Κοσμος

Ουκρανία τώρα: Πολεμικός αναβρασμός στην Οδησσό (βίντεο)

Γρίφος οι διαπραγματεύσεις και το πώς εξελίσσονται - Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη

62224-137655.jpg
Newsroom
22’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός στρατιώτης με το δάκτυλο στη σκανδάλη
Ουκρανός στρατιώτης με το δάκτυλο στη σκανδάλη © EPA/ROMAN PILIPEY

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά ήδη 20 ημέρες. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές. Οι Ουκρανοί ετοιμάζονται για επίθεση στην Οδησσό.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου ο πόλεμος μαίνεται για 20η ημέρα. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία άφησε μια «αχτίδα» αισιοδοξίας για ενδεχόμενο συμβιβασμό και εκεχειρία, καθώς το Κρεμλίνο φαίνεται να έχει αλλάξει την «αδιάλλακτη» στάση του, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν Ουκρανοί διαπραγματευτές.

Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο στο πεδίο της μάχης, με Κίεβο και Μαριούπολη να δέχονται νέους βομβαρδισμούς. Πλέον, στο στόχαστρο του Πούτιν φαίνεται να μπαίνει και η Οδησσός. Μπαράζ εκρήξεων από οβίδες του ρωσικού στρατού σε περιοχές κοντά στην ιστορική πόλη που βρίσκεται μπροστά στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ώρα που το Κίεβο κάνει λόγο για «εποικοδομητικές» συνομιλίες, ο ουκρανικός στρατός στην Οδησσό βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, με τους Ουκρανούς στρατιώτες να παρακολουθούν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, φοβούμενοι ενδεχόμενη απόβαση από Ρώσους πεζοναύτες.

Την ίδια στιγμή η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει βυθισμένη σε ανθρωπιστική κρίση. Και όλα αυτά ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι παραδέχτηκε πως η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Προηγουμένως οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα. Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στο Κίεβο, καθώς οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές.

O χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις το τελευταίο 24ωρο

23:59 ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να είναι αφορμή να ξεχαστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πρέπει να είναι αφορμή να ξεχαστεί η ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, «όπου η προσοχή και οι πόροι είναι απαραίτητοι», δήλωσε σήμερα από την Καμπούλ ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπ Γκράντι.

«Όλη η προσοχή του κόσμου αυτήν τη στιγμή στρέφεται στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκράντι, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στην αφγανική πρωτεύουσα για επίσκεψη τεσσάρων ημερών. «Αλλά το μήνυμά μου ερχόμενος εδώ είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις άλλες καταστάσεις, όπου η προσοχή και οι πόροι είναι απαραίτητοι, και το Αφγανιστάν είναι μια από αυτές», δήλωσε και πρόσθεσε: «Οι κίνδυνοι απόσπασης της προσοχής είναι πολύ υψηλοί. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να προωθείται, ανεξάρτητα από τον αριθμό άλλων κρίσεων στον κόσμο που ανταγωνίζονται αυτήν στο Αφγανιστάν».

23:51 Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Η Ευρώπη δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στην ΕΕ, αλλά η οικονομία της Ένωσης δεν θα εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο πληθωρισμός ήταν ήδη υψηλός και θα αυξηθεί κι άλλο… αλλά δεν θα εισέλθουμε σε ύφεση», δήλωσε ο Ντε Γκίντος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3. «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχουμε, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να εισέλθει σε ύφεση», διαβεβαίωσε.

23:42 Παιδιά ζωγραφίζουν τανκ - Τα ψυχικά τραύματα που τους αφήνει ο πόλεμος

Εργαζόμενοι ψυχικής υγείας και γιατροί στο Λβιβ αναφέρουν ότι χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα τραύματος. «Έχω δει παιδιά εδώ με κατατονικά συμπτώματα, όπου παγώνουν και δεν αντιδρούν σε κανένα εξωτερικό ερέθισμα», λέει ο Δρ Viktor Balandin, ψυχολόγος για την ουκρανική ΜΚΟ Osonnya. «Πολλοί από αυτούς έχουν σταματήσει να μιλούν, άλλοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια ή τα δάχτυλά τους. Απλώς παγώνουν».

23:20 Οι αλλαγές που φέρνει ο πόλεμος στην παραγωγή του σιταριού

Συλλογικά, η Ρωσία και η Ουκρανία διαχειρίζονται περισσότερο από το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού και το 80% περίπου της παγκόσμιας προσφοράς ηλιελαίου. Η Ρωσία - μαζί με τη σύμμαχό της, τη Λευκορωσία - είναι επίσης μια τεράστια πηγή λιπασμάτων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% παγκοσμίως.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει αναμφίβολα σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική παραγωγή και τις εξαγωγές της, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη πίεση.

23.00 Οι ΗΠΑ τρολάρουν τη Ρωσία για τις κυρώσεις - «Τιμωρούν τον νεκρό πατέρα του Μπάιντεν»

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι η Ρωσία μπορεί να επέβαλε κατά λάθος κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν βρίσκεται στη ζωή, επειδή παρέλειψε το «τζούνιορ» στο ακριβές όνομα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ).

Σε αντίποινα για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της, η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι συμπεριέλαβε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών Λόιντ Όστιν, τον αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ σε μια λίστα απαγόρευσης εισόδου στη Ρωσία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι "τζούνιορ", επομένως μπορεί να έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του πατέρα του, ας αναπαυθεί εν ειρήνη», δήλωσε σκωπτικά η Ψάκι και συμπλήρωσε: «Κανείς μας δεν σχεδιάζει ταξίδια αναψυχής στη Ρωσία, κανείς μας δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν θα έχει πρόσβαση, οπότε θα προχωρήσουμε μπροστά», συμπλήρωσε.

22.10 Κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι η τιμή του Μπρεντ, για πρώτη φορά εδώ και τρεις εβδομάδες

Το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε σήμερα κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, από τη δεύτερη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η τιμή αναφοράς του Μπρεντ υποχώρησε κατά 6,53% και έπεσε στα 99,91 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, έπεσε στα 96,44 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 6,37%.

21.50 Ο Μπάιντεν ενέκρινε επείγουσα στρατιωτική βοήθεια-μαθούθ για την Ουκρανία

Ο Μπάιντεν ενέκρινε επείγουσα στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια-μαθούθ για την Ουκρανία, ύψους 13,6 δισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε το σχετικό νομοσχέδιο. «Μόλις υπέγραψα το νομοσχέδιο για τη δικομματική χρηματοδότηση της κυβέρνησης -κρατώντας την κυβέρνηση ανοιχτή και παρέχοντας μια ιστορική χρηματοδότηση 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία» έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν.

21.35 Ουκρανός διαπραγματευτής: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού με τη Ρωσία

Ο σύμβουλος του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ο οποίος συμμετείχε στις νέες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, έγραψε στο Twitter πως η σημερινή διαδικασία διαπραγματεύσεων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη, παρόλα αυτά θα συνεχιστεί και αύριο.

«Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες…» έγραψε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.

21.20 Ρωσικοί βομβαρδισμοί κοντά στην Οδησσό

Μπαράζ εκρήξεων σε περιοχή κοντά στην Οδησσό. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σε επιφυλακή ο ουκρανικός στρατός, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη απόβαση από τον ρωσικό στρατό. Ουκρανοί στρατιώτες παρακολουθούν τον ρωσικό στόλο στη Μαύρη Θάλασσα, όπου υπάρχουν και δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών.

21.02 Εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο στη Σλοβακία η ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας. Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας» είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.

Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών. Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.

20.45 Καρέ καρέ η καταστροφή ρωσικού τανκ σε χωριό στην Ουκρανία

Η βρετανική εφημερίδα «The Sun» έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει Ουκρανούς στρατιώτες να καταστρέφουν ρωσικό τανκ, το οποίο φέρει το γράμμα «Ζ».

Ukrainian troops blow up and destroy Russian Z tank

20.38 Ο Ερντογάν στέλνει Τσαβούσογλου σε Ρωσία και Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε Μόσχα και Κίεβο, την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Τουρκίας για την επίτευξη εκεχειρίας στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν έκανε την ανακοίνωση μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες.

20.30 Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι Ρώσοι κρατούν ομήρους σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη Ρώσοι κρατούν ομήρους ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές σε νοσοκομείο στα δυτικά της πόλης, σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ. Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος της πόλης Σεργκέι Ορλόβ δήλωσε:

«Λάβαμε πληροφορίες πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας... και πως κρατούν τους ασθενείς και τους γιατρούς μας ως ομήρους». Την ίδια στιγμή σε ανάρτησή του ο περιφερειάρχης Πάβλο Κυριλένκο ανέφερε -επικαλούμενο εργαζόμενο στο νοσοκομείο- ότι στο κτίριο βρίσκονται 400 άτομα.

20.20 Ο Ζελένσκι συναντά στο Κίεβο τους πρωθυπουργούς Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία για να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό» έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο Facebook. Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα, βρισκόμαστε στο Κίεβο».

20.05 Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο του Καναδά: «Φανταστείτε ότι ψάχνετε λέξεις για να εξηγήσετε στα παιδιά σας τον πόλεμο»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, απηύθυνε μια ακόμη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία -αυτήν τη φορά στο Κοινοβούλιο του Καναδά.

«Φανταστείτε ότι ψάχνετε λέξεις για να εξηγήσετε. Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας έχει ξεκινήσει. Ο πόλεμος που ξέρετε είναι η καταστροφή του κράτους σας. Ένας πόλεμος για τον οποίο γνωρίζεις ότι γίνεται για την κατάκτηση του λαού σου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε: «Οι Ρώσοι έχουν ήδη σκοτώσει 97 παιδιά», βομβαρδίζοντας «σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια».

«Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε πραγματική υποστήριξη, που θα μας βοηθήσει να κερδίσουμε» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας: «Μας παρέχετε στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, έχετε επιβάλει αυστηρές κυρώσεις, αλλά βλέπουμε ότι δυστυχώς αυτό δεν τελειώνει τον πόλεμο».

'We want to live': Zelensky addresses Canada's Parliament

19.35 Νεκρή δημοσιογράφος στο Κίεβο

Ένας ακόμη δημοσιογράφος έχασε την ζωή του  κατά την διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για μια 24χρονη Ουκρανή δημοσιογράφο, που εργαζόταν μαζί με το Fox News, σκοτώθηκε στα περίχωρα του Κιέβου τη Δευτέρα.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

18.45 Λεωφορεία με αμάχους αναχώρησαν από το Σούμι

Περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με προορισμό μια ασφαλή περιοχή, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

18.30 Παρέμβαση Μακρόν για την Οβσιανίκοβα

Ο Μακρόν πρόσφερε άσυλο ή άλλες μορφές προξενικής προστασίας στη δημοσιογράφο που προχώρησε σε παρέμβαση κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

18.25 Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

18.15 Μαρίνα Οβσιανίκοβα: Ρωσικό δικαστήριο της επέβαλε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ) στην Μαρίνα Οβσιάνικοβα, αφότου κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, για τη χθεσινή διαμαρτυρία της κατά του πολέμου στην Ουκρανία στο πλατό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, εργαζόμενη στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού κρατώντας πλακάτ πίσω από την παρουσιάστρια με μηνύματα κατά του πολέμου στην Ουκρανία και φωνάζοντας συνθήματα κατά της ρωσικής εισβολής.

Στην επιγραφή αναφερόταν: «Όχι πόλεμος! Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα εδώ!»

18.00 Επτά πτώματα βρέθηκαν σε σχολείο που βομβαρδίστηκε την Κυριακή στο Μικολάγιφ

Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια ενός σχολείου στην περιοχή του Μικολάγιφ, στη νότια Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες διάσωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανασύρθηκαν επίσης τρεις τραυματίες.

17.35 Για «παράνομη διαδήλωση» κατηγορείται η Μαρίνα Οβσιανίκοβα

Η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων σε ένα ρωσικό κανάλι κρατώντας ένα πλακάτ, προσήχθη σε δικαστήριο και κατηγορείται για «παράνομη διαδήλωση».

Η ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ανέφερε το δικαστήριο της περιφέρειας Οστάνκινο της Μόσχας. Εφόσον κριθεί ένοχη, μπορεί να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 ημερών.

Μέχρι στιγμής η Οβσιάνικοβα δεν κατηγορείται για διάδοση «ψευδών πληροφοριών» που αφορούν τον στρατό. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με ποινή κάθειρξης 15 ετών.

17.15 Νεκρός εικονολήπτης του FOX NEWS στην Ουκρανία

Ένας εικονολήπτης του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News σκοτώθηκε στην Ουκρανία, ανέφερε ένας παρουσιαστής του δικτύου σε ανάρτησή του στο twitter.

17.00 Κυρώσεις από τη Ρωσία σε Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν

Η Ρωσία επέβαλε κυρώσεις στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ρωσικές κυρώσεις επιβάλλονται επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, στον σύμβουλο επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, στον αρχηγό της CIA και σε άλλους ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

16.36  Επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα προξένου στη Μαριούπολη

Ξεκίνησε η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου στη Μαριούπολη Μανώλη Ανδρουλάκη, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της Αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, σύμφωνα με ενημέρωση διπλωματικών πηγών.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

16.00 Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν θα γίνει μέλος του NATO

«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι νεκροί από τις αεροπορικές επιδρομές που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο ανέρχονται στους πέντε.

15.35 Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Κιέβου - Μόσχας

Ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις Μόσχας και Κιέβου.

Σύμφωνα με τον στενό συνεργάτη του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι δύο πλευρές ξεκίνησαν τις συνομιλίες τους την Τρίτη μετά τη διακοπή της Δευτέρας.

14:47 Ουκρανία: Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης

Τρεις δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 30 έχουν τραυματισθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Τουλάχιστον 35 δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα» των ρωσικών δυνάμεων, έγραψε η Λουντμίλα Ντενίσοβα στον λογαριασμό της στο Telegram.

Ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενό σκοτώθηκε από σφαίρα στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου, ο Ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν σκοτώθηκε κατά τον βομβαρδισμό του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο και ο Ουκρανός Βίκτορ Ντούνταρ σκοτώθηκε κατά τις μάχες στο Μικολάιφ στην νότια Ουκρανία.

14:28 Ουκρανία: Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

14:09 Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στέλνει 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία

Νέα μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας στέλνει στην Ουκρανία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, συνεχίζοντας την έμπρακτη στήριξη και ενίσχυση των πληγέντων του πολέμου.

Συγκεκριμένα αναχώρησαν σήμερα το πρωί από την Κεντρική Αποθήκη του Ε.Ε.Σ. στην Αθήνα τρία φορτηγά εφοδιασμένα με 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη πρώτης ανάγκης, αντισηπτικά, ηλεκτρικές γεννήτριες κ.α.) με προορισμό αρχικά το Σιρέτ (σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας) και εν συνεχεία το Τσερνιβτσί της Ουκρανίας, προκειμένου να παραδώσουν την ανθρωπιστική βοήθεια απευθείας στον Ουκρανικό Ερυθρό Σταυρό. Σημειώνεται ότι την ανθρωπιστική αποστολή του Ε.Ε.Σ. θα ενισχύσει Κινητή Μονάδα Υγείας του Ε.Ε.Σ. με επαγγελματίες νοσηλεύτριες αλλά και διασωστικό όχημα με εθελοντές Σαμαρείτες - Διασώστες. Οι εθελοντές και το προσωπικό του Ε.Ε.Σ. θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη, ενισχύοντας σημαντικά το δύσκολό έργο του Ουκρανικού και του Ρουμανικού Ερυθρού Σταυρού.

13:44 Λαβρόφ: Η Ρωσία έλαβε τις εγγυήσεις που ζητούσε από τις ΗΠΑ 

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από την Ουάσινγκτον τις εγγυήσεις που ζητούσε ότι οι κυρώσεις εναντίον της για την εισβολή της στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσουν τη συνεργασία της με την Τεχεράνη και πλέον φαίνεται ότι ήρθη ένα εμπόδιο για την αναβίωση της συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

"Λάβαμε γραπτές εγγυήσεις", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμπιραμπντολαχιάν μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Οι εγγυήσεις "περιλαμβάνονται στις συμφωνίες αναβίωσης του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα", πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας του 2015, και τόνισε ότι η χώρα του επιθυμεί να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

13:27 ΟΗΕ: Καλεί την Μόσχα να μην προβεί σε αντίποινα εις βάρος της αντιπολεμικής διαδηλώτριας που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων 

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η αντιπολεμική διαδηλώτρια, η οποία διέκοψε το δελτίο ειδήσεων που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Channel One, δεν θα τιμωρηθεί επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα "χουλιγκανισμό" την ενέργεια της διαδηλώτριας Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων με ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον Πόλεμο», για να διαμαρτυρηθεί για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και φώναζε συνθήματα κατά του πολέμου.

13:10 UNICEF: Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο ένα παιδί γίνεται πρόσφυγας

Σχεδόν κάθε δευτερόλεπτο που περνά ένα παιδί στην Ουκρανία γίνεται πρόσφυγας, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

Τις τελευταίες 20 ημέρες περίπου 1,4 εκ. παιδιά αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ουκρανία, κατά μέσο όρο 73.000 την ημέρα, κάτι που σημαίνει περίπου 55 το λεπτό ή «πρακτικά ένα παιδί το δευτερόλεπτο», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της Unicef στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από την Ουκρανία ξεπερνά τα 2,95 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που έγινε σήμερα περίπου στις 12:00.

12:56 Ουκρανία: Κήρυξη γενικού αντιαεροπορικού συναγερμού

Η βόρεια περιφέρεια Τσερνίχιβ της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση για αεροπορικές επιθέσεις σε ολόκληρη την χώρα σήμερα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.

Δεν είναι γνωστό αν και άλλες ουκρανικές περιφέρειες έχουν κηρύξει αντίστοιχο συναγερμό για νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

«Προσοχή. Αεροπορικές επιθέσεις σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Μεταβείτε στα καταφύγια!», είναι το μήνυμα που ανέβηκε στο Ιντερνετ.

12:41 Περίπου 300 άνθρωποι από τη Μαριούπολη έφτασαν στη Ζαπορίζια

Εξάλλου περίπου 300 άμαχοι από τη Μαριούπολη κατάφεραν να φτάσουν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πολιορκημένης πόλης.

«Όπως ανακοινώθηκε περίπου 160 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη χθες. Στις 10:00 σήμερα ενημερωθήκαμε ότι περίπου 300 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στη Ζαπορίζια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη να φύγουν από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

12:16 Ουκρανία: «Είτε θα υπάρξει συμφωνία, είτε νέα ρωσική επίθεση»

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

11:48 Κίεβο: Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες από το βράδυ

Ανησυχία εκπέμπει για το μέλλον του Κιέβου η απόφαση του δημάρχου της ουκρανικής πρωτεύουσας να επιβάλει από απόψε το βράδυ μέχρι το πρωί της Πέμπτης απαγόρευση κυκλοφορίας.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

11:11 Σημαντικές ζημιές στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

«Στη διάρκεια της νύκτας ο εχθρός επιτέθηκε στο αεροδρόμιο του Ντνίπρο. Δύο πλήγματα. Ο διάδρομος απογείωσης- προσγείωσης καταστράφηκε. Ο τερματικός σταθμός υπέστη ζημιές. Μαζικές καταστροφές», έγραψε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας στο Telegram.

Το Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων από την οποία περνά ο ομώνυμος ποταμός που χωρίζει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου κυριαρχούν οι φιλορώσοι αντάρτες, από την υπόλοιπη χώρα, είχε γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό από την προέλαση του ρωσικού στρατού.

10:50 Η Κίνα διέψευσε τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι η Ρωσία της ζήτησε βοήθεια

Η Κίνα διέψευσε σήμερα τους ισχυρισμούς Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Ρωσία της ζήτησε στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει «κακόβουλη παραπληροφόρηση» που κινδυνεύει να οξύνει τη σύγκρουση.

«Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα διαδώσει κακόβουλη παραπληροφόρηση εναντίον της Κίνας στο θέμα της Ουκρανίας», ανέφερε η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της προς το Reuters.

«Η Κίνα διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών», πρόσθεσε.

«Πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να αμβλυνθεί η κατάσταση, αντί να προσθέσουμε λάδι στη φωτιά και να εργαστούμε προς μια διπλωματική διευθέτηση, αντί να κλιμακώνουμε περαιτέρω την κατάσταση».

10:26 Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο

Οι πρωθυπουργοί της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

"Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς", έγραψε ο Φιάλα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

09:54 Το Κίεβο σκοπεύει να παραδώσει βοήθεια στη Μαριούπολη, προγραμματίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Η Ουκρανία σκοπεύει να ανοίξει σήμερα εννέα "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για να απομακρύνει αμάχους από περιοχές που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, η οποία έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

09:29 Πολιορκείται η Μαριούπολη - Πάνω από 2.500 οι νεκροί

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, λιμένα στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανέφερε νωρίς σήμερα ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης έχουν σκοτωθεί 2.537 άμαχοι κάτοικοί της.

Η πόλη, που είχε κάπου 400.000 μόνιμους κατοίκους προτού αρχίσει η εισβολή, πολιορκείται από ρωσικά στρατεύματα εδώ και μέρες κι έχει αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα. Οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για πολλές αεροπορικές επιδρομές από την Αζοφική Θάλασσα. Η Μόσχα λέει πως πλήττει αποκλειστικά στρατιωτικούς στόχους.

09:09 Συνοικίες του Κιέβου χτυπήθηκαν από ρωσικά πυρά

Μαίνεται η συνεχής πολιορκία του Κιέβου από ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες σήμερα το πρωί έπληξαν δύο τομείς της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται κατοικίες. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

«Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», κατά την ίδια πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

08:45 Ρωσία: Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις προϊόντων στην εγχώρια αγορά, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης προϊόντων στην εγχώρια αγορά και ζήτησαν από τους καταναλωτές να μην σπεύσουν να αποθηκεύσουν τρόφιμα, αφού η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ρωσική οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της μετά το 1991 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αφού η ΕΕ και οι ΗΠΑ της επέβαλαν αυστηρές κυρώσεις.

«Δεν υπάρχει (…) κίνδυνος ελλείψεων ή περιορισμού των επιλογών στα προϊόντα», δήλωσε η Βικτόρια Αμπραμτσένκο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης. «Δεν αξίζει να αυξάνουμε τεχνητά τη ζήτηση με αγορές για το μέλλον», πρόσθεσε.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

08:23 Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που εργάζεται για το Fox News τραυματίστηκε στο Κίεβο

Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για το Fox News τραυματίστηκε και διακομίστηκε χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο κοντά στο Κίεβο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυμάτων του.

«Νωρίτερα σήμερα ο απεσταλμένος μας Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε την ώρα που συγκέντρωνε πληροφορίες έξω από το Κίεβο», επεσήμανε το Fox News σε ανακοίνωσή του.

«Προς το παρόν δεν έχουμε πολλές πληροφορίες, αλλά ο Μπεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο και οι ομάδες μας επί του πεδίου προσπαθούν να συγκεντρώσουν επιπλέον στοιχεία, την ώρα που η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα», πρόσθετε η ανακοίνωση.

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση για όλους τους δημοσιογράφους που κινδυνεύουν καθημερινά τη ζωή τους για να μεταφέρουν πληροφορίες από τη ζώνη του πολέμου», υπογράμμισε το Fox News.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

08:06 Η Ιαπωνία ανακοινώνει κυρώσεις σε δισεκατομμυριούχο, 11 μέλη της Δούμας και άλλους Ρώσους

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να παγώσει τυχόν πόρους στην ιαπωνική δικαιοδοσία άλλων 17 Ρώσων, αυξάνοντας το σύνολο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στους 61.

Το μέτρο ανακοινώθηκε μερικά 24ωρα αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν την Παρασκευή κυρώσεις σε αρκετούς ακόμη Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων του δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέξελμπεργκ και 12 μελών της Δούμας, της κάτω Βουλής της Ρωσίας.

07:52 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με τους ηγέτες των κρατών-μελών του NATO

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών-μελών του NATO για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανικές και άλλες πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τρεις από τις πηγές, ο Μπάιντεν σκοπεύει να συναντηθεί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών του NATO στις Βρυξέλλες την 23η Μαρτίου, ωστόσο επισήμαναν ότι οι σχεδιασμοί του Λευκού Οίκου βρίσκονται ακόμη υπό οριστικοποίηση και μπορεί να μεταβληθούν ανάλογα με την πορεία του πολέμου.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

07:46 Πέφτει 5% και πλέον η τιμή του WTI, πέρασε κάτω από τα 100 δολάρια

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 5% και πλέον σήμερα, με φόντο τις ανησυχίες περί επιβράδυνσης της οικονομίας, που οδήγησαν επενδυτές να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους προς τα κάτω.

Η τιμή του βαρελιού WTI υποχωρεί κατά 5,7% στα 97,13 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας έπεσε κατά 6% στα 100,54 δολάρια, υποχώρηση που καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την άνοδό τους σε επίπεδα-ρεκόρ εξαιτίας της γενικευμένης αβεβαιότητα για τον εφοδιασμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

07:26 Η Ισπανία ακινητοποιεί τη θαλαμηγό Ρώσου ολιγάρχη

Η θαλαμηγός Ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας κάπου 128 εκατομμυρίων ευρώ, ακινητοποιήθηκε χθες Δευτέρα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Ακινητοποιήσαμε προσωρινά το γιοτ ενός από τους κυριότερους Ρώσους ολιγάρχες, με αξία που εκτιμάται πως φθάνει τα 140 εκατομμύρια δολάρια (128 εκατ. ευρώ), στη Βαρκελώνη», ανέφερε ο κ. Σάντσεθ, διευκρινίζοντας πως η θαλαμηγός έχει μήκος «85 μέτρα» και διαμηνύοντας ότι θα ακολουθήσουν «και άλλες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, πρόκειται για τη θαλαμηγό Valérie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

07:18 Μόνο 7 από τους 10 ανθρωπιστικούς διαδρόμους λειτούργησαν

Μόνο οι επτά από τους δέκα ανθρωπιστικούς διαδρόμους που είχε συμφωνηθεί να ανοίξουν για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από περιοχές όπου μαίνονται μάχες στην Ουκρανία λειτούργησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Κίεβο.

Περίπου 4.000 άνθρωποι έφυγαν και είναι πλέον ασφαλείς, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Περίπου 2.000 έφυγαν από την περιφέρεια του Κιέβου.

07:12 Ο πόλεμος μπορεί να έχει τελειώσει τον Μάιο, εκτιμά σύμβουλος της προεδρίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να έχει τελειώσει στις αρχές του Μαΐου, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να συνεχίσει την επίθεσή της στη γειτονική της χώρα, έκρινε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, χθες Δευτέρα το βράδυ.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

07:03 Ισχυρές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου

Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αιτία τους δεν είναι γνωστή μέχρι στιγμής.

Ο δημοσιογράφος είδε στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό όχι μακριά από το σημείο όπου βρίσκεται, ωστόσο αδυνατούσε να πάει εκεί εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβάλλουν οι ουκρανικές αρχές ως τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

06:58 Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

06:55 Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας συνεχίζονται σήμερα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα.

Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

«Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο κ. Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ