Πολιτικη & Οικονομια

Η Ρωσία πλησιάζει στη χρεοκοπία-Δεν έγιναν δεκτές πληρωμές σε ρούβλια

«Για τεχνητό default» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία
Ρωσία-Κεντρική Τράπεζα © ΕPA Pool

Η Ρωσία πλησιάζει στη χρεοκοπία μετά τον αποκλεισμό της πληρωμής ομολόγων σε δολάρια.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας πλήρωσε με ρούβλια για ορισμένες από τις υποχρεώσεις του σε δολάρια που λήγουν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ξένες τράπεζες αρνήθηκαν να διεκπεραιώσουν πληρωμές 649,2 εκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας τις εικασίες για δυνητική αθέτηση πληρωμής.

«Η πιο πρόσφατη πληρωμή των κουπονιών ομολόγων από τη Ρωσία στην ανταποκρίτρια αμερικανική τράπεζα JPMorgan δεν εγκρίθηκε», δήλωσε πηγή του Reuters. Επρόκειτο για την καταβολή τοκοχρεολυσίων δύο κρατικών ομολόγων η ημερομηνία ωρίμανσης των οποίων είναι το 2022 και το 2042.

Η ανταποκρίτρια τράπεζα επεξεργάζεται τις καταβολές τοκοχρεολυσίων από τη Ρωσία και μεταβιβάζει τα ποσά σε άλλη τράπεζα, που είναι αρμόδια να τα κατανείμει στους ξένους ομολογιούχους. Ως τώρα, οι πληρωμές γίνονταν κανονικά, σημείωσαν πηγές του τομέα στο Reuters.

Κρεμλίνο: Πιθανό το default αλλά θα είναι τεχνητό

Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να βρεθεί σε στάση πληρωμών, αλλά θα είναι μία τεχνητή κατάσταση, δήλωσε το Κρεμλίνο, αφότου το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια δύο κρατικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί σε ευρώ.

Δεν υπάρχει λόγος για πραγματική χρεοκοπία, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει όλα τα αναγκαία κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της. Πάντως, η Μόσχα λέει ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της σε ρούβλια, όσο τα συναλλαγματικά αποθεματικά της παραμένουν μπλοκαρισμένα λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις                

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ