Κοσμος

Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση

«Μερικοί στη Δύση φοβούνται τις οικονομικές απώλειες περισσότερο από τα εγκληματα πολέμου»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση © EPA/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί σκόπιμα την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε σήμερα, 6 Απριλίου, κάποιους δυτικούς ηγέτες για το ότι θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως δεν μπορεί να ανεχθεί την αναποφασιστικότητα όσον αφορά την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Όταν ακούμε νέα ρητορική περί κυρώσεων ... δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα έπειτα απ' όλα όσα έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα, την οποία εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης και διερμηνέα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

«Το μόνο που μας λείπει είναι η βασισμένη σε αρχές προσέγγιση μερικών ηγετών --πολιτικών ηγετών, επιχειρηματικών ηγετών-- που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος και τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι κάτι τόσο φρικτό όσο οι οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε το Δουβλίνο να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν «περισσότερο αυστηρά» μέτρα κατά της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του ιρλανδικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε τη Μόσχας ότι προσπαθεί «να καταστρέψει τα θεμέλια της ανεξάρτητης ζωής, να καταστρέψει την ταυτότητά μας, όλα όσα μας κάνουν Ουκρανούς».

Ουκρανία - Ζελένσκι: Σκόπιμη πρόκληση επισιτιστικής κρίσης από τη Ρωσία

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε βία και σε ένα νέο κύμα προσφύγων.

«Τώρα στην Ουκρανία είναι η εποχή της σποράς. Η καταστροφή των καλλιεργειών και των υποδομών σημαίνει σκόπιμη πρόκληση επισιτιστικής κρίσης. Και τι θα συμβεί ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης; Τουλάχιστον, πολιτική αναταραχή», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν εκ νέου πυραυλικές επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας, αναφερόμενος στα πλήγματα που δέχτηκαν μια αποθήκη καυσίμων και ένα εργοστάσιο στο Ντνιπροπετρόφσκ.

«Αυτό έχει γίνει ήδη το σήμα κατατεθέν των κατακτητών - να καταστρέψουν οτιδήποτε προσφέρει ζωή στους απλούς ανθρώπους. Καταστρέφουν συνεχώς χώρους αποθήκευσης καυσίμων, κέντρα διανομής προϊόντων, καταστρέφουν ακόμη και συμβατικά γεωργικά μηχανήματα και ορυχεία», είπε ο Ζελένσκι.

Επιπλέον, είπε ότι η Ρωσία έχει αποκλείσει όλα τα ουκρανικά λιμάνια, στα οποία βρίσκονται πλοία που είχαν ήδη φορτωθεί με αγροτικά προϊόντα για εξαγωγές.

«Η Ουκρανία είναι μια από τις κορυφαίες χώρες στην παγκόσμια αγορά τροφίμων. Χωρίς τις εξαγωγές μας, περισσότερες από δώδεκα χώρες στην Αφρική και την Ασία απειλούνται με υποσιτισμό. Η φυσική έλλειψη παραγωγής θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών. Αυτό είναι γεγονός», είπε ο Ζελένσκι.

Ουκρανία: Η κυβέρνηση καλεί τους κατοίκους της ανατολικής χώρας να εγκαταλείψουν «τώρα» την περιοχή

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κάλεσε τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας να εκκενώσουν «τώρα» την περιοχή, καθώς εκφράζονται φόβοι για μια μαζική επίθεση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς, την επαρχία που αποτελεί πλέον τον κύριο στόχο του Κρεμλίνου.

Οι περιφερειακές αρχές «καλούν τον πληθυσμό να φύγει από αυτά τα εδάφη και κάνουν τα πάντα ώστε οι εκκενώσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο», δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργείου Ενσωμάτωσης στο Telegram, η Βέρεστσουκ τόνισε ότι η εκκένωση πρέπει να γίνει «τώρα» γιατί διαφορετικά οι κάτοικοι θα διατρέξουν «θανάσιμο κίνδυνο».

Володимир Зеленський звернувся до народу й політиків Республіки Ірландія

Πόλεμος Ουκρανία: Εντολή εκκένωσης από την περιοχή του Λουχάνσκ (live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ