Κοσμος

Τζέιμι Όλιβερ εναντίον Μπόρις Τζόνσον

Διαδήλωση στο Λονδίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Photo by Dan Kitwood/Getty Images
Jamie Oliver © Dan Kitwood/Getty Images/Ιdeal Image

O σεφ Τζέιμι Όλιβερ διαμαρτυρήθηκε γιατί η βρετανική κυβέρνηση καθυστερεί τα σχέδια για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους ζωής.

Στο αριστερό του χέρι ανοιγμένη μία ομπρέλα ζωγραφισμένη με την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο δεξί του χέρι το παραδοσιακό βρετανικό γλυκό «Eton Mess» και γενικά η χαρακτηριστική βροχή του Λονδίνου να πέφτει ανάμεσα στους διαδηλωτές. Και είναι αλήθεια πως αν ο Τζέιμι Όλιβερ είχε φανταστεί μια εικόνα, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο βρετανική από αυτή. 

Ο διάσημος σεφ βρέθηκε χθες έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ με στόχο να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να αναβάλει προς το παρόν τα σχέδιά της  για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στη χώρα. 

Μέσω Twitter και Ιnstagram είχε καλέσει τους συνολικά 15 εκατομμύρια ακολούθους του να συμμετάσχουν. Τελικά μαζεύτηκαν περίπου 200 άτομα, τα οποία κρατούσαν πανό που έγραφαν μεταξύ άλλων «βάλτε ως προτεραιότητα την υγεία των παιδιών».

 

 

Την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να καθυστερήσει τα σχέδια που είχε η ίδια ανακοινώσει για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αποκτά ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Στα σχέδια της ήταν η απαγόρευση του «ένα συν ένα δώρο» (bogof για τους Βρετανούς) στα φαγητά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, η δωρεάν ανανέωση των αναψυκτικών στα εστιατόρια αλλά και ο περιορισμός των τηλεοπτικών διαφημίσεων junk food, με την προβολή τους να επιτρέπεται από τις 21:00 το βράδυ και μετά. 

Όλα αυτά αναβάλλονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024. Ο λόγος, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής που σε αρκετές οικογένειες έχει θέσει το δίλημμα «φαγητό ή θέρμανση». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μάλιστα «αν οι πολίτες μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα από τον λογαριασμό του σουπερμάρκετ τότε πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι». 

Αυτή η απόφαση ξεσήκωσε αντιδράσεις και από το κόμμα των Συντηρητικών. Χαρακτηριστική η δήλωση του Λόρδου Χάγκ, του πρώην ηγέτη των Συντηρητικών το διάστημα 1997-2001, o οποίος έκανε λόγο για «ανήθικη» απόφαση. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν τον σεφ «εκτός πραγματικότητας», όμως εκείνος, που είχε δημιουργήσει τηλεοπτική εκπομπή με τίτλο «Money saving meals», αποδεικνύει πως το υγιεινό φαγητό μπορεί να είναι προσιτό.

Η παχυσαρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο​

Πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) το 2019, υπολόγισε ότι περίπου δυο στους τρεις ενηλίκους στην Αγγλία είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μάλιστα το ποσοστό αγγίζει το 14%, στις ηλικίες τεσσάρων έως πέντε ετών και εκτοξεύεται στο 26% στις ηλικίες 10 έως 11. 

Ο Τζέιμι Όλιβερ είναι γνωστός ακτιβιστής κατά της παιδικής παχυσαρκίας, έχοντας «τρέξει» τηλεοπτική καμπάνια ώστε να καταργηθούν τα ανθυγιεινά τρόφιμα στα σχολεία πριν από δεκαπέντε χρόνια. Η κόντρα του με τον Βρετανό πρωθυπουργό ξεκίνησε όταν ο νεοεκλεγείς τότε βουλευτής Τζόνσον έκανε το πολύ άστοχο σχόλιο «αφήστε τους ανθρώπους να φάνε ό,τι θέλουν».

Για αυτό επέλεξε ως σύμβολο της διαμαρτυρίας το γλυκό «Eton Mess». Πρόκειται για γλυκό που δημιουργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Eton και χαρακτηρίζεται από την ακατάστατη μορφή του (Mess). Γενικά οι Βρετανοί δημοσιογράφοι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν την έκφραση «Eton Mess» όταν θέλουν να περιγράψουν την αποδιοργάνωση στους Συντηρητικούς, καθώς οι περισσότεροι φοίτησαν εκεί μαζί και ο Μπόρις Τζόνσον.  

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ