Κινηματογραφος

Φεστιβάλ Καννών: Η ταινία «Dodo» του Πάνου Κούτρα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα

Ποιες άλλες ελληνικές συμμετοχές ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πάνος Κούτρας συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Dodo»
Ο Πάνος Κούτρας συμμετέχει στο Φεστιβάλ των Καννών με την ταινία «Dodo» © EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Στο 75ο Φεστιβάλ Καννών ο Πάνος Κούτρας συμμετέχει με την ταινία «Dodo». Η υπόθεση του φιλμ και οι ηθοποιοί που συμμετέχουν. Οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές.

Η ταινία «Dodo» του Πάνου Κούτρα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 75ο Φεστιβάλ των Καννών στο επίσημο πρόγραμμα Cannes Premier.

«Ένα Ντόντο, είδος πτηνού που εξαφανίστηκε 300 χρόνια πριν, εμφανίζεται στην Αθήνα στην πολυτελή κατοικία μιας οικογένειας για την οποία η κρίσιμη αντίστροφη μέτρηση του σωτήριου γάμου της κόρης με έναν πλούσιο κληρονόμο έχει ξεκινήσει. Τα όρια μεταξύ λογικής και τρέλας θα δοκιμαστούν και η κατάσταση θα βρεθεί σύντομα εκτός ελέγχου» είναι η υπόθεση της ταινίας «Dodo» του Πάνου Κούτρα.

Το «Dodo» του Έλληνα σκηνοθέτη και σεναριογράφου, ο οποίος είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ των Καννών, έχει ως παραγωγό την Ελένη Κοσσυφίδου, εταιρεία παραγωγής την 100% Synthetic Films Ltd και συμπαραγωγό του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (EKK).

Στην ταινία «Dodo» παίζουν οι Τζομάνα Αλχασάν, Πολύδωρος Βογιατζής, Νίκος Γκέλια, Νατάσα Εξηνταβελώνη, Σμαράγδα Καρύδη, Αχμάντ Κοντάρ, Τζεφ Μοντάνα, Άγγελος Παπαδημητρίου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Κρις Ραντάνοφ, Μαριέλλα Σαββίδου, Άκης Σακελλαρίου, Άννα Τζορτζίκια, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πάνος Κούτρας.

 

75ο Φεστιβάλ των Καννών: Οι δύο διεθνείς παραγωγές με ελληνική συμμετοχή 

Επίσης, δύο ταινίες διεθνούς συμπαραγωγής, με ελληνική συμμετοχή στην παραγωγή τους και Έλληνες συμπαραγωγούς θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα του 75ου Φεστιβάλ των Καννών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη 14 Απριλίου 2022. Πρόκειται για:

  • Το «Crimes of the Future» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και
  • το «Triangle οf Sadness» του Ρούμπεν Έστλουντ.

Την ελληνική παρουσία φέτος στις Κάννες συμπληρώνει η ταινία «Burning Days» σε σκηνοθεσία Εμίν Άλπες, και αυτήν με Έλληνα συμπαραγωγό, που διαγωνίζεται στο πρόγραμμα «Un Certain Regard». Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) έχει υποστηρίξει τις παραπάνω παραγωγές μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματά του και τις δράσεις των Διευθύνσεων του.

Το «Crimes of the Future», με συμπαραγωγό τον Πάνο Παπαχατζή (Argonauts SA), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του. Στο «Triangle of Sadness» συμμετέχουν ως συμπαραγωγοί οι Γιώργος Καρναβάς και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (Heretic). Τέλος, το «Burning Days», με συμπαραγωγό τον Γιώργο Τσούργιαννη (Horsefly Films), έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του Μειοψηφικού προγράμματός του.

75ο Φεστιβάλ των Καννών: Συγχαρητήρια από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για τις ελληνικές συμμετοχές 

Σε σχετική ανακοίνωση το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «συγχαίρει τους δημιουργούς και τους παραγωγούς και τους εύχεται καλή επιτυχία. Εκφράζει δε την ικανοποίησή του για την αποδοχή που βρήκε και φέτος η ελληνική ταινία στο σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ διεθνώς, αλλά και για την επιτυχία των παραπάνω ταινιών που χρηματοδοτήθηκαν από το επιλεκτικό Μειοψηφικό πρόγραμμά του, που είναι «ο πρώτος κρίκος μεταξύ των Ελλήνων και ξένων παραγωγών, το θεμέλιο στις μεταξύ τους συνεργασίες και η βάση για την κινηματογραφική συμπαραγωγή στην Ελλάδα».

To EKK εκφράζει την ικανοποίησή του και για έναν ακόμη λόγο. Οι ταινίες του Κρόνενμπεργκ και του Έστλουντ θα είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι καλύτεροι σύμμαχοί μας στις Κάννες στο έργο μας να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος αναφορικά με την προσέλκυση και διευκόλυνση διεθνών οπτικοακουστικών συμπαραγωγών».

«Το "Crime of the Futureγυρίστηκε εξ' ολοκλήρου στην Αττική και την Αθήνα, ενώ το "Triangle of Sadness" έχει πραγματοποιήσει τα εξωτερικά γυρίσματά του στην Εύβοια. Η Ελλάδα υποδέχθηκε και τις δύο αυτές ταινίες εν καιρώ πανδημίας. Το ΕΚΚ, μέσω της Διεύθυνσης του Hellenic Film Commission, βρέθηκε στο πλευρό των σκηνοθετών, των ξένων παραγωγών και των Ελλήνων συμπαραγωγών τους διασφαλίζοντας την επανεκκίνηση των κινηματογραφικών γυρισμάτων στη χώρα μας βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου του ΥΠΠΟΑ» καταλήγει η ανακοίνωση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για το 75ο Φεστιβάλ των Καννών.

Μάρκος Χολέβας (Πρόεδρος ΕΚΚ) για Πάνο Κούτρα: «Αρχίζει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας της ελληνικής κινηματογραφίας»

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας δήλωσε σχετικά με την ελληνική παρουσία στις Κάννες: «Είναι χαρά μας που ο Πάνος Κούτρας και οι συνεργάτες του εκπροσωπούν φέτος την ελληνική ταινία στο φεστιβάλ των Καννών τιμώντας τον κινηματογράφο μας.

» Είναι σημαντικό επίσης ότι αρχίζει να αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ενδυνάμωσης της εξωστρέφειας της ελληνικής κινηματογραφίας και ολοένα και περισσότεροι καλλιτεχνικοί συντελεστές και παραγωγοί συμμετέχουν σε σημαντικές διεθνείς συμπαραγωγές».

Γιώργος Καρναβάς και Πάνος Παπαχατζής για τις ελληνικές συμμετοχές στο 75ο Φεστιβάλ Καννών

Από τη μεριά του ο Γιώργος Καρναβάς δήλωσε: «Με τον παραγωγό και τον σκηνοθέτη του "Triangle of Sadness" προϋπήρχε προσωπική, φιλική σχέση. Κατά την αναζήτηση των τοποθεσιών για τα γυρίσματα της ταινίας εξετάστηκε και η Ελλάδα. Είμαι χαρούμενος που μια ταινία με καλλιτεχνική αξία η οποία παράλληλα απευθύνεται στο ευρύ κοινό υλοποιήθηκε στη χώρα μας και είναι έτοιμη να συναντήσει το διεθνές κοινό της στο Φεστιβάλ των Καννών».

Ο Πάνος Παπαχατζής ανέφερε σε δήλωσή του: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα και τους Αργοναύτες να συμμετέχουμε στο επίσημο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ των Καννών πόσο μάλλον με την ταινία ενός τόσο σπουδαίου σκηνοθέτη, όπως ο Nτέιβιντ Κρόνεμπεργκ. Το "Crimes of the Future" υπήρξε η αφορμή για μία ακόμη συνεργασία με τον Ρόμπερτ Λάντος, έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς παγκοσμίως. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, το ΕΚΟΜΕ καθώς και το Athens Film Office των οποίων η στήριξη υπήρξε σημαντικότατη για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας και Καναδά.

» Ελπίζω αυτό το βήμα να αποτελέσει το έναυσμα για την άνθιση περισσότερων συμπαραγωγών μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών. Είναι μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα -αυτήν τη στιγμή το Φεστιβάλ των Καννών φιλοξενεί τέσσερις ελληνικές συμμετοχές. Νιώθω χαρούμενος και περήφανος που ο πολιτισμός της χώρας μας ξεπερνάει για άλλη μια φορά τα ελληνικά σύνορα και εμείς στους Αργοναύτες δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ