Κοσμος

Στόλτενμπεργκ - Ουκρανία: «Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια»

«Ο Πούτιν δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη τη χώρα»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανία: «Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια»
Ουκρανία: «Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια» © EPA/OLEG PETRASYUK

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια», δηλώνει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να καταλάβει όλη την Ουκρανία και υπάρχει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος «μήνες ή και χρόνια», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, πολλούς μήνες, ή και χρόνια. Και για αυτόν τον λόγο πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά πορεία, τόσο σε ό,τι αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, όσο και τη διατήρηση των κυρώσεων και την ενίσχυση της άμυνάς μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Η Ρωσία προκαλεί σκόπιμα παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Την ίδια ώρα, ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε κάποιους δυτικούς ηγέτες για το ότι θεωρούν πως οι οικονομικές απώλειες είναι χειρότερες από τα εγκλήματα πολέμου και τόνισε πως δεν μπορεί να ανεχθεί την αναποφασιστικότητα όσον αφορά την επιβολή νέων αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Όταν ακούμε νέα ρητορική περί κυρώσεων ... δεν μπορώ να ανεχθώ οποιαδήποτε αναποφασιστικότητα έπειτα απ' όλα όσα έχουν κάνει τα ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του σήμερα, την οποία εκφώνησε μέσω βιντεοσύνδεσης και διερμηνέα στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

«Το μόνο που μας λείπει είναι η βασισμένη σε αρχές προσέγγιση μερικών ηγετών --πολιτικών ηγετών, επιχειρηματικών ηγετών-- που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο πόλεμος και τα εγκλήματα πολέμου δεν είναι κάτι τόσο φρικτό όσο οι οικονομικές απώλειες», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι κάλεσε το Δουβλίνο να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν «περισσότερο αυστηρά» μέτρα κατά της Μόσχας.

Ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος απευθύνθηκε σε κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του ιρλανδικού κοινοβουλίου, κατηγόρησε τη Μόσχας ότι προσπαθεί «να καταστρέψει τα θεμέλια της ανεξάρτητης ζωής, να καταστρέψει την ταυτότητά μας, όλα όσα μας κάνουν Ουκρανούς».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ρωσία προκαλεί εσκεμμένα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να οδηγήσει σε βία και σε ένα νέο κύμα προσφύγων.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ρωσία: Οι εικόνες από την Μπούτσα «σκηνοθετήθηκαν» για να δικαιολογήσουν την επιβολή κυρώσεων

Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, είπε σήμερα ότι οι εικόνες των πτωμάτων στην πόλη Μπούτσα, για τις οποίες η Μόσχα υποστηρίζει ότι ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τον ρωσικό στρατό ότι σφαγίασε τους κατοίκους της Μπούτσα, μιας κωμόπολης έξω από το Κίεβο, την οποία είχαν καταλάβει οι Ρώσοι και την κράτησαν για αρκετές εβδομάδες προτού να αποχωρήσουν.

Δυτικές χώρες έχουν ζητήσει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τις δολοφονίες αμάχων.

«Αυτές οι φρικτές, εγκληματικά πλαστές (εικόνες) δημοσιεύτηκαν ώστε να δικαιολογηθεί άλλο ένα προαποφασισμένο πακέτο κυρώσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η ευρείας κλίμακας απέλαση διπλωματών από διάφορες χώρες» πρόσθεσε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Και επίσης, φυσικά, ώστε να περιπλέξουν, αν όχι και να διακόψουν εντελώς, τις (ειρηνευτικές) συνομιλίες», πρόσθεσε.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν προχωρούν τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ