Ελλαδα

Στάσεις «φροντίδας εν κινήσει» από το λεωφορείο των αστέγων (εικόνες)

Το πιο χρήσιμο όχημα στους δρόμους της Αθήνας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
132354-300855.jpg

Έγινε πράξη και κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας η πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη σε παγκόσμιο επίπεδο κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για αστέγους (Mobile Day Center). Το λεωφορείο που προσφέρει φροντίδα, βοήθεια και συμπαράσταση στους άστεγους της πρωτεύουσας έγινε πραγματικότητα χάρη στη συνεργασία της MKO PRAKSIS με την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την υποστήριξη των Οργανισμών φορέων ΟΑΣΑ και ΟΣΥ και την οικονομική συνεισφορά 200.000 ευρώ της καπνοβιομηχανίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ.

image

Το λεωφορείο ξεκινά το ταξίδι του με σκοπό την ανακούφιση των άστεγων μέσα από την παροχή υπηρεσιών ατομικής υγιεινής (ντουζιέρα, χημική τουαλέτα) και πρώτων βοηθειών με χώρο ιατρείου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και με την καταγραφή των άστεγων από κοινωνιολόγους και την ψυχολογική υποστήριξη τους.

image

Οι ωφελούμενοι άστεγοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες της καινοτόμου αυτής δράσης καθημερινά, αφού το λεωφορείο θα διέρχεται από το κέντρο της Αθήνας σταματώντας σε προκαθορισμένα σημεία.

Τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, έχουν προγραμματιστεί έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Φροντίδα εν Κινήσει» είναι να ωφεληθούν περισσότεροι από 1.250 άστεγοι μηνιαίως, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέψεις θα φτάσουν συνολικά στις 15.000 το χρόνο.

image

Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου επισήμανε ότι πρόκειται για πυκνή συνεργασία πολλών φορέων και αποτελεί παράδειγμα για το πώς πρέπει να συμμετέχει το Κράτος σε τέτοιες πρωτοβουλίες του Ιδιωτικού Τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών. Επίσης, πρόσθεσε ότι το έργο αποτελεί ένα πυροσβεστικό μέτρο και όχι την πολιτική που ακολουθεί το Κράτος για τον άστεγο πληθυσμό.

image

Ο πρόεδρος ΔΣ της PRAKSIS, Τζανέτος Αντύπας, παρουσίασε το έργο της PRAKSIS και στοιχεία για τους αστέγους καθώς και τη λειτουργία του λεωφορείου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ζωής του άστεγου πληθυσμού όπως Άρνηση - Αδυναμία - Αβεβαιότητα, θέλουμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά όπως Αποδοχή - Ασφάλεια - Αποκατάσταση».

Τέλος, όλοι οι φορείς τόνισαν ότι το πρώτο διάστημα λειτουργίας του λεωφορείου, θα πρέπει να επικρατήσει η διακριτικότητα σε σχέση με τον πληθυσμό που θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες του. Προτεραιότητα και σημαντικότερο μέλημα είναι να εξοικειωθούν οι ίδιοι με αυτό και τη χρήση των υπηρεσιών.

image


Φωτογραφίες:  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ