Κοσμος

Πόλεμος Ουκρανία: Εντολή εκκένωσης από την περιοχή του Λουχάνσκ (live)

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατιώτες στην Οδησσό
Στρατιώτες στην Οδησσό © EPA

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται για 42η ημέρα - Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ αγνοούνται.

Για 42η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν το σφυροκόπημα σε περιοχές περιμετρικά του Κιέβου. Το βλέμμα όλων βρίσκεται στη σφαγή που έχει γίνει στην περιοχή Μπούκα, που άφησε εκατοντάδες πτώματα αμάχων πίσω και προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή.

Επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής του Χοστομέλ επεσήμανε πως περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ –προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

20:15 Το Λονδίνο παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας

H Βρετανία πάγωσε σήμερα, 6 Απριλίου, τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank και ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα μέχρι τα τέλη του 2022 σε έναν νέο γύρο κυρώσεων που λαμβάνονται σε συντονισμό με τους δυτικούς συμμάχους για να «αποδεκατίσει την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

Κυρώσεις επιβλήθηκαν επίσης σε άλλους οκτώ ολιγάρχες που δραστηριοποιούνται σε βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των κλάδων λιπασμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου, φορτηγών και διαμαντιών.

Το Λονδίνο θα απαγορεύσει επίσης τις ξένες επενδύσεις στη Ρωσία, αξίας άνω των 11 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020, και την εξαγωγή βασικού εξοπλισμού διύλισης πετρελαίου και καταλυτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε: «Το τελευταίο κύμα μέτρων θα βάλει τέλος στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο και θα επιβάλει κυρώσεις σε ακόμη περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, αποδεκατίζοντας την πολεμική μηχανή του Πούτιν».

19:40 Βομβαρδισμοί στο Σεβεροντονέτσκ - Xτυπήθηκαν κτίρια και εμπορικό κέντρο

Οβίδες και ρουκέτες έπληξαν σήμερα ανά διαστήματα το Σεβεροντονέτσκ, την ανατολικότερη πόλη της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το μεσημέρι, οι δημοσιογράφοι είδαν ένα κτίριο να φλέγεται ενώ ελάχιστοι πολίτες κυκλοφορούσαν στους δρόμους της πόλης.

Οι κάτοικοι του Σεβεροντονέτσκ ριψοκινδύνευαν να βγουν έξω όταν διακόπτονταν για λίγα λεπτά οι βομβαρδισμοί και έτρεχαν πάλι να καλυφθούν μόλις ξανάρχιζαν.

18:20 «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οπρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

17:00 Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Οουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε σήμερα, 6 Απριλίου, κάποιους δυτικούς ηγέτες για το ότι θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως δεν μπορεί να ανεχθεί την αναποφασιστικότητα όσον αφορά την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε βία και σε ένα νέο κύμα προσφύγων.

13.32 Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει καμία πληροφορία ότι Ρώσοι συνοριοφύλακες κοντά στα σύνορα των δύο χωρών δέχθηκαν πυρά

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν έχουν καμία πληροφορία για περιστατικό κατά το οποίο, όπως δήλωσε νωρίτερα Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος, Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν χθες, Τρίτη, πυρά στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία.

"Δεν έχουμε τέτοια πληροφορία", δήλωσε εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters για τη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο περιφερειάρχης του Κουρσκ Ρομάν Σταρόβοϊτ.

Όπως σημείωσε ο Ρώσος αξιωματούχος: "Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι".

"Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (...) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά", πρόσθεσε.

13.03 Ρωσία: Οι ρωσικές μετοχές κινούνται ανοδικά, αδιαφορώντας για τις απειλές για νέες κυρώσεις

Οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες επέστρεψαν σε θετικό έδαφος ύστερα από τη βραχύβια πτώση τους στην αρχή της συνεδρίασης σήμερα, αψηφώντας τις απειλές για νέες κυρώσεις από τη Δύση ως απάντηση σε αυτό που η Μόσχα χαρακτηρίζει ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ στην Ουκρανία.

Οι μετοχές κινήθηκαν γενικώς πτωτικά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν ετοιμάσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο δείκτης RTS, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, υποχώρησε στις 979,34 μονάδες, πριν μετριάσει τις απώλειές του και καταγράψει άνοδο 0,4% στις 1.008,9 μονάδες στις 10:46 ώρα Ελλάδας. Ο ρωσικός δείκτης MOEX με νόμισμα αναφοράς το ρούβλι ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,4% στις 2,674.1 μονάδες.

12.41 Τουρκία-Ουκρανία: Η τουρκική πρεσβεία επιστρέφει στο Κίεβο

Η Τουρκία ανοίγει και πάλι την πρεσβεία της στην Ουκρανία στην πρωτεύουσα Κίεβο, αφού την είχε μεταφέρει προσωρινά το Μάρτιο για ασφάλεια στα σύνορα με τη Ρουμανία, ανακοινώθηκε από την πρεσβεία.

«Είχαμε προσωρινά μεταφέρει τις δραστηριότητές μας στην πόλη Τσερνίβτσι, η οποία είχε γίνει το κέντρο επιμελητείας των προσπαθειών εκκένωσης. Σήμερα επιστρέψαμε στο Κίεβο, στο σπίτι μας», ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουκρανία μέσω του λογαριασμού της στο Ίντερνετ.

Σύμφωνα με το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, η πρεσβεία επανέλαβε τις δραστηριότητές της στην ουκρανική πρωτεύουσα από σήμερα το πρωί.

12.14 Εν μέσω των μαζικών απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τις δυτικές πρωτεύουσες, η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, παρά τις μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών για κατασκοπευτικές ή βλαπτικές της εθνικής ασφάλειας δραστηριότητες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι «διαταράσσοντας το έργο των Ρώσων διπλωματών» οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.

11.48 Ουκρανία: Μια ηλικιωμένη έκλεψε πυρομαχικά από Ρώσους στρατιώτες που κοιμούνταν και τα έδωσε σε Ουκρανούς

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Κίεβο φέρεται να έκλεψε πυρομαχικά από Ρώσους στρατιώτες ενόσω εκείνοι κοιμούνταν.

Η γυναίκα στη συνέχεια έκρυψε την "λεία" της σε μια τρύπα και έπειτα τα έδωσε σε ουκρανούς στρατιώτες, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN επικαλούμενο ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram από τον σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Αντον Χερασένκο.

Η γυναίκα είπε ότι δεν φοβήθηκε όταν εισήλθαν οι ρώσοι στρατιώτες στο χωριό της, το Περεμόχα, αλλά αποφάσισε να τους "αφοπλίσει" και έδωσε τα πυρομαχικά στους ουκρανούς στρατιώτες όταν έφθασαν πρόσφατα εκεί, σύμφωνα με το πρακτορείο.

11.19 Ο σύμμαχος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεσμεύεται για διεθνή νομική μάχη απέναντι στις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό

Η Μόσχα θα καταπολεμήσει τις προσπάθειες κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό σε δικαστήρια σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του σήμερα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

"Οι αντίπαλοί μας... πρέπει να καταλάβουν πως θα αντιμετωπίσουν έναν μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια. Τόσο σε εθνικά δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης όσο και σε διεθνή δικαστήρια", είπε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2008 έως το 2012 και είναι τώρα αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

10.57 Βατικανό: Ο πάπας, κρατώντας μια ουκρανική σημαία, καταδίκασε τις "θηριωδίες, όπως η σφαγή στην Μπούκα"

Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε σήμερα "τη σφαγή της Μπούκα" και σήκωσε ψηλά μια ουκρανική σημαία, η οποία τού εστάλη από την πόλη αυτή της Ουκρανίας, όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων, που είχαν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση, ένας ομαδικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων.

"Οι πρόσφατες πληροφορίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να προκαλούν ελπίδα και ανακούφιση, έφεραν νέες θηριωδίες, όπως η σφαγή της Μπούκα", είπε ο πάπας στο τέλος του εβδομαδιαίου κηρύγματός του.

"Βαρβαρότητα, η οποία είναι όλο και πιο φρικτή, ακόμη και εναντίον αμάχων, ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών. Είναι θύματα, των οποίων το αθώο αίμα φωνάζει μέχρι τα ουράνια και εκλιπαρεί: 'Σταματήστε αυτό τον πόλεμο!", είπε ο πάπας.

10.33 Ρώσοι συνοριοφύλακες δέχθηκαν πυρά σε περιοχή στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με Ρώσο περιφερειακό αξιωματούχο

Συνοριοφύλακες στην περιφέρεια Κουρσκ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία δέχθηκαν χθες, Τρίτη, πυρά, δήλωσε σήμερα Ρώσος περιφερειακός αξιωματούχος.

"Χθες, στις 5 Απριλίου, αυτοί προσπάθησαν να ρίξουν όλμους στη θέση των συνοριοφυλάκων μας στην περιοχή Σουντζάνσκι", δήλωσε ο Ρομάν Σταρόβοϊτ που είναι κυβερνήτης της περιφέρειας Κουρσκ.

"Ρώσοι συνοριοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά (...) Δεν υπήρξαν απώλειες ή ζημιές στην δική μας πλευρά", πρόσθεσε.

Η Ρωσία κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις ουκρανικές δυνάμεις για τη διεξαγωγή αεροπορικής επιδρομής κατά αποθήκης καυσίμων στην ρωσική πόλη Μπελγκορόντ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος το διέψευσε.

10.01 Οι αρχές του Λουχάνσκ καλούν τους αμάχους να απομακρυνθούν από την περιοχή τώρα που μπορούν

Οι αρχές της περιφέρειας του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασαν την ελπίδα να μπορέσουν σήμερα να απομακρύνουν αμάχους μέσω πέντε "ανθρωπιστικών διαδρόμων" και παρότρυναν τους κατοίκους να φύγουν "όσο είναι ασφαλές".

Σύμφωνα με την Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου ανασυντάσσονται και προετοιμάζονται για νέα επίθεση στην περιοχή του Ντονμπάς, στην οποία βρίσκεται το Λουχάνσκ.

"Θα τους βγάλουμε όλους έξω αν οι Ρώσοι μας επιτρέψουν να πάμε στα σημεία συνάντησης (για την απομάκρυνση αμάχων). Καθώς, όπως μπορείτε να δείτε, δεν τηρούν πάντα τις εκεχειρίες", σημείωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουχάνσκ Σέρχιι Γκαϊντάι σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

"Απευθύνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Λουχάνσκ --εκκενώστε (την περιοχή) όσο είναι ασφαλές (...) Όσο υπάρχουν λεωφορεία και τρένα - αδράξτε αυτήν την ευκαιρία", τόνισε.

Ο Γκαϊντάι προσέθεσε ότι οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, που βρίσκεται επίσης στο Ντονμπάς, είχαν υποστεί ζημιές αυτήν την εβδομάδα, οι οποίες πήραν μερικές ώρες για να επισκευαστούν.

"Αυτό σήμανε άλλο ένα καμπανάκι συναγερμού", συνέχισε.

09.39 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν κρίνει ότι η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης και των συμμάχων της απέτρεψε την ταχεία επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Λόιντ Όστιν, υπεραμύνθηκε χθες Τρίτη της αντίδρασης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τεταμένης συζήτησης με Ρεπουμπλικάνο κοινοβουλευτικό, ο οποίος κατηγόρησε το Πεντάγωνο ότι υπερτίμησε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας.

«Έχει περάσει από το μυαλό σας το ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει την Ουκρανία εξαιτίας όσων κάναμε; Και εξαιτίας όσων έκαναν οι σύμμαχοί μας; Το έχετε ποτέ σκεφτεί;», ήταν τα ρητορικά ερωτήματα που απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, στρατηγός ε.α., στον βουλευτή Ματ Γκετς, κατά τη διάρκεια κατάθεσής του σε ακρόαση της επιτροπής των ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην έκτη του εβδομάδα. Ο Όστιν και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στη χώρα, και η ισχυρή θέληση των Ουκρανών να πολεμήσουν, απέτρεψε τα σχέδια της Μόσχας να καταγάγει ταχεία νίκη.

Ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε στην ίδια ακρόαση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

«Όντως νομίζω πως αυτή θα είναι πολύ παρατεταμένη σύρραξη και ότι θα διαρκέσει χρόνια», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματικός.

Πρόσθεσε ότι «το NATO, οι ΗΠΑ, όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι που υποστηρίζουν την Ουκρανία, και η ίδια η Ουκρανία, θα συνεχίσουν» την πολεμική προσπάθεια «για αρκετό καιρό» ακόμη.

09.12 Ουκρανία: Κάπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ αγνοούνται

Περίπου 400 κάτοικοι του Χοστομέλ –προαστίου της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Κιέβου– αγνοούνται, έπειτα από 35 ημέρες ρωσικής κατοχής, δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης.

Ο Τάρας Ντουμένκο είπε σε τοπικό ραδιοφωνικό ότι γίνονται έρευνες σε υπόγεια στο προάστιο αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκραΐνσκα Πράβντα.

Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του συζύγου και του γιου μιας γιατρού στην περιοχή που είχαν πάρει οι ρωσικές δυνάμεις πριν από δώδεκα ημέρες, ενώ τα πτώματα ανθρώπων που είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν δεν έχουν βρεθεί, πρόσθεσε.

Αρκετοί κάτοικοι του Χοστομέλ βρέθηκαν στην Μπούκα, άλλο προάστιο του Κιέβου. Ο εντοπισμός εκατοντάδων αμάχων νεκρών στην Μπούκα προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Το Χοστομέλ, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά σε αεροδρόμιο στρατηγικής σημασίας όπου δόθηκαν σφοδρές μάχες ήδη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι από τους 16.000 κατοίκους του τράπηκαν σε φυγή.

08.50 Ουκρανία: Επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων χορηγούν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει στην Ουκρανία επιπλέον βοήθεια, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών συστημάτων, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, o Τζον Κέρμπι, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε πως πρόκειται για «ανταπόκριση στην επείγουσα ανάγκη της Ουκρανίας για επιπλέον αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, που έχουν προμηθεύσει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία και χρησιμοποιήθηκαν πολύ αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας» από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

08.26 Ουκρανία: Ο ΟΗΕ έχει τεκμηριώσει τους θανάτους σχεδόν 1.500 αμάχων από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν τους θανάτους 1.480 αμάχων αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Άλλοι 2.195 άμαχοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με την Ρόουζμερι Ντικάρλο, κορυφαία αξιωματούχο αρμόδια για πολιτικά θέματα και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Ωστόσο, τόνισε η κυρία Ντικάρλο, η οποία εκφράστηκε χθες Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πιστεύει ότι ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι πολύ βαρύτερος στην πραγματικότητα, καθώς μεγάλος αριθμός θυμάτων δεν έχει ακόμη καταγραφεί.

07.52 Ουκρανία: Οι φρικαλεότητες στην Μπούκα ίσως είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου»

Οι φρικαλεότητες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας μπορεί να είναι απλά «η κορυφή του παγόβουνου» στον επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία, σύμφωνα με την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες» σε τμήματα της Ουκρανίας που δεν είναι προσβάσιμα αυτή τη στιγμή, εκτίμησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, χθες Τρίτη.

«Αυτό που προβλέπαμε δυστυχώς έγινε και πιθανόν έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου (...). Δεν έχουμε πρόσβαση σε έκταση της χώρας όπου (οι ρώσοι στρατιωτικοί) πιθανόν διέπραξαν επίσης φρικαλεότητες», συνέχισε.

07.29 Ουκρανία: Το πακέτο κυρώσεων που θα ανακοινώσουν σήμερα οι ΗΠΑ θα απαγορεύει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία

Στο πλαίσιο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να απαγορεύσει «όλες τις νέες επενδύσεις» στη Ρωσία, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, οι προϋπάρχουσες κυρώσεις σε βάρος ρωσικών τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων θα γίνουν αυστηρότερες, ενώ περισσότεροι Ρώσοι αξιωματούχοι και μέλη των οικογενειών τους θα υποστούν τιμωρητικά μέτρα, διευκρίνισε η Τζεν Ψάκι.

Οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σε συντονισμό με την ΕΕ και με τα μέλη της G7. Θα ανακοινωθούν λεπτομερώς αργότερα σήμερα.

«Τα μέτρα αυτά θα φθείρουν εργαλεία κλειδιά της κρατικής εξουσίας της Ρωσίας, θα καταφέρουν οξύ και άμεσο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα καταστήσουν υπεύθυνα τα μέλη της ρωσικής κλεπτοκρατίας η οποία χρηματοδοτεί και υποστηρίζει τον πόλεμο του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», συμπλήρωσε η κυρία Ψάκι.

07.06 Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά στο Λβιβ, στο δυτικό τμήμα της χώρας

Εκρήξεις σημειώθηκαν χθες βράδυ στη μικρή πόλη Ραντέκιφ, 70 χιλιόμετρα μακριά από το Λβιβ, της μεγαλούπολης της δυτικής Ουκρανίας, ανέφερε ο Μαξίμ Κοζίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης σε ανάρτησή του στο Telegram, καλώντας τους κατοίκους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Μέχρι αυτήν την ώρα, δεν έχουμε πληροφορίες για θύματα», σημείωσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο Λβιβ μετέδωσε ότι ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας.

Μακριά από το μέτωπο των συγκρούσεων, το Λβιβ (και η δυτική Ουκρανία ευρύτερα) δεν γίνεται συχνά στόχος ρωσικών βομβαρδισμών από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Στις 26 Μαρτίου το Λβιβ υπέστη ωστόσο σειρά ρωσικών πληγμάτων, δύο από τα οποία προκάλεσαν καταστροφές σε δεξαμενή καυσίμων και τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ