Κοσμος

Μπάιντεν προς Σι Τζίνπινγκ: Δεν πρέπει να υπάρξει σύγκρουση

Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η Ταιβάν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τηλεδιάσκεψη κορυφής Μπάιντεν-Σι: «Ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να εξελιχτεί σε σύγκρουση»
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπινγκ © EPA Pool

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ, ολοκλήρωσαν την ψηφιακή σύνοδο κορυφής στην οποία πήραν μέρος.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν υποστήριξε κατά τη διάρκεια μια διαδικτυακής συνόδου κορυφής με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δυο μεγάλων δυνάμεων δεν πρέπει να εξελιχθεί σε σύγκρουση.

Ο Μπάιντεν τόνισε «ότι όλες οι χώρες πρέπει να τηρούν τους ίδιους κανόνες παιχνιδιού» και πρόσθεσε οτι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα τα συμφέροντα και τις αξίες τους καθώς και εκείνα των συμμάχων και των εταίρων τους.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι εξέφρασε την προθυμία να «οικοδομήσει συναίνεση και να λάβει ενεργά βήματα με τον Μπάιντεν για να προωθήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ σε θετική κατεύθυνση», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οπως ειπε ο Σι, οι καλές σχέσεις είναι σημαντικές για την προώθηση της ανάπτυξης και στις δύο χώρες, για τη διασφάλιση ενός ειρηνικού και σταθερού διεθνούς περιβάλλοντος και για την εξεύρεση αποτελεσματικών απαντήσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή η πανδημία του κορωνοιού. 

Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «εποικοδομητική και παραγωγική», προσθέτοντας ότι βοήθησε «στην αμοιβαία κατανόηση».

Η επιμονή της Κίνας στην Ταϊβάν εν μέσω άλλων σημείων τριβής αποτέλει έναν βασικό λόγο που μπορεί να προκληθεί σύγκρουση με τις ΗΠΑ, όπως αναφέρουν οι ειδικοί. 

Σε μια κλήση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο, ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην στείλει λάθος μηνύματα στις δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή της Κίνας», έγραψε ένα άρθρο της Δευτέρας από τους Global Times, ένα ταμπλόιντ που δημοσιεύεται από την εφημερίδα People's Daily του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος μιας στρατηγικής σύγκρουσης μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, οι τελευταίες πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από το ζήτημα της Ταϊβάν και να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση της», έγραψε.

Τεταμένες οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ εδώ και χρόνια

Νωρίτερα φέτος, οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Κίνας ήταν γεμάτες ένταση - με αξιωματούχους και των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απότομες αποδοκιμασίες. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι υποκίνησαν χώρες «να επιτεθούν στην Κίνα», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Κίνα «έφτασε με πρόθεση».

Υπάρχουν αρκετά μεγάλα ζητήματα στα οποία συγκρούονται οι δύο οικονομικοί γίγαντες - με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία να αποτελούν σημαντικά σημεία.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για γενοκτονία κατά του πληθυσμού των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ. Αναφέρει επίσης ότι το Πεκίνο καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ με τον πρόσφατο νόμο ασφαλείας που οι επικριτές λένε ότι χρησιμοποιείται για την καταστολή της διαφωνίας.

Από την άλλη, η Κίνα έχει επανειλημμένα πει στις ΗΠΑ να σταματήσουν να παρεμβαίνουν σε αυτό που το Πεκίνο θεωρεί τις εσωτερικές της υποθέσεις και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι «λερώνει» το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα του εμπορίου. Και οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια εμπορική διαμάχη που ξεκίνησε το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.  Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει δασμούς σε περισσότερα από 360 δισ. δολάρια κινεζικών προϊόντων και η Κίνα ανταπέδωσε με δασμούς σε περισσότερα από 110 δισ. δολάρια αμερικανικών προϊόντων. Ο Μπάιντεν διατήρησε τα σκληρά εμπορικά μηνύματα του προκατόχου του προς το Πεκίνο, κάτι που έχει εξοργίσει την Κίνα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ