Κοσμος

Τσερνόμπιλ: Η Ρωσία θα επιτρέψει να πλησιάσουν Ουκρανοί ειδικοί

Προβληματικές οι επικοινωνίες με Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ © EPA / OLEG PETRASYUK

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τσερνόμπιλ: Απόφαση Ουκρανοί ειδικοί να προσεγγίσουν στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Η Ρωσία αποφάσισε να επιτρέψει σε μια ομάδα Ουκρανών συντηρητών να προσεγγίσει τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγές από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. 

Όπως είχε γίνει νωρίτερα σήμερα (10/3) γνωστό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι οι επικοινωνίες με το Τσερνόμπιλ αλλά και με τον σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια ήταν προβληματικές και ότι η κατάσταση ήταν ανησυχητική.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ σκοπεύει να παρουσιάσει εντός των επόμενων ωρών τις προτάσεις της στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Μια συνάντηση είναι πιθανόν να οργανωθεί «πολύ σύντομα», είπε ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Είναι ενθαρρυντικό ένα σημαντικό πράγμα: η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία θέλουν να εργαστούν μαζί μας και συμφώνησαν να συνεργαστούν» με την ΙΑΕΑ, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία όπου συναντήθηκε, ξεχωριστά, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντμίτρι Κουλέμπα και Σεργκέι Λαβρόφ. «Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα», πρόσθεσε.

Τσερνόμπιλ - Ζαπορίζια: Ανησυχία για τα δύο πυρηνικά εργοστάσια

Ανησυχία για την κατάσταση στα δύο πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας, Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια, έχει προκαλέσει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) το γεγονός ότι οι επικοινωνίες έχουν «υποβαθμιστεί» και η ηλεκτροδοτήση δεν έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Skynews. 

«Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο Τσερνόμπιλ στη βόρεια Ουκρανία. Η συλλογή δεδομένων τόσο από εκεί όσο και από τη Ζαπορίζια στο νότο, έχει τεθεί σε κίνδυνο», αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο τον Διεθνή Οργανισμό.  Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας, είπε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό.

Υπάρχει ένα «διογκούμενο ζήτημα» με τις πυρηνικές διασφαλίσεις στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.  Και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αλλά είχαν κάνει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτό, συνέχισε. «Αρκετά λεπτομερείς» ιδέες πρόκειται να παρουσιαστούν και στις δύο χώρες τις επόμενες ώρες, είπε ο κ. Γκρόσι.

Chernobyl nuclear plant without power l ABCNL

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ