- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ουκρανία: Μείωση του ΑΕΠ σχεδόν κατά το ήμισυ προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα
Μόνο η ανατολική Ευρώπη αναμένεται να δει το ΑΕΠ της να καταρρέει (–30,7%)
Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε χθες Κυριακή καταστροφικές οικονομικές προβλέψεις για την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας.
Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Ουκρανίας θα κάνει βουτιά 45,1% φέτος, ενώ αυτό της Ρωσίας θα πέσει κατά 11,2%, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του θεσμού της Ουάσινγκτον.
Πρόκειται για πρόβλεψη πολύ χειρότερη από αυτή που δημοσιοποίησε πριν από έναν μήνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κατά οποίο πρέπει να αναμένεται συρρίκνωση από 10% ως 35%, ή το 20% που προέβλεψε την 31η Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Όλη η περιοχή υφίσταται οικονομικές συνέπειες εξαιτίας του πολέμου που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου, προκαλώντας τη φυγή 4 και πλέον εκατομμυρίων Ουκρανών στην Πολωνία, στη Ρουμανία και στη Μολδαβία και απογειώνοντας τις τιμές των σιτηρών και της ενέργειας.
Η ΠΤ προβλέπει συρρίκνωση 4,1% του ΑΕΠ φέτος στο σύνολο των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, ενώ προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη ανέμενε ανάπτυξη 3%. Θα πρόκειται για ύφεση χειρότερη κι από αυτή που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορωνοϊού το 2020 (–1,9%).
Μόνο η ανατολική Ευρώπη αναμένεται να δει το ΑΕΠ της να καταρρέει (–30,7%), ενώ προτού αρχίσει ο πόλεμος προβλεπόταν να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4%.
Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα η Μολδαβία αναμένεται να είναι μια από τις χώρες που θα υποστεί ένα από τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας του πολέμου, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς της, αλλά και επειδή έχει εγγενείς τρωτότητες λόγω του ότι έχει οικονομία στενά συνδεδεμένη και με τα δύο εμπόλεμα μέρη. Εξάλλου, όλη η ανατολική Ευρώπη έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Οι πιο μαύρες προοπτικές είναι αυτές της Ουκρανίας, όχι μόνο επειδή τα φορολογικά έσοδά της καταρρέουν, επιχειρήσεις έχουν κλείσει εντελώς ή εν μέρει και το εμπόριο και ο εφοδιασμός έχουν τεράστια προβλήματα, αλλά και επειδή η εξαγωγή σιτηρών είναι αδύνατη από μεγάλο μέρος της χώρας «λόγω των μεγάλων ζημιών στις υποδομές».
Ανησυχία προκαλεί στον διεθνή αναπτυξιακό οργανισμό και η αύξηση της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με 5,50 δολάρια την ημέρα αναμένεται να αυξηθεί από το 1,8% το 2021 στο 19,8% φέτος, κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η τράπεζα βασίζει όλους αυτούς τους υπολογισμούς στην υπόθεση ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για «μερικούς μήνες» ακόμη. Αναγνωρίζει ωστόσο πως υπάρχει «μεγάλη αβεβαιότητα» γύρω από τη διάρκεια της σύρραξης και γύρω από τον αντίκτυπό της στην ευρωζώνη.
Έχει καταρτίσει ακόμη πιο απαισιόδοξο σενάριο, που προβλέπει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ευρωζώνη, κλιμάκωση των κυρώσεων, σοκ στην εμπιστοσύνη...
Το ΑΕΠ της περιφέρειας σε αυτή την περίπτωση θα συρρικνωθεί κατά 9%, πολύ περισσότερο από το 5% κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2009 και την ύφεση 2% εξαιτίας της πανδημίας. Στη Ρωσία, η συρρίκνωση θα φθάσει το 20%· στην Ουκρανία, το 75%, κατά το χειρότερο σενάριο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέο προσωπικό στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Στο 85% η ανησυχία για την ακρίβεια
Εφόσον υπάρχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ικανοποιήσουν το ύψος της οφειλής
«Να είστε πολύ προσεκτικός γιατί βρέθηκαν και οστά των παιδιών μου»
Καλύφθηκαν και οι 10.000 θέσεις ειδικότητας - Επανεκκίνηση των προγραμμάτων «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
«Η ερμηνεία της, ιδιαίτερα, στην τηλεοπτική σειρά Λωξάντρα, έπλασε μία από τις εμβληματικότερες παρουσίες στην τηλεόραση»
Τι ώρα μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Στήσατε συνομωσία πάνω σε μία εθνική τραγωδία»
Εύσημα Γκεοργκίεβα στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων
Γιατί έπεσε άσφαλτος στο σημείο όπου βρέθηκαν τα αρχαία
Παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τις διεθνείς εξελίξεις
«Θα οργανώσουμε επιχειρήσεις για να τους πετάξουμε έξω» δηλώνει ο υπουργός
Ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για τα μέτρα στήριξης, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προστασία των ανηλίκων
«Δεν θα δεχθούμε περικοπές σε κρίσιμους πυλώνες» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Η επανέναρξη του Great Sea Interconnector (GSI) και οι πιθανές επιλογές της Άγκυρας
Η παραδοχή του Αμερικανού προέδρου και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή
«Έτσι αντιλαμβάνεται ο κ. Δούκας την αναβάθμιση μιας ιστορικής πλατείας;» διερωτάται η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Στα 1,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.