Κοσμος

Ποιος ήταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Η ανακοίνωση των New York Times και η μαρτυρία του συναδέλφου του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπρεντ Ρενό
Μπρεντ Ρενό © Twitter

Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία - Η ανακοίνωση των New York Times.

Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από σφαίρες σήμερα στο Ιρπίν, βορειοδυτικά του Κιέβου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Μπρεντ Ρενό, βραβευμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και δημοσιογράφος, σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ σε ένα προάστιο του Κιέβου, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπρεντ Ρενό δεν ήταν δικός τους απεσταλμένος στην Ουκρανία αλλά σε ότι έφερε το διακριτικό το οποίο βρέθηκε πάνω του, αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά, πολλά χρόνια πριν.

Στην ανακοίνωσή του, οι New York Times αναφέρουν: «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι για την απώλεια του Μπρεντ Ρενό. Ο Μπρεντ ήταν ένας ταλαντούχος σκηνοθέτης που με το έργο του είχε βοηθήσει τα μέγιστα τους New York Times.

Παρότι έχει προσφέρει στους Times στο παρελθόν, δεν ήταν απεσταλμένος από τους Times στην Ουκρανία. Κάποια Μέσα ίσως μετέφεραν πως ήταν δικός μας απεσταλμένος καθώς φορούσε διακριτικό των Times, όμως αυτό του είχε δοθεί για μια δουλειά πριν πολλά χρόνια».

Νεκρός δημοσιογράφος στην Ουκρανία: «Έπρεπε να μείνει πίσω - Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στο λαιμό»

Ένας άλλος Αμερικανός δημοσιογράφος ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον Μπρεντ Ρενό στο αυτοκίνητο και επέζησε της επίθεσης μίλησε σε δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Internazionale από το νοσοκομείο. Είπε ότι ο Ρενό πυροβολήθηκε στο λαιμό και «έπρεπε να μείνει πίσω».

«Είχαμε περάσει την πρώτη γέφυρα στο Ιρπίν. Πήγαμε να κινηματογραφήσουμε άλλους πρόσφυγες που φεύγουν, μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα. Περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Ο οδηγός γύρισε, ήμασταν δύο. Ο φίλος μου είναι ο Μπρεντ Ρενό. Έχει πυροβοληθεί και έχει μείνει πίσω. Είδα ότι έχει πυροβοληθεί στο λαιμό. Χωρίσαμε», είπε. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είπε ότι λέγεται Χουάν ανέφερε ότι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

O ανταποκριτής της γερμανικής Bild στην Ουκρανία, Πολ Ρονζάιμερ, κατέγραψε σε βίντεο τη στιγμή διάσωσης του συνεργάτη του Ρενό που τραυματίστηκε.

Νωρίτερα ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως θα συνομιλήσει με συμμάχους και εταίρους για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αναφερόμενο θάνατο του Αμερικανού δημοσιογράφου.

Ποιος ήταν ο Μπρεντ Ρενό

Ο Μπρεντ Ρενό ήταν βραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός σε ανθρωπιστικά ντοκιμαντέρ.

Είχε διακριθεί με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont» ενώ μαζί με τον αδερφό του Κρεγκ είχαν δημιουργήσει ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για μεγάλες πλατφόρμες και τηλεοπτικά δίκτυα όπως: HBO, NBC, Discovery, PBS, the NYTimes και ViceNews.

 

Τα δυο αδέρφια είχαν αφιερωθεί στα ανθρωπιστικά ρεπορτάζ και κάλυπταν σημαντικά γεγονότα και τις εξελίξεις μετά από κάθε πόλεμο, όπως είχαν κάνει για παράδειγμα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Μαζί με τον αδερφό του ήταν οι ιδρυτές του φεστιβάλ του Αρκάνσας, καθώς και του ινστιτούτου «Arkansas Motion Picture».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ