Βιβλιο

Ο «Τουρκόσπορος» επιστρέφει στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Τσαλίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη

112719-625369.jpg
Δανάη Καμζόλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
133847-304984.jpg

Ο Δημήτρης Τσαλίδης επιστρέφει με το τέταρτο βιβλίο του «Ο τουρκόσπορος». Το βιβλίο αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο μια συνέχεια και μια επιστροφή στην ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα του μυθιστορήματός του «Γιοκ Τζάνιμ» (Νεφέλη, 2005) και αφορά τα γεγονότα του ’55 στην Πόλη και στον ξεριζωμό των Ελλήνων μετά το ’64.

Ο Κωνσταντινουπολίτης δημοσιογράφος και συγγραφέας εξιστορεί τις δυσκολίες της εγκατάστασης στην Ελλάδα και τη νοσταλγική προσκόλληση των γεροντότερων σε ένα άνετο παρελθόν. Ο τόπος της ιστορίας αυτή τη φορά είναι η Ελλάδα με κάποιες αναφορές από τη ζωή τόσο του αφηγητή όσο και των γονιών του στην Πόλη. Και σε αυτό το βιβλίο κυρίαρχη είναι η μνήμη, απαλλαγμένη όμως από νοσταλγικές περιπλανήσεις και εμμονές.

Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ήδη γνωστός από το πρώτο αφήγημα «Γιοκ Τζάνιμ». Ο ίδιος, όντας στην Ελλάδα και χρησιμοποιώντας και πάλι το πολίτικο γλωσσικό ιδίωμα, προσπαθεί να αφηγηθεί και να περιγράψει τις εμπειρίες και τα βιώματα των προγόνων του που ξεριζώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο από τη γενέτειρά τους και βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα.

Ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης στην Πόλη και πώς είναι η ζωή τους πλέον στην Ελλάδα; Ο Δημήτρης Τσαλίδης επιχειρεί ένα επίπονο ταξίδι στα παλιά και τα νέα και παραθέτει καταστάσεις και συνθήκες διαβίωσης στις δύο πόλεις. Οι νεότεροι έπρεπε να προσαρμοστούν στον ελλαδικό τρόπο ζωής και να αποφύγουν τις συγκρίσεις - συγκρούσεις κι έτσι σιγά σιγά οι σχέσεις τους με τους ντόπιους έγιναν πιο στενές και η ζωή τους πιο εύκολη και παραγωγική. Για τους παλαιότερους η προσαρμογή ήταν δυσκολότερη καθώς είχαν μνήμες από την ζωή στην Πόλη ∙ επικρατέστερο θέμα συζήτησης η ζωή στην Πόλη με τις εκφράσεις τους να ξεκινάνε «Εμείς στην Πόλη…».

Ο Δημήτρης Τσαλίδης γεννήθηκε στην Πόλη το 1944. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Οικονομικά. Είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία, ως φοιτητής, στην Απογευματινή στην Πόλη και μετά στη Μακεδονία της Θεσσαλονίκης, για πολύ λίγο, αλλά η αγάπη του ήταν Το Βήμα (1965-1997). Συνταξιοδοτήθηκε από την Ελευθεροτυπία (1998-2008). Ο τουρκόσπορος είναι το τέταρτο βιβλίο του.

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ