Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Καννών: Ο ηθοποιός Βενσάν Λιντόν πρόεδρος στην κριτική επιτροπή

Ποιος είναι - Τα άλλα μέλη της επιτροπής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες
Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες © EPA/CLEMENS BILAN

Στο Φεστιβάλ των Καννών ο Γάλλος ηθοποιός Βενσάν Λιντόν θα είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που θα αποφασίσει ποια ταινία θα βραβευτεί με Χρυσό Φοίνικα.

Ο ηθοποιός Βενσάν Λιντόν θα είναι ο πρόεδρος στην κριτική επιτροπή στο 75ο διεθνές κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Το διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου 2022 στην Κρουαζέτ και θα έχει έντονο ελληνικό άρωμα.

Ο 62χρονος ηθοποιός διαδέχεται τον Αμερικανό σκηνοθέτη Σπάικ Λι ο οποίος, με την κριτική του επιτροπή, βράβευσε με τον Χρυσό Φοίνικα, τον Ιούλιο του 2021, την ταινία «Titane» της Γαλλίδας σκηνοθέτριας Ζουλιά Ντικουρνό.

Βενσάν Λιντόν - Ποιος είναι ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στις Κάννες - Οι πρώτες του δηλώσεις

Ο Βενσάν Λιντόν είχε κερδίσει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών το 2015. Ήταν επίσης ηθοποιός στην ταινία «Titane» που τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα το 2021.

«Είναι πολύ μεγάλη τιμή και περηφάνια να μου εμπιστεύονται, μεσούσης της αναταραχής με τα πολλαπλά γεγονότα που διανύουμε στον κόσμο, το υπέροχο και βαρυσήμαντο καθήκον της προεδρίας της κριτικής επιτροπής του 75ου διεθνούς φεστιβάλ των Καννών» δήλωσε ο Βενσάν Λιντόν.

Συνήθως, το όνομα του προέδρου της κριτικής επιτροπής γίνεται γνωστό στην αρχή της χρονιάς και τα ονόματα των μελών της επιτροπής ανακοινώνονται λίγες εβδομάδες πριν από το Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών
Ο Βενσάν Λιντόν είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών © EPA/CLEMENS BILAN

Με την επανεκκίνηση του κινηματογράφου μετά την πανδημία και την ανάπτυξη των σειρών, «όλοι οι καλλιτέχνες εργάζονται», είχε υπογραμμίσει στα μέσα Απριλίου ο Τιερί Φρεμό, ο γενικός διευθυντής του φεστιβάλ, για να δικαιολογήσει τις αλλαγές στο μέχρι πρότινος σταθερό χρονοδιάγραμμα.

Φεστιβάλ Καννών - 21 ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα - Ποιοι άλλοι είναι μέλη της κριτικής επιτροπής

Ο Βενσάν Λιντόν θα πρέπει να επιλέξει την ταινία στις Κάννες, που θα βραβευτεί με τον Χρυσό Φοίνικα ανάμεσα σε 21 ταινίες που διαγωνίζονται. Θα υποστηρίζεται από 8 μέλη της επιτροπής (τέσσερις γυναίκες, τέσσερις άνδρες).

Ανάμεσα σε αυτούς, η Βρετανίδα ηθοποιός Ρεμπέκα Χολ που έγινε γνωστή κυρίως από την ταινία «Vicky Christina Barcelona», ο Ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί («Ένας Ήρωας», Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ των Καννών 2021) και ο Γάλλος σκηνοθέτης Λαντζ Λι («Οι Άθλιοι», Βραβείο της Κριτικής επιτροπής 2019).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ