Κινηματογραφος

Σωτήρης Γκορίτσας: Βρεθήκαμε στα γυρίσματα της νέας ταινίας του, «Εκεί που ζούμε»

Δείτε βίντεο από τις πρόβες με τους Γιούλικα Σκαφιδά, Μαρία Καλλιμάνη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Μάκη Παπαδημητρίου, Χριστίνα Τσάφου.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gyrismata-kentrikh.jpg
© Αγγελική Μπιρμπίλη

Σωτήρης Γκορίτσας - «Εκεί που ζούμε»: Σε εξέλιξη τα γυρίσματα της νέας ταινίας του που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη (εκδόσεις Πατάκης)

Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων, κτήριο 9. Ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο πρωινό Κυριακής, ο Σωτήρης Γκορίτσαςηθοποιοί, κομπάρσοι, το συνεργείο, φροντιστές, μακιγιέζ, είναι όλοι στις θέσεις τους. Οι ηθοποιοί ακούν τις τελευταίες συμβουλές από τον σκηνοθέτη τους, κάνουν μια τελευταία πρόβα τα λόγια. Βαθιές ανάσες, μοτέρ, κλακέτα, ησυχία και πάμε! 

Βρισκόμαστε στα γυρίσματα μιας σκηνής της νέας του ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα «Εκεί που ζούμε»Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Απριλίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα Μάιου, με τον καταξιωμένο σκηνοθέτη κι έναν από τους σημαντικότερους, που έχει σημαδέψει όσο λίγοι τον ελληνικό κινηματογράφο, να επιστρέφει μετά το «Απ' τα Κόκαλα Βγαλμένη», μεταφέροντας τώρα το ομότιτλο βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη (κυκλοφορεί από εκδόσεις Πατάκη) στην μεγάλη οθόνη.

Τι συμβαίνει όμως «Εκεί που ζούμε»; Πρόκειται για την περιπέτεια ενός καθόλου ατρόμητου καουμπόι αναγκασμένου να διασχίσει το νεοελληνικό «Φαρ-Ουέστ». Συγκεκριμένα, αφορά το εικοσιτετράωρο της ημέρας των γενεθλίων ενός νεαρού δικηγόρου που προσπαθεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των υποχρεώσεών του –αυτές του εργαζόμενου, του γιου, του εραστή, του φίλου–, τον μικρό άθλο που απαιτεί κάθε μέρα ώσπου να φτάσει στο τέρμα της. Κουβάρι που κληρονόμησε από τη «ένδοξη» γενιά των γονιών του.

Αντίθετα όμως με εκείνους, που κάποιος άλλος πάντα τους «έφταιγε», ο ίδιος δεν έχει την πολυτέλεια να ασχοληθεί με αυτό, αλλά με το πώς θα καταφέρει να επιβιώσει.

Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Γκορίτσας δίνει οδηγίες στην «πρόεδρο του δικαστηρίου» Μαρία Καλλιμάνη.

Τον ρόλο του νεαρού δικηγόρου ενσαρκώνει ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, που όπως και η Γιούλικα Σκαφιδά αλλά και η Μαρία Καλλιμάνη στο ρόλο της προέδρου, έχει μπει για τα καλά στο «πετσί» του ρόλου. Όλο το καστ όμως είναι εξαιρετικό, βλέποντας τους νομίζουμε ότι πραγματικά μια δίκη συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο μπροστά στα μάτια μας και το μόνο που μας προσγειώνει είναι το «στοπ» του σκηνοθέτη στο τέλος κάθε σκηνής. 

«Εκεί που ζούμε» του Χρίστου Κυθρεώτη

Το ομότιτλο μυθιστόρημα του Κυθρεώτη που έχει βασιστεί ο Γκορίτσας, ανήκει στα κιρκάδια μυθιστορήματα, αυτά δηλαδή που εκτυλίσσονται μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, που αρχίζουν και τελειώνουν «circa diem», τουτέστιν κατά τη διάρκεια μιας μέρας. Ο όρος είναι επιστημονικός, προέρχεται από τη χρονοβιολογία, θυμίζει ότι η λειτουργία του ανθρώπινου σώματος είναι συντονισμένη στον 24ωρο κύκλο φωτός - σκότους. Τα περισσότερα μυθιστορήματα που χρησιμοποιούν τη μία και μόνη μέρα, επιδιώκουν να δείξουν πως δεν υπάρχει μία και μόνη μέρα, δραπετεύουν από τα στενά χρονικά του όρια και σπάνε το πλαίσιο.

Η Γιούλικα Σκαφιδά. 

Το «Εκεί που ζούμε» μάλιστα τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος Κύπρου, με το Βραβείο πεζογραφίας περιοδικού «Κλεψύδρα» και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2020.

Ο Σωτήρης Γκορίτσας παρακολουθεί μία σκηνή από τα γυρίσματα στο μόνιτορ εκτός αίθουσας. 

Η παραγωγή είναι της «Black Tree» και του Ηρακλή Μαυροειδή, η μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Διονύση Ευθυμιοπούλου και παίζουν οι: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Μάκης Παπαδημητρίου, Στέλιος Μάινας, Ναταλία Τσαλίκη, Μαρία Καλλιμάνη, Μαίρη Μηνά, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λένα Κιτσοπούλου, Χριστίνα Τσάφου, Αργύρης Μπακιρτζής, Νικολέτα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Σακελλαρίου, Μάριον Ωρόρα, Γιώργος Καφετζόπουλος, Νίκος Κασάπης και ο εικαστικός Σπύρος Αγγελόπουλος. Η ταινία θα διανεμηθεί από τη Feelgood Entertainment στις κινηματογραφικές αίθουσες.

 
 
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ