Κοσμος

Η Κίνα προειδοποιεί ΗΠΑ για την Ταϊβάν: «Παίζουν με τη φωτιά»

Τι απαντά το αμερικανικό Πεντάγωνο - Η δήλωση Μπάιντεν που πυροδότησε την ένταση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning» σε ναυτικά γυμνάσια κοντά στο Χονγκ Κονγκ
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Liaoning» σε ναυτικά γυμνάσια κοντά στο Χονγκ Κονγκ © EPA/Jerome Favre

Η Κίνα προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ παίζουν με τη φωτιά στην Ταϊβάν. Η δέσμευση Μπάιντεν για αμερικανική εμπλοκή και οι διευκρινίσεις από το Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά», προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 η Κίνα, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Ταϊβάν. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν, οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Τάιπεϊ.

Οι ΗΠΑ «χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε ο Ζου Φενγκλίαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν, μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Άμεση ήταν η απάντηση των ΗΠΑ. Ειδικότερα, από την Ουάσινγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Η δήλωση Μπάιντεν για την Ταϊβάν - Η στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη κινεζική εισβολή

Ο Όστιν έκανε αυτή τη δήλωση όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» στην περίπτωση που η Κίνα εισέβαλε στο νησί.

«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα. Οι Κινέζοι "φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτήν την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν"» σημείωσε ακόμη ο Μπάιντεν.

Λίγες ώρες αργότερα ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Λόιντ διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Όπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».

Τον Νοέμβριο του 2021 ο Μπάιντεν είχε πει στον Σι Τζίνπινγκ, πρόεδρο της Κίνας, ότι δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ