- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
The Lancet: Θα πεθάνουν γυναίκες αν βγουν εκτός νόμου οι αμβλώσεις
«Οι δικαστές θα έχουν αίμα στα χέρια τους»
«Γυναίκες θα πεθάνουν», προειδοποίησε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet, αν ανατραπεί η απόφαση με την οποία νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις.
«Γυναίκες θα πεθάνουν», αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανατρέψει την απόφασή του με την οποία νομιμοποίησε την άμβλωση στη χώρα, προειδοποίησε η ιατρική επιθεώρηση The Lancet στο κεντρικό της άρθρο, εκτιμώντας ότι οι δικαστές «θα έχουν αίμα στα χέρια τους».
Στις αρχές Μαΐου διέρρευσε στον Τύπο το προσχέδιο απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου που συνέταξε ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο προτίθεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 που εγγυήθηκε το δικαίωμα της πρόσβασης στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες, ακόμη και στις πιο συντηρητικές χώρες.
«Το γεγονός είναι ότι, αν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώσει αυτό το σχέδιο απόφασης, θα πεθάνουν γυναίκες», έγραψε το The Lancet στο κεντρικό του άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. «Ο Αλίτο και οι σύμμαχοί του θα έχουν το αίμα γυναικών στα χέρια τους».
«Στις ΗΠΑ στις μαύρες γυναίκες παρατηρείται διπλάσιο ποσοστό από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες σε σχέση με τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες. Και το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας για τις μαύρες, για το οποίο οι επικίνδυνες αμβλώσεις αποτελούν σημαντικό παράγοντα, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό των λευκών γυναικών», συνέχισε η γνωστή ιατρική επιθεώρηση.
«Τι είδους κοινωνία έγιναν οι ΗΠΑ όταν μια μικρή ομάδα δικαστών μπορεί να τραυματίζει γυναίκες, οικογένειες και τις κοινότητές τους, την ώρα μάλιστα που έχουν εκλεγεί για να τις προστατεύουν;», διερωτήθηκε.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές, αναμένεται να ανακοινώσει πριν τις 30 Ιουνίου την πολυαναμενόμενη απόφασή του για νομοσχέδιο του Μισισιπή, το οποίο περιορίζει σημαντικά το χρονικό περιθώριο στο οποίο μία γυναίκα μπορεί να κάνει άμβλωση.
Στο σχέδιο της απόφασης αναφέρεται ότι η απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, που βάσιζε το δικαίωμα στην άμβλωση στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, «στερείτο εξ αρχής θεμελίωσης καθώς δεν προστατεύεται από καμία διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ».
Αν το Δικαστήριο δεν αλλάξει απόφαση, οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην κατάσταση που ίσχυε πριν το 1973 όταν κάθε πολιτεία ήταν ελεύθερη να επιτρέπει ή να απαγορεύει την άμβλωση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.