EU Συνεντευξεις

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Δομνίκη Παπαδοπούλου

Η Δομνίκη Παπαδοπούλου συμμετείχε στη δεύτερη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών στη Φλωρεντία

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δομνίκη Παπαδοπούλου, Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Οι Έλληνες πολίτες που συμμετέχουν μιλούν στην Athens Voice.

Στη συνάντηση της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία από τις 10 ως τις 12 Δεκεμβρίου συμμετείχαν πολίτες από κάθε άκρη της Ευρώπης. Εκεί συζήτησαν και τελικά αποφάσισαν τις προτάσεις τους σε θέματα όπως η «ευρωπαϊκή δημοκρατία, οι αξίες και τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η ασφάλεια». Η ελληνίδα Δομνίκη Παπαδοπούλου ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στη Φλωρεντία για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και μας αναφέρει όλα όσα σκέφτεται για τη συμμετοχή της.

Η κ. Παπαδοπούλου είναι 48 ετών και μητέρα ενός παιδιού 13 ετών και συμμετέχει στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης με την ιδιότητα του πολίτη. Είναι πολιτικοποιημένη αλλά μακριά από τα κόμματα και απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που φοιτεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η δημοκρατία στην ΕΕ αποτέλεσε ένα από τα θέματα της δεύτερης ομάδας Ευρωπαίων πολιτών με τη Δομνίκη να σημειώνει το πόσο σημαντικό είναι «η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα, να αποτελεί φάρο φωτεινό στην πορεία των κρατών μελών της ΕΕ και στις μεταξύ τους σχέσεις».

domniki-conference-1.jpg

Πώς αποφασίσατε τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης;
Η κοινωνία είναι οντότητα ποικιλόμορφη, ένας ζωντανός οργανισμός. Έτσι πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε. Οι πολίτες είμαστε η κοινωνία, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πολιτικοποιημένοι, έστω και στο ελάχιστο. Πρέπει να εκφράζουμε την άποψή μας, όχι μόνο με τη συμμετοχή μας στις εκλογές. Κάθε φορά που μας δίνεται η ευκαιρία, να προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις σε προβλήματα, να προτείνουμε ιδέες. Γι’ αυτό αποφάσισα να συμμετέχω στη Διάσκεψη όταν μου έγινε η πρόταση. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν στην ΕΕ και τη δική μου φωνή.

Τι περιμένατε από τη συμμετοχή σας στη Διάσκεψη;
Προσδοκίες δεν είχα. Είχα απορίες για το πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Η εμπειρία ήταν η καλύτερη ανταμοιβή. Η επαφή με πολίτες από τα κράτη-μέλη, η ανταλλαγή απόψεων, οι διαφωνίες, η γνωριμία με τα δικά τους προβλήματα ήταν η καλύτερη αφορμή, ώστε να περάσουμε τα μηνύματά μας στην ΕΕ, η οποία οφείλει να ανοίξει τα αυτιά της στα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών της.

Με τι ασχολήθηκε η δική σας ομάδα;
Η ομάδα μου ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, τις μειονότητες, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την απαγόρευση διακρίσεων. Το κλίμα ήταν πολυ φιλικό, το ενδιαφέρον ήταν έντονο και όλα κύλησαν ομαλά στη συζήτηση. Οι συντονιστές μας κατηύθυναν εκπληκτικά, με σεβασμό στις απόψεις του κάθε συμμετέχοντα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε μετά τη συμμετοχή σας;
Όλοι οι συμμετέχοντες μιλάμε ορμώμενοι από τα βιώματα των χωρών μας και οραματιζόμενοι να αλλάξει κάτι στο μέλλον. Πάντα φυσικά υπό την ομπρέλα της ΕΕ, την εποπτεία της και με βάση μια κοινή γραμμή. Ελπίζω οι φωνές όλων μας να εισακουστούν και το μέλλον να είναι πιο ευέλικτο και φωτεινό.


Εσείς τι γνωρίζετε για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης; Περιηγηθείτε στην πλατφόρμα Future EU της Athens Voice και μάθετε τα πάντα για την ανοιχτή συζήτηση και τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ