Κοσμος

Βασίλισσα Ελισάβετ: Όσα δεν γνωρίζουμε για τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας

Κλείνει 70 χρόνια στον θρόνο – Οι πτυχές της ζωής της

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ © EPA/NEIL HALL

Η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει τα 70 χρόνια της στον βρετανικό θρόνο. Τα πράγματα που δεν γνωρίζουμε και θέλουμε να μάθουμε για τη μακροβιότερη μονάρχη.

Στην Βρετανία ξεκινούν σήμερα οι τετραήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ, δηλαδή για τα 70χρόνια της στο θρόνο, τα οποία τυπικά συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εορτασμούς «που συμβαίνουν μια φορά σε κάθε γενιά».

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση των 70 χρόνων στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου o Guardian παρουσιάζει ορισμένα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την βασίλισσα Ελισάβετ Β'.

1. Στη γέννηση της Ελισάβετ το 1926 ήταν παρούσα η γραμματέας εσωτερικών. Έγινε διάδοχος του θρόνου σε ηλικία 10 ετών.

2. Στα 18α γενέθλιά της το 1944 έλαβε ένα θηλυκό κόργκι τη Σούζαν, η οποία στη συνέχεια απέκτησε περισσότερους από 30 απογόνους.

3. Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Φίλιππο, μετέπειτα δούκα του Εδιμβούργου, στις 20 Νοεμβρίου 1947. Η γαμήλια τούρτα τους, τεσσάρων επιπέδων, ψήθηκε από την McVitie's.

The Queen’s 70-year reign in 70 pictures

4. Το 1948 με τη γέννηση του πρίγκιπα Καρόλου σταμάτησε η παράδοση που ήθελε την παρουσία ενός ανώτερου πολιτικού στις βασιλικές γέννες

5. Ένας βιογράφος ανέφερε ότι η Ελισάβετ υπέμεινε έναν τοκετό 30 ωρών πριν γεννήσει με καισαρική τομή. Ο Φίλιππος δεν ήταν παρών, και κάποια στιγμή πήγε να παίξει σκουός.

6. Ο Γεώργιος ΣΤ΄, πατέρας της Ελισάβετ, πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1952. Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι βρέθηκαν στο Westminster Hall για να τον αποχαιρετήσουν.

7. Μόλις έλαβε την είδηση ​​ότι ήταν πλέον βασίλισσα, η Ελισάβετ επέστρεψε από την Κένυα. Ήταν 25 ετών. Πολλά χρόνια αργότερα, είπε: «Κατά κάποιον τρόπο, δεν είχα μαθητεία. Ο πατέρας μου πέθανε πολύ νέος». Ο Guardian σε άρθρο του σημείωνε: «Είναι μεγάλη κληρονομιά –και βαρύ φορτίο– που τώρα πέφτει στο κορίτσι που γίνεται βασίλισσα».

8. Οι New York Times είχαν δημοσιεύσει εκτενή ρεπορτάζ με πηχυαίους τίτλους για τον θάνατο του Γεώργιου ΣΤ’ και την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών. Δώδεκα χρόνια αργότερα μετέδιδαν τον θάνατο του πρώην προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ σε δύο στήλες.

9. Μόνο μία γυναίκα εκτός από την ίδια τη βασίλισσα ήταν παρούσα στην ανακήρυξή της.

10. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι η στέψη δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί μέχρι το επόμενο έτος λόγω σοβαρών προβλημάτων στα οικονομικά της χώρας. Ο τότε υπουργός στέγασης, Χάρολντ Μακμίλαν, σημείωσε στο ημερολόγιό του: «Φέτος οι δικαστικοί επιμελητές μπορεί να είναι μέσα. Το ίδιο το Στέμμα μπορεί να είναι ενέχυρο».

11. Ο πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσώρτσιλ, ήταν αρχικά δύσπιστος για την απόφαση της τηλεοπτικής μετάδοσης του γεγονότος, λέγοντας στο κοινοβούλιο: «Θα ήταν ακατάλληλο ολόκληρη η τελετή, όχι μόνο στις κοσμικές αλλά και στις θρησκευτικές και πνευματικές της πτυχές, να παρουσιαστεί σαν να ήταν θεατρική παράσταση».

11. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του Τσώρτσιλ, η στέψη μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Αν και μόλις 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά είχαν τηλεόραση, το 40% της χώρας, ή 20 εκατομμύρια άνθρωποι, συνωστίζονταν στα σαλόνια για να την παρακολουθήσουν, ενώ 12 εκατομμύρια την παρακολούθησαν από το ραδιόφωνο.

12. Η τελετή κόστισε 1,57 εκατ. £, που ισοδυναμεί με περίπου 47 εκατ. £ σήμερα. Υπήρχαν 8.000 καλεσμένοι και 40.000 στρατιώτες στην παρέλαση.

13. Όταν στέφθηκε βασίλισσα η Ελισάβετ, η βρετανική αυτοκρατορία είχε 70 υπερπόντια εδάφη και πολεμούσε ενάντια στα κινήματα ανεξαρτησίας στην Αίγυπτο και την Κένυα. Μεταξύ 1945 και 1965, ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία μειώθηκε από 700 εκατομμύρια σε 5 εκατομμύρια.

14. Ο μέσος μισθός το 1953 ήταν 9,25 £ την εβδομάδα. Ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος ήταν 97,5%.

15. Κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας περιοδείας το 1954, η Ελισάβετ απαθανατίστηκε να πετάει ένα ζευγάρι παπούτσια τένις και μια ρακέτα στον Φίλιππο. Το εν λόγω περιστατικό παρουσιάστηκε στη σειρά «The Crown».

16. Σύμφωνα με τη βιογράφο Σάλι Μπέντελ Σμιθ, τον Μάιο του 1954, μετά την εξάμηνη απουσία τους στην περιοδεία, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος χαιρέτησαν τον Κάρολο πέντε ετών και την Άννα τριών ετών με χειραψίες.

17. Ο Φίλιππος έδωσε κάποτε στη βασίλισσα ένα πλυντήριο.

18. Ο Άντριου και ο Εδουάρδος, γεννημένοι το 1960 και το 1964, ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν από έναν εν ενεργεία μονάρχη σε έναν αιώνα και είναι πιθανό να παραμείνουν τα μόνα τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα.

19. Το 1965, ο Tony Benn, τότε γενικός ταχυδρόμος, προσπάθησε να κερδίσει την έγκριση της βασίλισσας για το σχέδιό του να αφαιρέσει την εικόνα της από τα γραμματόσημα.

20. Το λάθος της βασίλισσας Ελισάβετ που - όπως έχει παραδεχτεί - μετανιώνει μέχρι και σήμερα, δεν είναι άλλο από την επίσκεψή της στο χωριό Άμπερφαν της Ουαλίας οχτώ ημέρες μετά την τραγωδία, όπου 146 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φονική λάσπη.

21. Η βασίλισσα απευθύνεται στο έθνος κάθε Χριστούγεννα με εξαίρεση το 1969, όταν αντ' αυτού προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ, η «Βασιλική Οικογένεια». Περίπου τα δύο τρίτα της χώρας το παρακολούθησαν.

22. Το 1971 μια δημοσκόπηση της Gallup έδειξε πως το 57% του κοινού πίστευε ότι η βασίλισσα θα έπρεπε να λάβει «αύξηση μισθού».

23. Η 25η επέτειος από την άνοδο της βασίλισσας στο θρόνο (1977), το Αργυρό Ιωβηλαίο, συνέπεσε με μια περιοδεία σε 36 κομητείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Έκανε επίσης επισκέψεις στο εξωτερικό σε εννέα χώρες.

24. Καλύπτοντας τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Guardian, ο Martin Wainwright έγραψε ότι οι εορτασμοί «συνεχίζουν να επεκτείνονται σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής».

25. Το Royal Collection Trust διατηρεί έναν κατάλογο ζώων που δίνονται στη Βασίλισσα. Περιλαμβάνονται 4 κύκνοι, αρκετά άλογα, δύο πυγμαίοι ιπποπόταμοι, ένας κροκόδειλος του Νείλου κ.α.

26. Το 1990, η κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ συμφώνησε σε μια διευθέτηση για τη χρηματοδότηση της λίστας πολιτών για την επόμενη δεκαετία, επιτρέποντας πληθωρισμό 7,5% κάθε χρόνο. Αντίθετα, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν περίπου 3,7%. Ως αποτέλεσμα, το Παλάτι δημιούργησε πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων 12 εκατομμυρίων λιρών σε τόκους.

27. Το 1992 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το κάστρο του Ουίνδσορ. Διακόσιοι είκοσι πέντε πυροσβέστες χρησιμοποίησαν 6.750 τόνους νερού για να σβήσουν τη φωτιά. Μια εκτίμηση για επισκευές ύψους 60 εκατομμυρίων λιρών οδήγησε σε δημόσια οργή και στη συμφωνία της βασίλισσας να αρχίσει να πληρώνει φόρο εισοδήματος.

28. Μία από τις λίγες φορές που η βασίλισσα έχει κλάψει δημόσια ήταν ο παροπλισμός του Royal Yacht Britannia το 1997.

29. Μερικά από τα ρούχα που φοράει σήμερα έχουν φτιαχτεί χρησιμοποιώντας υφάσματα που της έχουν χαριστεί ανά τα χρόνια, ακόμη και πριν τη στέψη της. Σχεδιάζονται και ράβονται από τη προσωπική της ομάδα σχεδιαστών.

30. Το 2000 είχε γίνει γνωστό ο η Ελισάβετ είχε τοποθετήσει ένα Big Mouth Billy Bass (ένα καινοτόμο ψάρι που τραγουδούσε) πάνω από ένα πιάνο στο Balmoral.

31. Το 2002 η βασίλισσα έκανε την πρώτη της επίσκεψη σε βρετανικό τζαμί, στο Scunthorpe.

32. Το 2003 ένας ρεπόρτερ της Daily Mirror κατάφερε και μπήκε στο Παλάτι υποδυόμενος τον υπηρέτη. Ο ρεπόρτερ αποκάλυψε ότι τα κορν φλέικς και οι νιφάδες βρώμης της βασίλισσας αποθηκεύονταν σε κουτιά. Επιπλέον είχε αναφέρει ότι τάισε τοστ και μαρμελάδα τα σκυλιά ράτσας κόργκι. Το Παλάτι κέρδισε απόφαση με την οποία απαγορευόταν η περαιτέρω δημοσιοποίηση στοιχείων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος © EPA/WILL OLIVER

33. Το 2004 τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ απέτρεψαν την πώληση σε δημοπρασία ενός σκίτσου που έκανε η βασίλισσα, με μια προτεινόμενη επιγραφή στην ταφόπλακα του αγαπημένου της σκύλου της Σούζαν. Το παλάτι ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο ήταν βασιλική ιδιοκτησία.

34. Υπάρχουν σχεδόν 1.000 επίσημα πορτρέτα της βασίλισσας, συμπεριλαμβανομένων έργων των Lucian Freud, Cecil Beaton και Annie Leibovitz.

35. Το 2011 η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφτηκε την Ιρλανδία. Ήταν η πρώτη επίσκεψη Βρετανού μονάρχη στη χώρα.

36. Όταν η βασίλισσα ρωτήθηκε αν θα προτιμούσε να πει «Καλησπέρα, Τζέιμς» ή «Καλησπέρα, κύριε Μποντ», στο promo βίντεο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012, επέλεξε το δεύτερο.

James Bond and The Queen London 2012 Performance

37. Η βασίλισσα έλαβε 178.000 συγχαρητήρια μηνύματα για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο της το 2012.

38. Έγινε η μεγαλύτερη σε ηλικία μονάρχης του κόσμου μετά τον θάνατο του Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας στις 23 Ιανουαρίου του 2015 και λίγους μήνες αργότερα η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, ξεπέρασε την πρωτιά που κατείχε η Βασίλισσα Βικτώρια.

39. Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε αντιδράσει σε άρθρο της εφημερίδας Sun, το οποίο ανέφερε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν φανατική υπέρμαχος του Brexit. Η ρυθμιστική αρχή του Τύπου έκρινε ότι ο τίτλος ήταν «σημαντικά παραπλανητικός».

40. Το 2018 το 31% του βρετανικού κοινού είπε ότι είχε γνωρίσει ή δει τη βασίλισσα.

41. Σύμφωνα με το πρόσφατο βιβλίο της Tina Brown, The Palace Papers, η βασίλισσα ενέκρινε τη συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο Newsnight το 2019, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει σε ποιο βαθμό θα επικεντρωνόταν στο σκάνδαλο Jeffrey Epstein. Η Brown αναφέρει ότι το παρακολούθησε μόνη της στο ιδιωτικό της καθιστικό στο Windsor.

42. 24 εκατομμύρια άτομα παρακολούθησαν το μήνυμα της βασίλισσας για τον κορωνοϊό, στο οποίο είχε αναφέρει στον βρετανικό λαό «θα ξανασυναντηθούμε».

43. Περίπου 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, στην οποία η βασίλισσα κάθισε χωριστά από συγγενείς λόγω των κανονισμών για τον κορωνοϊό.

Η βασίλισσα Ελισάβετ
Η βασίλισσα Ελισάβετ © EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

44. «Ήθελα απλώς να βεβαιωθώ ότι είναι, ξέρετε, προστατευμένη και έχει τους σωστούς ανθρώπους γύρω της», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Χάρι για τη βασίλισσα.

45. Η Ελισάβετ έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 21.000 αρραβώνες κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

46. Οι κύκνοι που βρίσκονται στον Τάμεση ποταμό είναι υπό την ιδιοκτησία της, ενώ το ίδιο ισχύει για όλα τα δελφίνια και τις φάλαινες που βρίσκονται στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Κατά την 3η εβδομάδα του Ιουλίου στον Τάμεση πραγματοποιείται η τελετή της σηματοδοσίας (Swan Upping) των κύκνων κατά την οποία τα πτηνά εξετάζονται ιατρικά, ζυγίζονται και ένα μεταλλικό δαχτυλίδι τοποθετείται στο πόδι τους.

47. Το 2021 ο Guardian αποκάλυψε ότι βάσει μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας γνωστής ως συναίνεσης της Βασίλισσας, η μονάρχης άσκησε επιτυχώς πιέσεις στην κυβέρνηση για να αλλάξει έναν νόμο που θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες της περιουσίας της. Περισσότεροι από 1.000 νόμοι έχουν ελεγχθεί από τη βασίλισσα ή τον πρίγκιπα Κάρολο.

48. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2022 από το YouGov το 62% τάσσεται υπέρ της μοναρχίας. Πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό έφτανε το 73%.

49. Λέγεται ότι στη βασίλισσα αρέσουν τα scones με μαρμελάδα και πηχτή κρέμα.

Παρά τα όσα έχουν γίνει γνωστά όλα αυτά τα χρόνια για τη βασίλισσα Ελισάβετ, για τη ζωή στο Παλάτι, την καθημερινότητα, στην ουσία υπάρχουν πτυχές της βασιλικής οικογένειας που παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ