Κοσμος

Ουκρανία: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν τη μεγάλη επίθεση στο Κίεβο

Κυκλώνουν με τανκς και στρατό την ουκρανική πρωτεύουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τεθωρακισμένα
Τεθωρακισμένα © EPA

Στην Ουκρανία το Κίεβο ετοιμάζεται για την επίθεση από τη Ρωσία. Τα ρωσικά τανκς μια ανάσα από την ουκρανική πρωτεύουσα. Νέοι βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη.

Το Κίεβο μπαίνει στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία. Ο ρωσικός στρατός κυκλώνει από κάθε πλευρά την ουκρανική πρωτεύουσα, η οποία έχει μετατραπεί σε «φρούριο», καθώς περιμένει τη μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία.

Ρωσικά τανκς έχουν φθάσει μια ανάσα από το Κίεβο, με σφοδρές μάχες να σημειώνονται σε χωριά πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ» διεμήνυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του. Άκαρπη νωρίτερα η συνάντηση Λαβρόφ - Κουλέμπα στην Αττάλεια. «Καμία πρόοδος για μια εκεχειρία», σύμφωνα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ. Η Μόσχα, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους που θέλουν να μπουν στη Ρωσία από την Ανατολική Ουκρανία.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη, όπου δεν υπάρχει πόσιμο νερό και ηλεκτρικό. Κάτοικοι μαζεύουν ξύλα για να ανάψουν φωτιά και να φτιάξουν το φαγητό τους, ενώ λιώνουν το χιόνι στη στέγη κτιρίων για να μαζέψουν νερό.

Ο χάρτης του πολέμου σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης για την 14η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τι συνέβη την 14η ημέρα της ρωσικής εισβολής

22.40 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τη Μόσχα να επιτρέψει την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από πόλεις στην Ουκρανία

Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν με ασφάλεια τις πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από τον ρωσικό στρατό, συμπληρώνοντας ότι ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις περικυκλώνουν πόλεις-κλειδιά αφότου κατέστρεψαν πολλές υποδομές ζωτικής σημασίας.

«Το στρατιωτικό σχέδιο του Πούτιν για ταχεία κατάληψη της Ουκρανίας, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχει αποτύχει. Έτσι, καταφεύγει σε μια στρατηγική ερήμωσης των μεγάλων αστικών κέντρων για να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού, κάτι που δεν θα μπορέσει να επιτύχει» είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Νωρίτερα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10.00 ώρα Μόσχας (09.00 ώρα Ελλάδος). Υπογράμμισε, ακόμη, ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

22.22 Βρετανία: Η Ρωσία επιχειρεί να περικυκλώσει πόλεις στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει δώσει εντολή σε μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων στην Ουκρανία να περικυκλώσουν πόλεις-κλειδιά, επιβραδύνοντας έτσι την προέλασή της, υποστήριξε σήμερα το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

«Εξαιτίας της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει έναν αυξημένο αριθμό των δυνάμεων που έχει αναπτύξει για να περικυκλώσει πόλεις-κλειδιά. Ως εκ τούτου έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες δυνάμεις που θα συνέχιζαν την προέλασή τους και επιβραδύνεται περαιτέρω η ρωσική πρόοδος» αναφέρει σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο Twitter.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής αναφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πόλεις της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας. Στην Χερσώνα, μάλιστα, ο ρωσικός στρατός φέρεται να προχώρησε σε περίπου 400 συλλήψεις διαδηλωτών.

22.05 Η Μόσχα θα επιτρέψει σε Ουκρανούς ειδικούς να προσεγγίσουν τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από το Τσερνομπίλ

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι συμφώνησε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Η συνέχεια ΕΔΩ

21.30 ΗΠΑ και Βρετανία δεν αποκλείουν η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία

Χημικά όπλα στην Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ειδικότερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, ενώ μαίνεται ο πόλεμος σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η Ουάσιγκτον λειτουργεί εργαστήρια βιοπολέμου στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς «παράλογους». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα. Η συνέχεια ΕΔΩ.

20.45 ΟΗΕ: Πάνω από 2,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

20.43 Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις στην Ουκρανία το τελευταίο 48ωρο

Το τελευταίο 24ωρο από την πόλη Σούμι, βόρεια από το Χάρκοβο, στην Ανατολική Ουκρανία, αναχώρησαν 2.664 αυτοκίνητα και 54 λεωφορεία με αμάχους μέσα από τον «ανθρωπιστικό δρόμο» που άνοιξε η Ρωσία. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έφυγαν. Προορισμός τους η Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Την ίδια στιγμή από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι. Άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

20.32 Τέλος οι εισαγωγές - εξαγωγές με τη Ρωσία για την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε όλες τις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τη Ρωσία, όπως και όλες τις εισαγωγές από την Ρωσία.

«Όλες οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Stellantis προς την Ρωσία και οι εισαγωγές από την Ρωσία ανεστάλησαν» αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωση της, η οποία εστάλη στο πρακτορείο Reuters. H Stellantis που είναι η 4η αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έχει εργοστάσιο στην πόλη Κάλουγκα της Ρωσίας, όπου σε συνεργασία με την Mitsubishi κατασκευάζει αυτοκίνητα τύπου van.

20.24 Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί την ΕΕ σε ιστορικές αποφάσεις

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.

20.10 Η στιγμή που ο ουκρανικός στρατός καταστρέφει ρωσικά τεθωρακισμένα στην πόλη Brovary (περιφέρεια Κιέβου)

Ukraine destroy Russian tank column in Brovary near Kyiv | Russia-Ukraine war

19.51 Πώς πυροτεχνουργοί στην Ουκρανία εξουδετερώνουν ρωσική βόμβα μόνο με ένα μπουκαλάκι νερό και τα χέρια τους

Ukrainians defuse giant Russian bomb with two hands and bottle of water

Ukrainians defuse giant Russian bomb with two hands and bottle of water

19.42 Φόβοι Μπόρις Τζόνσον ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει χημικά στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία. «Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους» είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News. Και πρόσθεσε: «Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία».

19.30 Η Ρωσία θα πληρώνει το εξωτερικό της χρέος με ρούβλι όσο οι λογαριασμοί της παραμένουν μπλοκαρισμένοι

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς το εξωτερικό σε ρούβλια, αν οι λογαριασμοί συναλλάγματος που διαθέτει στο εξωτερικό η Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση παραμείνουν μπλοκαρισμένοι λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση, φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. Οι δεσμεύσεις της Ρωσίας προς τους ξένους επενδυτές θα τηρηθούν σε κάθε περίπτωση δήλωσε ο Σιλουάνοφ, σύμφωνα με το TASS.

19.18 Ξεκινά η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βερσαλλίες για Ουκρανία, φυσικό αέριο και ενέργεια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντιούνται στις Βερσαλλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις κυρώσεις στη Ρωσία και τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και ενέργεια, που δοκιμάζουν επιχειρήσεις, νοικοκυριά και καταναλωτές. Νέο μήνυμα στην Ευρώπη να στηρίξει με νέα μέτρα τους πολίτες, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Περισσότερα ΕΔΩ.

19.08 Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία εμποδίζουν την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη Ιζιούμ

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ανατολική Ευρώπη ετοιμάζεται σήμερα για αύξηση του αριθμού των προσφύγων από τις βομβαρδισμένες πόλεις της Ουκρανίας καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μετά την κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι πάνω από 2,3 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

19.00 Σε απόσταση αναπνοής από το Κίεβο τα ρωσικά τανκς - Μαίνονται οι μάχες περιμετρικά της ουκρανικής πρωτεύουσας

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.50 Μακρόν: Δεν μπορεί η ΕΕ να κάνει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα σε πόλεμο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, ενόψει της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν τον ρυθμό με τον οποίο θα απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί με «ταχείες διαδικασίες» στην ΕΕ, ο Γάλλος πρόεδρος, είπε ότι πιστεύει πως είναι «μη ρεαλιστικό» να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

18.30 Μαρκ Ρούτε: «Η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ με fast track διαδικασίες»

Είναι σημαντικό ότι η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν υπάρχει κάποια ταχεία διαδικασία ένταξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες. Η Ουκρανία ζήτησε την ένταξή της στην ΕΕ λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της, πριν από δύο εβδομάδες.

18.13 Ρώσοι ελέγχουν δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ουκρανία

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην Ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εισβολή της στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη. Περίπου 41,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη το 2021, καθιστώντας τον αγωγό αυτόν τη βασική οδό εφοδιασμού. Ο όγκος αυτός ήταν πάντως μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η Μόσχα αναζητά εναλλακτικές οδούς διανομής.

​17.50 Οι κυρώσεις δεν αλλάζουν γνώμη στον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σήμερα κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης, παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγιναν αισθητές.

«Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο» ξεκαθάρισε ο Πούτιν.

«Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολιστεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα, τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε» ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

17.42 Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για τη μη απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

17.20 Γιατροί Χωρίς Σύνορα για τη Μαριούπολη: Στο έλεος του πολέμου οι κάτοικοι

Ηχητικό ντοκουμέντο μέλους του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από τη Μαριούπολη

Η συνέχεια ΕΔΩ...

17.00 Μπορέλ: Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία

Ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισε: «Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως τα πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές από τον αέρα και τα τετράγωνα πρόσβασης σε νηοπομπές βοήθειας. Απαιτείται ασφαλής διέλευση, τώρα».

16.25 NEXTA: Η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης

Η Ρωσία σχεδιάζει να αλλάξει τους κανόνες στρατολόγησης ώστε να μπορεί να σταλεί κλήτευση ταχυδρομικώς, αναφέρει το Nexta.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν λάβει επιστολή και δεν μεταβεί ο ίδιος στο γραφείο πρόσληψης, θα θεωρείται ποινικό αδίκημα.

16.00 Μόσχα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι Λευκορώσοι ειδικοί αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

Το Τσερνόμπιλ είχε μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω των μαχών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

15.30 Στην Πολωνία η Κάμαλα Χάρις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις δήλωσε πως το ΝΑΤΟ έχει γίνει «πιο ισχυρό» και η Ρωσία «πιο αδύναμη».

«Η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και η Ρωσία είναι πιο αδύναμη λόγω αυτού που έκανε (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν), είναι πολύ σαφές για εμάς», είπε η Κάμαλα Χάρις, ενώ ο οικοδεσπότης της, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, κατήγγειλε τη «βαρβαρότητα» των ρωσικών δυνάμεων, την οποία παρομοίασε με «γενοκτονία».

15.10 Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Δεν θα γίνουμε ποτέ σκλάβοι

«Δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ» διαμήνυσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του κατηγορώντας τη Ρωσία για την ανθρωπιστική καταστροφή με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του.

«Η Ρωσία θέλει να ταπεινώνει τον ουκρανικό λαό, να τον κάνει να γονατίσει» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ουκρανίας και συνέχισε λέγοντας: «Δεν σκλαβωθήκαμε και δεν θα γίνουμε σκλάβοι ποτέ - γιατί αυτό είναι το πεπρωμένο μας» είπε και διαβεβαίωσε ότι «όλα θα ανοικοδομηθούν με υψηλότερα πρότυπα» μετά τον πόλεμο και «δεν θα μείνει κανένα ίχνος από τη ρωσική εισβολή».

Για την κατάσταση επί του πεδίου των μαχών ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως οι άνδρες και γυναίκες της Ουκρανίας υπερασπίζονται τη χώρα για 15η ημέρα, έχοντας αποκρούσει επιθέσεις σε βασικούς τομείς.

14.36 Τρεις νεκροί από την αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν στη χθεσινή αεροπορική επιδρομή σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια. «Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά», είπε.

14.20 Σολτς - Μακρόν ζήτησαν από τον Πούτιν άμεση εκεχειρία

Άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία ζήτησαν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι δύο δυτικοί ηγέτες είπαν στον Ρώσο πρόεδρο σήμερα ότι οποιαδήποτε λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία θα πρέπει να προέλθει από «διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία».

14.10 Τσαβούσογλου για συνάντηση Κουλέμπα – Λαβρόφ: Δεν υπήρξαν φωνές - Καμία ένταση

Δεν υπήρξε καμία ένταση και φωνές κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας, Ντμίτρο Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αττάλεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι δεν ανέβηκαν οι τόνοι.

13.45 Η Marriott αναστέλλει το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων και τις επενδύσεις στη Ρωσία

Η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott International ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας νέων ξενοδοχείων καθώς και τη μελλοντική ανάπτυξη μονάδων και τις επενδύσεις στη Ρωσία, ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Marriott International θα κλείσει τα εταιρικά της γραφεία στη Ρωσία, ακολουθώντας το παράδειγμα της Hilton Worldwide Holdings και της Hyatt Hotels που ανακοίνωσαν αντίστοιχες κινήσεις χθες.

«Τα ξενοδοχεία μας στη Ρωσία ανήκουν σε τρίτα μέρη και θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την δυνατότητα να παραμείνουν ανοικτά αυτά τα ξενοδοχεία», ανέφερε η εταιρία.

13.30  Υπό την «εποπτεία» Λουκασένκο η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στo Tσέρνομπιλ 

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανέθεσε σε ειδικούς από τη χώρα του να διασφαλίσουν ότι παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Η κίνηση έρχετται μετά την προειδοποίηση του Κίεβου την Τετάρτη ότι υπήρχε κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ εν μέσω διακοπής ρεύματος στο σταθμό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία. Ωστόσο, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είπε ότι η διακοπή δεν θα έχει «κρίσιμο αντίκτυπο» στην ασφάλεια στο εργοστάσιο.

13.04 Το κονβόι προς τη Μαριούπολη γύρισε πίσω λόγω των μαχών

Ανθρωπιστικό κονβόι που προσπαθούσε να φθάσει στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω σήμερα λόγω των μαχών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερέστσουκ, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ανακοίνωσε πως σημειώνονται νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

12.45 Η Μαριούπολη δέχεται αεροπορική επίθεση - έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι η πόλη δέχεται επίθεση από αέρος. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν πληγεί κτίρια κατοικιών.

12.25 Πεσκόφ: Η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση "σοκ"

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως η οικονομία της Ρωσίας διέρχεται ένα σοκ και πως έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες ενός "απολύτως πρωτοφανούς", όπως είπε, οικονομικού πολέμου εναντίον της Μόσχας.

12.11 Λαβρόφ: Ισχύουν όσα είπαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους παραμένουν σε ισχύ. Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία θέλει μία ολοκληρωμένη λύση για την Ουκρανία και θα τα κάνει τα πάντα για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

12.08 Δηλώσεις Ουκρανού ΥΠΕΞ μετά τη συνάντηση με τη Λαβρόφ: 

«Η συνάντηση ήταν και εύκολη και δύσκολη. Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για να βρεθεί λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι τραγική αυτή τη στιγμή. Στόχος ήταν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος για να φύγουν οι πολίτες, αλλά και να μεταφερθεί βοήθεια στην πόλη. Ωστόσο ο Λαβρόφ δεν μπορούσε να δεσμευθεί. Δεν υπήρξε πρόοδος στο θέμα».  

11.45 Η Μόσχα θα κρατικοποιήσει τις εταιρίες που οι Δυτικοί έκλεισαν

Η Ρωσία προτίθεται να κρατικοποιήσει όσες εταιρίες, είτε franchise είτε αντιπροσώπους, έλαβαν εντολή να κλείσουν από τις μητρικές τους πολυεθνικές. Αυτό μπορεί να αφορά έως και 60 εταιρίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Ρωσία και Ουκρανία.

11.20 Βρετανικές κυρώσεις κατά Αμπράμοβιτς και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών

Η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε την προσθήκη τεσσάρων επιφανών Ρώσων επιχειρηματιών στη λίστα των προσώπων που υφίστανται σειρά κυρώσεων, καθώς θεωρείται ότι στηρίζουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

11.01 Κρατικό απόθεμα τροφίμων θα δημιουργήσει η Ουκρανία

Κρατικό απόθεμα τροφίμων, που θα είναι αρκετά μεγάλο για να σιτίσει τον λαό της χώρας και τις ένοπλες δυνάμεις όσο διαρκεί η ρωσικής εισβολή, θα δημιουργήσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας, όπως ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

10.40 Μπορέλ: Συμμετοχή του ΝΑΤΟ θα σήμαινε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση για την Ουκρανία, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. 

10.30 Ρώσος εκπρόσωπος: Θέλαμε να προλάβουμε μια ουκρανική ατομική βόμβα

Η πιθανότητα η Ουκρανία να δημιουργήσει μια λεγόμενη βρώμικη ατομική βόμβα ήταν ένα από τα κίνητρα για την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Βιέννη για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων, Κονσταντίν Γκαβρίλοφ.

10.01  Ρωσικά στρατεύματα έχουν καταλάβει τμήματα της Μαριούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Προηγήθηκαν βομβαρδισμοί της πόλης όπου χθες βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο ξεσηκώνοντας παγκόσμια κατακραυγή. Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου». Από την πλευρά της η Ρωσία κάνει λόγο για «fake news»,  εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.

09.50 Οι ουκρανικές αρχές ανοίγουν 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα

Η Ουκρανία ανοίγει σήμερα 7 "ανθρωπιστικούς διαδρόμους" για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, το λιμάνι στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Άμαχοι άρχισαν σήμερα να αποχωρούν από την πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσω "ανθρωπιστικού διαδρόμου" για τρίτη ημέρα, έπειτα από συμφωνία για τοπική κατάπαυση του πυρός, δήλωσε παράλληλα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ντμίτρο Ζιβίτσκιι.

Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη αυτήν την εβδομάδα βάσει συμφωνιών με τη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία. Κόσμος επίσης εγκαταλείπει τους κοντινούς οικισμούς στην Κρασνοπίλια και Τροστιάνετς, πρόσθεσε ο Ζιβίτσκιι.

09.25 Ρωσία: Η χώρα δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Ρωσία δεν θα μετέχει πλέον στο Συμβούλιο της Ευρώπης, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο προσθέτει στην ανακοίνωσή του ότι το NATO και οι χώρες της ΕΕ υπονομεύουν τον ευρωπαϊκό οργανισμό που προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

09.01 Βρετανικό Υπουργείο Αμυνας: Ο Πούτιν θα επιστρατεύσει και άλλες δυνάμεις 

Για μικρή πρόοδο των ρωσικών δυνάμεων κάνει λόγο και το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία του έκθεση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει «σημειώσει μικρή πρόοδο εδώ και πάνω από μια εβδομάδα» και υφίσταται «συνεχείς απώλειες» από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Καθώς αυξάνονται οι απώλειες, ο Πούτιν θα αναγκαστεί να αντλήσει (ισχύ) από όλες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τις απώλειες», εκτιμά η έκθεση.

08.30 Τέσσερις νεκροί μετά από νέους βομβαρδισμούς

Τέσσερα άτομα φέρεται να σκοτώθηκαν - εκ των οποίων τα δύο ήταν παιδιά - όταν τη νύχτα βομβαρδίστηκε από ρωσικές δυνάμεις κτίριο κοντά στην πόλη Χάρκοβο, ανέφεραν οι Κρατικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES).  Η επίθεση φέρεται να έλαβε χώρα στο χωριό Slobozhanske, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.  Σε άλλο περιστατικό, αναφέρθηκαν βομβαρδισμοί σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά του Χάρκοβο, ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θύματα.

08.15 Στην Τουρκία και ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας. Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας.

08.00 Mόσχα: Fake news η επίθεση στο μαιευτήριο

Για «fake news» κάνει λόγο η Μόσχα αναφερόμενη στον βομβαρδισμό μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Ο Ντίμτρι Πολιάνσκι, αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη υποστήριξε ότι το κτίριο είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από ουκρανικά στρατεύματα. «Ετσι γεννιούνται τα fake news» έγραψε στο Twitter.

07.30 Ανοίγουν τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Oι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν τρεις ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην περιοχή της πόλης Σούμι (βορειοανατολικά), ενημέρωσε ο περιφερειάρχης Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

07.15 Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντώνται στην Τουρκία

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα έχουν σήμερα στην Τουρκία την πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου.

Τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ντμίτρο Κουλέμπα θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια (νότια), τουριστικό θέρετρο που προτιμούν πολλοί ρώσοι τουρίστες.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.

06.50 Επιθέσεις με ρουκέτες

Ο δήμαρχος της Μικολάιφ, ο Ολεξάντρ Σιενκέβιτς, ανέφερε μέσω Facebook πως έχει γνώση για εκτοξεύσεις πολλών ρουκετών στον βορρά μέσα στη νύχτα. «Είτε δοκιμάζουν πόσο ισχυρά είναι τα φυλάκιά μας ή ετοιμάζονται για έφοδο», εκτίμησε αναφερόμενος στις ρωσικές δυνάμεις.

06.30 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από ουκρανικές πόλεις

Τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.

06.15 Σύνοψη της χθεσινής μέρας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 14η ημέρα από την εισβολή


 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ