Οι Ιστοριες σας

Ιστορίες για αγρίους: O Γιάννης Νένες και το σπίτι «φάντασμα»

Ακολούθησε την τυπική διαδικασία για την ενοικίαση σπιτιού. Όμως εξαπατήθηκε κι έτσι μια ολόκληρη ζωή 35 ετών μεταφέρθηκε σε αποθήκη και ο ίδιος σε ξενοδοχείο

Γιοβάννα Βλασσοπούλου
Γιοβάννα Βλασσοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 897
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιστορίες για άγριους: O Γιάννης Νένες και το σπίτι «φάντασμα»
© Unsplash+ In collaboration with Valeria Nikitina

Ιστορίες για αγρίους: Η περιπέτεια του Γιάννη Νένε με την ενοικίαση σπιτιού από δύο απατεώνες.

Όλοι έχουμε ζήσει διάφορα. Αναπάντεχα, επικίνδυνα, σοκαριστικά, απίστευτα. Ιστορίες για άγριους που τις συζητάμε στις παρέες. Μια τέτοια απίστευτη ιστορία απάτης έζησε και ο Γιάννης Νένες, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός στο Voice 102,5, μεταφραστής, γραφίστας, σκιτσογράφος και ωραίος άνθρωπος με πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Πριν από περίπου 6 χρόνια μέσα από επαγγελματικούς κύκλους ο Γιάννης γνώρισε ένα ζευγάρι, τον Μανώλη και τον Τάσο – 55άρηδες, ευγενικοί, εγκάρδιοι και γνωστοί άνθρωποι του ευρύτερου καλλιτεχνικού χώρου. Ο Μανώλης ήταν για πολλά χρόνια υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων σε ιστορικό συναυλιακό χώρο που ανήκε σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Ο Τάσος δήλωνε ηθοποιός, «υπεύθυνος ρεπερτορίου» του Εθνικού Θεάτρου και επίσης έλεγε ότι είχε παίξει στο «Μαμά Μία» όταν είχε γυριστεί στη Σκόπελο. Δεν ήταν φίλοι του Γιάννη, συναντιόντουσαν τυχαία σε κοινωνικά καλέσματα. Ο Γιάννης κάποια στιγμή είχε αναφέρει πάνω σε συζήτηση (με αυτούς παρόντες) πως ψάχνει να νοικιάσει σπίτι. Λίγες ημέρες μετά, τον προσέγγισαν ο Τάσος και ο Μανώλης και του είπαν ότι έχουν ένα σπίτι που το νοικιάζουν και θέλουν πολύ να το δει. Ισχυρίστηκαν ότι το σπίτι είναι κληρονομιά του Τάσου από μια θεία του, βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι του Γιάννη στον περιφερειακό του Λυκαβηττού και ότι μπορούν να του το δείξουν. Έκλεισαν ένα ραντεβού, λοιπόν, ο Γιάννης ενθουσιάστηκε με τον χώρο αλλά και με το χαμηλό ενοίκιο – όπως του είχαν αναφέρει, ήθελαν πολύ να μείνει κάποιος σαν εκείνον εκεί. Μάλιστα, με το κινητό του τράβηξε βίντεο την περιήγηση στο σπίτι (με τον Τάσο και τον Μανώλη να σχολιάζουν περιχαρείς) ώστε να το δείξει στα αδέλφια του και να πάρει τη γνώμη τους πριν το νοικιάσει. Τα είπανε, τα συμφωνήσανε, υπόγραψαν και τα συμβόλαια, πήραν από τον Γιάννη 3 ενοίκια μπροστά και εξαφανίστηκαν. Δεν απαντούσαν στα περισσότερα τηλεφωνήματά του και όταν κάποιες, λίγες φορές, απαντούσαν και εκείνος ζητούσε τα κλειδιά του διαμερίσματος για να πάει να μετρήσει τοίχους και αποστάσεις για τα έπιπλα, του έλεγαν ένα σωρό δικαιολογίες του τύπου πλημμύρισε το σπίτι, είναι οι μάστορες μέσα, δεν μπορείς να πας τώρα και άλλα τέτοια.

Δύο μήνες μετά τα συμβόλαια παρέμεναν άφαντοι, όπως και τα κλειδιά του διαμερίσματος. Ο Γιάννης εν τω μεταξύ έπρεπε να αφήσει το προηγούμενο σπίτι που νοίκιαζε, αφού οι ιδιοκτήτες του το είχαν νοικιάσει σε κάποιον άλλο, και πιέζονταν.

Απίστευτο! Ο Γιάννης είχε νοικιάσει ένα σπίτι ακολουθώντας την τυπική διαδικασία και δεν είχε σπίτι να μείνει. Έτσι Cd, βιβλία έπιπλα και μια ολόκληρη ζωή 35 ετών μεταφέρθηκαν σε αποθήκη και ο ίδιος σε ξενοδοχείο. Οι δύο τύποι παρέμεναν εξαφανισμένοι και μόνο όταν ο Γιάννης απευθύνθηκε σε δικηγόρο εμφανίστηκε ο ένας, ο Τάσος. Τους κλάφτηκε πως αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα υγείας και για αυτό δεν μπορούσαν να του δώσουν τα κλειδιά, επέμεινε πως το σπίτι ήταν δικό του και μετά από πίεση του δικηγόρου έδωσε μια επιταγή στον Γιάννη με το ποσό των τριών ενοικίων – η οποία όμως, όπως διαπίστωσαν την επόμενη ημέρα, ήταν ακάλυπτη. Ο Γιάννης είχε εξαπατηθεί. Εν τω μεταξύ ο καιρός περνούσε, άκρη δεν έβρισκε και είχε και έναν σωρό πρακτικά ζητήματα να αντιμετωπίσει. Πλήρωνε αποθήκη για τα έπιπλα, δωμάτιο ξενοδοχείου για να μένει, και οι δύο τύποι άφαντοι. Οπότε ξεκίνησε να ψάχνει ξανά για σπίτι.

Ψάχνοντας στις αγγελίες, «έπεσε» πάνω στο σπίτι. Αυτό που είχε νοικιάσει με συμβόλαια, αυτό που είχε πληρώσει αλλά δεν είχε τα κλειδιά. Ήταν προς ενοικίαση (!).

Κάλεσε στο μεσιτικό γραφείο που είχε αναρτήσει την αγγελία, τους είπε το στόρι και αυτοί, σοκαρισμένοι, τον έφεραν σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Τον πραγματικό ιδιοκτήτη. Σοκ και αυτός. Σοκ και ο Γιάννης. Άφαντοι οι απατεώνες. Έτσι, ο Γιάννης και ο πραγματικός ιδιοκτήτης της μεζονέτας κατέθεσαν μήνυση, η οποία έκτοτε ξεχάστηκε. Όταν ο Γιάννης άρχισε να το συζητάει με φίλους και γνωστούς από τον δημοσιογραφικό χώρο έμαθε και άλλες ιστορίες για το πώς το δίδυμο Τάσος-Μανώλης είχαν εξαπατήσει πολλούς άλλους με διάφορους και απίθανους τρόπους. Γειτόνισσά τους, τους είχε δώσει τα κλειδιά του σπιτιού της για να ποτίζουν τα φυτά όσο αυτή θα έλειπε και μόλις γύρισε βρήκε το σπίτι άδειο! Επισκέφτηκαν το σπίτι γνωστού Dj και έκλεψαν κάποια αντικείμενα αξίας, τα οποία του επέστρεψαν από μόνοι τους (!) κάποιες ημέρες αργότερα. Έμεναν, παλαιότερα, σε ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι όπου έκαναν ρευματοκλοπή και κλοπή τηλεφωνικής γραμμής από το διπλανό διαμέρισμα. Μάλιστα, μία μέρα έφθασε στο σπίτι ένας άνθρωπος ο οποίος τους φώναζε να φύγουν αμέσως γιατί το σπίτι που έμεναν ανήκε σε μία θεία του (!).

Οι εν λόγω «κύριοι» κυκλοφορούν στα μπαρ της Αθήνας υποσχόμενοι συνεργασία, λέγοντας ότι «αύριο θα φέρουν τα χρήματα για τη συμφωνία». Συνεχίζουν να αναστατώνουν την Αθήνα με τις απατεωνιές τους. Απατεωνιές που άλλες φορές είναι μικρές και άλλες μεγαλύτερες, μα σε κάθε περίπτωση τραυματίζουν τους παθόντες οικονομικά και κυρίως ψυχολογικά. 

Στο σήμερα, ο Γιάννης εξακολουθεί να περιμένει τη δικαιοσύνη να δράσει, ενώ το ζευγάρι Μανώλης και Τάσος συνεχίζουν να κάνουν κοινωνική ζωή, να εμφανίζονται σε συναυλίες και μπαρ σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Και βέβαια, κάθε τόσο αλλάζουν σπίτι χωρίς ποτέ να ξέρει κανείς πώς το βρίσκουν και πώς συντηρούνται.

Ο Γιάννης αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της ιστορίας γιατί, «μπορεί να φανεί χρήσιμη για άλλους ώστε να φυλάσσονται από αυτά τα δύο άτομα. Και ίσως κάποτε η δικαιοσύνη να κάνει το έργο της».

*Στείλτε και τη δική σας στο info@athensvoice.gr με την ένδειξη: Ιστορίες για άγριους

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ