Ούτε έδωσε σημασία στον τίτλο: στο ποδόσφαιρο, σταθερά ο «κρυφός κυνηγός» επιδιώκει να βάλει ένα απρόσμενο γκολ. Συνεπώς, δεν πρόσεξε το «Ω καρκίνε, άνθρωπε ύπουλε, σκληρέ. // Φαροφύλακα, που έχεις το φάρο σου στο χιόνι».
Στο βιβλίο, ο Μαρκόπουλος εντυπώνει τη φιλοδοξία να ξεχωρίσει από το σώμα του. Γράφει για τα «χιλιάδες αιώνια “σ’ αγαπώ”», που χυδαία διασώζουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Οι καλοί ποιητές, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον κόσμο τους, μας βοηθούν να ξαναδούμε τον δικό μας· ισχύουν – ως καθρέφτες.
Η Μ. ήρθε και μου είπε «είναι πολλά τα πιάτα απόψε»· μετά, απολογήθηκε σε έναν πελάτη: «δεν φταίω εγώ που τελείωσε στην κουζίνα το ψωμί», έκανε μια παύση, «ούτε κι εσείς βέβαια φταίτε» – και έβαλε για να πιει, μπίρα σε χαμηλό ποτήρι.
Ο Γιώργος Κ.Ψάλτης είναι ποιητής
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πώς τα παιδιά βλέπουν τη σύγχρονη τέχνη και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά
Από σκοτεινά μυστήρια μέχρι ιστορίες που σε ταξιδεύουν – ό,τι πρέπει για πασχαλινό binge reading
Η A.V. ψάχνει στα βιβλιοπωλεία για τα καλύτερα non fiction βιβλία
Nαι, τα παιδιά μας διαβάζουν ακόμα βιβλία, όπως διαβάζουν και τα εγγόνια μας – και όχι επειδή τους τα χώνουμε με το ζόρι, κάθε άλλο
Όταν ένα παιδικό βιβλίο σε συγκινεί σαν μεγάλο μυθιστόρημα
2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τι ξέρουμε γι’ αυτό, και τι θέλουμε από αυτό
Η A.V. κάνει βόλτα στα βιβλιοπωλεία και διαλέγει βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνία
Ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο στο Tate Modern του Λονδίνου
Πώς η Ευρώπη υπενθυμίζει στον κόσμο την τραγωδία της ιστορίας και ξεχωρίζει από τις άλλες ηπείρους
Το μυθιστόρημα, «Το Βιβλίο Μαγειρικής του Νεκρού Συζύγου» της Danielle Valentine (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, Εκδόσεις Bell), κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου
Βάζοντας καλάθι...στη μάχη κατά της οθόνης
Διαβάσαμε το βιβλίο «Vangelis: Ο άγνωστος άνθρωπος», την εκτενή βιογραφία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που μόλις κυκλοφόρησε
Ο Σπρίνγκστιν, ο Χατζιδάκις και η τέχνη του να γράφεις ακόμα με το μολύβι, όπως στο «Όλα Τα Δέντρα»
Ένας από τους τρεις ανθρώπους που τρέχουν τη θεσσαλονικιώτικη Submersion Records, μιλάει για το βιβλίο του «Music Ecosystems»
Η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει πώς επιλέγουμε αυτούς που αγαπάμε και αν είναι ο έρωτας μονόδρομος, χρέος ή ποινή, τι είναι πεπρωμένο, και πώς λειτουργεί ο κύκλος του εθισμού
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.