Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όσα έγιναν την 14η ημέρα από την εισβολή

Ο χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων - Λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα

62224-137655.jpg
Newsroom
21’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά βρίσκονται στην αγκαλιά των γονιών τους στα σύνορα Πολωνίας - Ουκρανίας
Πόλεμος στην Ουκρανία: Παιδιά βρίσκονται στην αγκαλιά των γονιών τους © EUROKINISSI/ ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ

Συνεχίζονται οι σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στην 14η ημέρα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 14η ημέρα. Η ΙΑΕΑ καθησυχάζει τους πολίτες για τους φόβους που είχαν εκφραστεί νωρίτερα σήμερα (9/3) για το Τσερνόμπιλ μετά τη διακοπή ηλεκτροδότησης. Το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θερμοβαρική βόμβα χρησιμοποιήθηκε από τη Ρωσία στην Ουκρανία. Όσα έγιναν σήμερα (9/3). 

Χάρτης του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης με τις πολεμικές επιχειρήσεις

 

 

Πόλεμος στην Ουκρανία - Live όλες οι εξελίξεις:

23:59 Δεν εγκαταλείπουν το Κίεβο Ζελένσκι και το επιτελείο του

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.

«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.

23:49 Ουκρανοί εξουδετερώνουν βόμβα με τα χέρια τους

Οι Ουκρανοί ειδικοί εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών  φέρεται να εξουδετερώνουν μια ρωσική βόμβα με τα δύο τους χέρια και ένα μπουκάλι νερό.

Από τον Charles Lister, ανώτερο συνεργάτη και Διευθυντή των προγραμμάτων Συρίας και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας & Εξτρεμισμού στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής:

 

 

23:38 Η Ουάσινγκτον αποκλείει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία λόγω «αυξημένου κινδύνου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν σήμερα το ενδεχόμενο να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, επικαλούμενες την εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι θα ήταν μια κίνηση «υψηλού κινδύνου» που θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση της κρίσης.

Το Πεντάγωνο, το οποίο έδωσε προτεραιότητα σε άλλες μεταφορές όπλων, γνωστοποίησε τη θέση της Ουάσινγκτον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν με τον πολωνό ομόλογό του, μία ημέρα αφότου η Βαρσοβία προσφέρθηκε να διαθέσει ρωσικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη στις ΗΠΑ για την αποστολή τους στην Ουκρανία.

23:10 Οι ΗΠΑ φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom

 

 

22:55 Στην Αττάλεια ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την πυρηνική ασφάλεια στους ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, γνωστοποίησε ότι θα ταξιδέψει αύριο Πέμπτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συζητήσει μαζί τους το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας.

Μετά την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εν μέσω των εχθροπραξιών στην περιοχή, ο Γκρόσι πίεζε για μια τριμερή διάσκεψη με αντιπροσωπείες από τη Μόσχα και το Κίεβο προκειμένου να ζητήσει δεσμεύσεις για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων κοντά στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ.

«Θα ταξιδέψω αύριο στην Αττάλεια. Στις συναντήσεις εκεί ελπίζω να επιτευχθεί πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας. Πρέπει να δράσουμε τώρα!», έγραψε ο Γκρόσι σε ανάρτησή του στο Twitter.

22:10 Μαριούπολη: Δορυφόρος δείχνει το πριν και το μετά τον βομβαρδισμό

Η Μαριούπολη είναι μια από τις πόλεις στην Ουκρανία που δέχεται ανελέητο σφυροκόπημα από τη Ρωσία. Πόλη - κλειδί, μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, το τελευταίο «οχυρό» που πρέπει να πέσει προκειμένου ο Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει υπό τον έλεγχό του όλη την παράκτια περιοχή που ξεκινά από το Ντονμπάς και καταλήγει στην προσαρτημένη Κριμαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

21:35 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μέσα σε μία μέρα

Η Ουκρανία απομάκρυνε σήμερα περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε μια μέρα, αλλά πασχίζει να απομακρύνει αμάχους από εμπόλεμες ζώνες γύρω από τις πόλεις Κίεβο, Χάρκιβ και Μαριούπολη, δήλωσε ένας από τους διαπραγματευτές στις συνομιλίες για τη Ρωσία, ο Ντέιβιντ Αραχαμία.

«Πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά απομακρύνθηκαν από όλη την Ουκρανία σε μια μέρα. Προσπαθήσαμε να απομακρύνθουμε 100.000, αλλά δεν τα καταφέρουμε», ανέφερε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνση των αμάχων. Η Ρωσία από την πλευρά της κατηγορεί την Ουκρανία.

21:16 Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

21:02 Ρωσικές δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταστρέψει 974 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη αυτής της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, εισβολή που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σήμερα.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Χθες Τρίτη η Μόσχα είχε αναφέρει ότι κατέστρεψε 897 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Επικαλούμενο το TASS, το υπουργείο είπε ότι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν επίσης 97 drones.

20:40 Βρετανία: «Η Ρωσία παραδέχεται ότι έριξε θερμοβαρική βόμβα»

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα το Βρετανικό υπ. Άμυνας σημειώνει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

 

 

20:20 Η Μόσχα κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια το Τσερνόμπιλ

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα, η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών. Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και περιλαμβάνει ανενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες και εγκαταστάσεις ραδιενεργών αποβλήτων.

20:10 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με το Κίεβο

Ο Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος, Ολεκσέι Ντανίλοφ, δήλωσε σήμερα πως 67 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου και κάλεσε τους συμμάχους του Κιέβου να επιβάλλον για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να ασκηθεί πίεση στην Ρωσία για την ασφάλεια των αμάχων και την αύξηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

19:55  Το Λονδίνο δεν επιδιώκει μια ανθρωπιστική ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

Η Βρετανία δεν επιδιώκει την επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία και αντίθετα προσπαθεί να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα οδηγούσε σε μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Και αυτό δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», είπε η Τρας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το σενάριο.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Ουκρανοί είναι σε θέση να υπερασπιστούν τη χώρα τους με την καλύτερη δυνατή επιλογή αντιαρματικών όπλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας».

19:45 Η ρωσική βουλή εξετάζει προτάσεις για ρυθμίσεις στις τιμές των αγαθών

Επιτροπές της ρωσικής βουλής είναι έτοιμες να καταθέσουν προτάσεις για ρυθμίσεις των τιμών σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά, μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax news, επικαλούμενο βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλεξάντερ Χινστέιν, μέλος του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», δήλωσε ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία είναι έτοιμη από τις αρμόδιες επιτροπές της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) και μπορεί να κατατεθεί «οποιαδήποτε στιγμή».

19:32 Ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες σε επιδρομές στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) – για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος -- ο οποίος δεν κατονομάζεται -- συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».

Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων.

19:10 Μπλίνκεν: «Παράλογες οι προτάσεις του Κρεμλίνου για ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες», καλώντας τη Μόσχα να επιτρέψει στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

«Είναι προσβλητικό να προτείνουν στους Ουκρανούς να ζητήσουν καταφύγιο από την ίδια κυβέρνηση που επέδειξε τέτοια περιφρόνηση για τη ζωή τους», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσινγκτον με την υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας.

 

 

18:59 Ουκρανική Υπηρεσία Πληροφοριών: Νεκροί τουλάχιστον 1.170 άμαχοι

Τουλάχιστον 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη από ρωσικές δυνάμεις, τη Μαριούπολη, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα μια ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενη στοιχεία του αντιδημάρχου της Μαριούπολης.

«Τουλάχιστον 1.170 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο σήμερα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Σέρχι Ορλόφ. «Άνθρωποι είναι χωρίς νερό, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, οι κάτοικοι λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό».

18:23 Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: 1.424 άμαχοι νεκροί από την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες - 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν- αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι».

Ο απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων αυξήθηκε από 1.335 χθες, Τρίτη -474 άμαχοι σκοτώθηκαν και 861 τραυματίστηκαν-, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι περισσότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία. Επικαιροποιημένα στοιχεία για τα θύματα μεταξύ αμάχων από τις πόλεις Βολνοβάχα, Μαριούπολη και Ιζιούμ είναι σε διαδικασία επιβεβαίωσης εν μέσω ισχυρισμών για εκατοντάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων, πρόσθεσε. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία.

18:10 ΗΠΑ: Το Κογκρέσο αποδεσμεύει 14 δισεκατομμύρια δολάρια για την ουκρανική κρίση

Οι βουλευτές της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων θα ψηφίσουν αργότερα σήμερα για ένα τεράστιο πακέτο σχεδόν 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ουκρανική κρίση, το οποίο περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και χορήγηση όπλων και πυρομαχικών.

Αυτά τα κονδύλια θα επιτρέψουν στο Κίεβο να προστατεύσει το ηλεκτρικό του δίκτυο, να καταπολεμήσει τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και να εξοπλιστεί με αμυντικά όπλα. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια. «Οι Ουκρανοί στερούνται τροφής, ρουχισμού, στέγης, ηλεκτρισμού και φαρμάκων», δήλωσε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, καλώντας το Κογκρέσο να δράσει «πολύ γρήγορα».

Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να χρηματοδοτήσουν την απάντηση κατά της Μόσχας, ξεκινώντας με κυρώσεις κατά των Ρώσων ολιγαρχών. Το ποσό εγγράφεται στον αμερικανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για το έτος 2022, για τον οποίο οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν πριν λήξει στο τέλος της εβδομάδας.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή σήμερα, το νομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο προς τη Γερουσία, πριν δοθεί προς υπογραφή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν τα μέτρα -- κάτι σπάνιο σε ένα πολιτικά διχασμένο Κογκρέσο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους περνούν μια επικίνδυνη περίοδο», είπε ο Ρεπουμπιλκάνος Μιτς ΜακΚόνελ, βλέποντας σε αυτή τη συμφωνία ένα «αποφασιστικό βήμα που χρειάζεται η εθνική μας ασφάλεια».

17.46 Η Ρωσία βομβάρδισε μαιευτήριο στη Μαριούπολη - Εικόνες καταστροφής

Η συνέχεια ΕΔΩ

17:30 Η Ρωσία παραδέχθηκε ότι είχε στείλει κληρωτούς στην Ουκρανία και μερικοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε σήμερα ότι ορισμένοι στρατεύσιμοι συμμετείχαν στη σύγκρουση με την Ουκρανία, μετά τις πολλαπλές διαψεύσεις εκ μέρους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχαν σταλεί μόνο επαγγελματίες στρατιώτες και αξιωματικοί.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ορισμένοι από αυτούς, που υπηρετούσαν σε μονάδες ανεφοδιασμού, συνελήφθησαν από τον ουκρανικό στρατό.

«Δυστυχώς, ανακαλύψαμε αρκετά γεγονότα παρουσίας κληρωτών σε μονάδες που λαμβάνουν μέρος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Σχεδόν όλοι αυτοί οι στρατιώτες έχουν αποσυρθεί στη Ρωσία», ανέφερε, υποσχόμενο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.

17:00  Ο Καναδάς στέλνει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία

Ο Καναδάς θα στείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό.

«Στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια, έχουμε επιβάλει ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις για να τιμωρήσουμε τον Πούτιν και τους ολιγάρχες και σήμερα, ανακοινώνω μια επιπλέον αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία ύψους 50 εκατομμυρίων (καναδικών) δολαρίων», είπε ο Τριντό κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Καναδός ηγέτης ανέφερε συγκεκριμένα «έναν αριθμό εξειδικευμένου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων καμερών που χρησιμοποιούνται σε drones, που κατασκευάζει καναδική εταιρεία και τον οποίο μπορούμε να αρχίσουμε να στέλνουμε στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες ημέρες».

16:30 Δημοτικές Αρχές Μαριούπολης:  Νοσοκομείο παίδων καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές

Ένα νοσοκομείο παίδων στην ουκρανική πόλη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο σε ανάρτησή του σήμερα στο διαδίκτυο.

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα.Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί άμεσα από το Reuters. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους στην εισβολή που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία.

 

 

 

 

16:04 Μπορέλ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τίμημα, διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας 

Στα ζητήματα της ενέργειας, του προσφυγικού, της άμυνας και της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν ισχυρή στάση από την πλευρά μας», σημείωσε ο κ. Μπορέλ και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε ένα τίμημα, να πληρώσουμε ένα τίμημα διότι οι συνέπειες του πολέμου θα είναι μακράς διάρκειας και οι συνέπειες αυτού το πολέμου θα διαμορφώσουν ευρωπαϊκές πολιτικές για τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται». Επίσης επισήμανε ότι «θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του εφοδιασμού αερίου, των προσφύγων, την αλλαγή της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας». Επιπροσθέτως ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «χρήση της αλληλεξάρτησης ως όπλου είναι πραγματικότητα» και υπογράμμισε ότι «βεβαίως έχουμε εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διακόψουμε αυτή την εξάρτηση».

15.55 Η Βρετανία εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων στην Ουκρανία

Η Βρετανία εξετάζει την προσφορά αντιαεροπορικών πυραύλων από την εταιρεία Thales στην Ουκρανία για να τη βοηθήσει να αμυνθεί στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, προσθέτοντας ότι η τεχνολογία αυτή εμπίπτει στον ορισμό των αμυντικών όπλων.

«Είναι ζωτικής σημασίας... η Ουκρανία να διατηρήσει την ικανότητά της να καταστείλει τη ρωσική αεροπορική επίθεση», είπε ο Ουάλας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

15.40 IAEA: Η διακοπή της ηλεκτροδότησης στο Τσερνόμπιλ «δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ασφάλεια»

15.20 Κανονικά τα επίπεδα ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, ενώ πραγματοποιούνται εργασίες σε εγκατάσταση η οποία υπέστη ζημίες κατά τις συγκρούσεις με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δήλωσε ο Πέτρο Κοτίν, επικεφαλής της Energoatom.

15.10 Οχυρώνεται το Κίεβο - 14.500 ένοπλοι εναντίον της Ρωσίας

Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν φθάσει τις τελευταίες ημέρες στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Κατά την ίδια πηγή, 12.000 απ' αυτούς είναι Ουκρανοί που επιστρέφουν και θέλουν να συμμετάσχουν στις αμυντικές προσπάθειες.

15.00 Κανονικά η ηλεκτροδότηση στο Κίεβο

Συνεχίζεται κανονικά η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η θέρμανση, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις λειτουργούν κανονικά, στο Κίεβο, δήλωσε ο αντιδήμαρχος της πρωτεύουσας της Ουκρανίας Μίκολα Ποβορόζνικ.

14.50 Ουκρανία: Ζήτησε κατάπαυση του πυρός προκειμένου να πραγματοποιηθούν επισκευές

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η πραγματοποίηση επισκευών για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, του οποίου η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί πλήρως. 

Όπως υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα, το Τσερνόμπιλ διαθέτει εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ που έχουν χωρητικότητα 48 ωρών.

 «Μετά από αυτό, τα συστήματα ψύξης της εγκατάστασης αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα σταματήσουν, καθιστώντας επικείμενες διαρροές ραδιενέργειας», είπε. 

14.25 Κρεμλίνο: Οι ΗΠΑ κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τετάρτη ότι κήρυξαν οικονομικό πόλεμο στη Ρωσία που σπέρνει χάος στις ενεργειακές αγορές και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ρωσία σκέφτεται προσεκτικά πώς θα απαντήσει στην απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και ενέργειας.

Μετά τις κυρώσεις της Δύσης σε σχεδόν ολόκληρο το ρωσικό χρηματοπιστωτικό και εταιρικό σύστημα, η οικονομία της Ρωσίας αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αναφέρει το Reuters.

14.15 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Δεν περιμένω πολλά από τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για τη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα παρευρεθεί στις συνομιλίες με τον Λαβρόφ στην Τουρκία αύριο Πέμπτη και παρότρυνε τον Ρώσο ΥΠΕΞ να τις προσεγγίσει «με καλή πίστη [και] όχι με προπαγανδιστική προοπτική».

13.50 Πλήρης διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ 

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

13.35 Νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων - AFP: Συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν για απομάκρυνση αμάχων τις επόμενες ώρες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με το AFP, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της ουκρανικής πλευράς.

Κατά την αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, θα γίνει προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων μέσω έξι ανθρωπιστικών διαδρόμων. Η ίδια τόνισε, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός στις περιοχές που εκκενώνονται -μεταξύ άλλων στη Μαριούπολη- από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και προέτρεψε τις ρωσικές δυνάμεις να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους για τοπικές εκεχειρίες.

13.28 ΕΕ: Οι 27 αποφάσισαν επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας

Οι 27 αποφάσισαν σήμερα την επέκταση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά της Μόσχας και του Μινσκ, αποσυνδέοντας τρεις λευκορωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift, ανακοίνωσε στο Twitter η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενέκριναν επίσης νέες κυρώσεις στους τομείς της ναυσιπλοΐας και των κρυπτονομισμάτων και πρόσθεσαν ρώσους αξιωματούχους και ολιγάρχες στην μαύρη λίστα της ΕΕ. Τ

13.10 Το Λονδίνο θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών εισαγωγών

Η Βρετανία θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη δήλωσή της ότι θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στο τέλος του έτους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ως το τέλος του 2022 και θα εξετάσει την απαγόρευση ρωσικού φυσικού αερίου ακολουθώντας άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, σε μια κίνηση για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

"Είμαστε τυχεροί στη Βρετανία που δεν αγοράζουμε αναλογικά πάρα πολύ ρωσικό πετρέλαιο και αέριο και επίσης παράγουμε το δικό μας, άρα θα το αυξήσουμε αυτό επίσης", πρόσθεσε ο Σαπς στο Sky News.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να καταρτίσει νέα στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς η κυβέρνησή του προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις από την αύξηση κατά 54% των λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος από τον Απρίλιο και υψηλότερες τιμές στις αντλίες βενζίνης.

12.50 Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθούμε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, η Ουκρανία έδειξε ότι δεν θα παραδοθεί.

Ο Ζελένσκι τόνισε επίσης ότι ο κίνδυνος βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο. 

«Είναι το ανθρωπιστικό καθήκον του κόσμου να μας σώσει», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ξένοι εταίροι της Ουκρανίας θα είναι υπεύθυνοι για μια ανθρωπιστική καταστροφή εάν δεν πάρουν την απόφαση για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

12.25  Κίεβο: Κανονικά λειτουργούν θέρμανση, ηλεκτρισμός και τηλεφωνικές υπηρεσίες

Κανονικά λειτουργεί η παροχή θέρμανσης, ο ηλεκτρισμός και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες στο Κίεβο, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μικόλα Ποβορόζνικ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι οι αρχές ευελπιστούν να εκκενώσουν πολύ περισσότερους πολίτες από τις βομβαρδισμένες περιοχές του Ιρπίν, της Μπούχα και του Χοστόμελ στην περιοχή του Κιέβου.

12.10 Ζαχάροβα: Η Ρωσία δεν επιχειρεί ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης

Η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο να διασφαλίσει ένα ουδέτερο καθεστώς στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ίδια τόνισε ότι θα ήταν καλύτερο αν οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτυγχάνονταν μέσω διαλόγου και έκανε λόγο για «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες.

11.45 Heineken: Σταματά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία

Η Heineken ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

Η ολλανδική εταιρεία δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις, την παραγωγή και τη διαφήμιση της μπίρας Heineken στη χώρα.

11.25 Πάνω από 2 εκατ. υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, σύμφωνα με την UNHCR

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής έχει πιθανώς φτάσει τώρα τα 2,1-2,2 εκατομμύρια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

11.10 Ρωσία: Ελλείψεις σε φάρμακα αρχίζουν να εμφανίζονται στα φαρμακεία

Ελλείψεις σε ινσουλίνη και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετώπισης του διαβήτη που παρασκευάζονται στο εξωτερικό διαπιστώνονται ήδη στα ρωσικά φαρμακεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant, η οποία αναφέρει έλλειψη πρώτων υλών στην παρασκευή φαρμάκων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φαρμακευτικής Εποπτείας της Ρωσίας (Roszdravnadzor) και η ένωση φαρμακείων αποδίδουν τις ελλείψεις σε ινσουλίνη στην έκτακτη αύξηση της ζήτησης εκ μέρους των ρώσων καταναλωτών, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα φάρμακα για διαβητικούς παράγονται στην Ρωσία και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Kommersant.

Οι ασθενείς που ερωτήθηκαν από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εξηγούν με την σειρά τους ότι αυτή η έκτακτη αύξηση της ζήτησης οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπόλοιπα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που χρησιμοποιούνται από τους διαβητικούς παράγονται στο εξωτερικό.

10.45 Βρετανία: Οι αρχές κατέσχεσαν αεροσκάφος στο πλαίσιο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ο βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Βρετανία έκανε χρήση των νέων αεροπορικών κυρώσεων για να κατάσχει ένα αεροσκάφος, αφού κατέστησε ποινικό αδίκημα την πτήση ή την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Χθες το βράδυ υπέγραψα επίσης ένα νόμο που κλείνει μερικά από τα παραθυράκια που έχουν να κάνουν με τον εντοπισμό της ιδιοκτησίας μερικών απ' αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Σαπς μιλώντας στο BBC.

«Υπάρχει ένα τέτοιο αεροσκάφος αυτή τη στιγμή στο έδαφος στο Φάρνμπορο, το οποίο ουσιαστικά κατέσχεσα ενώ ερευνούσαμε περαιτέρω τις λίγες τελευταίες ημέρες - και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε νόμους διαθέσιμους που να καθιστούν κάτι τέτοιο δυνατό», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

10.23 Φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε. έχει αρκετό φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αγοράσει αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο ώστε να μην εξαρτάται από τις ρωσικές εισαγωγές ως το τέλος του χειμώνα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

10.10 Ουκρανός αξιωματούχος: 10 νεκροί από ρωσική επίθεση στο Σεβεροντονέτσκ

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το AFP.

09.50 Kaταγγελίες των Ουκρανών για βασανισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής «βασανίζουν» το προσωπικό στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και ήθελε να τους αναγκάσει να ηχογραφήσουν ένα μήνυμα «προπαγάνδας».

«Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής βασανίζουν το επιχειρησιακό προσωπικό του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε διάγγελμα που δημοσιεύθηκε τη νύχτα της Τρίτης. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι κατακτητές αναγκάζουν τη διοίκηση του εργοστασίου να καταγράψει μια δήλωση που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν για προπαγανδιστικούς σκοπούς», είπε. 

09.25 Το καθήκον των ουκρανικών δυνάμεων είναι να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις «για 7-10 ημέρες», σύμφωνα με αξιωματούχο

Καθήκον των δυνάμεων της Ουκρανίας είναι να συγκρατήσουν την επίθεση των δυνάμεων της Ρωσίας, να μην τους επιτρέψουν να προελάσουν, τις επόμενες επτά ως δέκα ημέρες ώστε η Μόσχα να μην είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι κατήγαγε νίκη, ανέφερε ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, εξήγησε ότι η Ρωσία χρειάζεται απελπιστικά κάποια στρατιωτική νίκη, αναφέροντας τη Μαριούπολη και το Κίεβο ως τους πιο πιθανούς στόχους της Μόσχας.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο μέσω Facebook. «Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

09.00 Το ΔΝΤ θα εξετάσει σήμερα τη διάθεση επιπλέον 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για να εξετάσει μια επείγουσα πρόταση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία για να μετριάσει το σοκ του ρωσικού πολέμου για την οικονομία της Ουκρανίας.

08.45 Βρετανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις αμύνονται με επιτυχία κατά των ρωσικών αεροσκαφών

Η Βρετανία δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της ουκρανικής αεράμυνας έχουν σημειώσει επιτυχία έναντι των ρωσικών αεροσκαφών, αποτρέποντας πιθανώς τη Ρωσία από το να καταλάβει τον έλεγχο του εναερίου χώρου της χώρας.

08.30 Ουκρανία: Το Κίεβο απαγορεύει τις εξαγωγές ειδών δημητριακών, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας απαγόρευσε τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση του ουκρανικού υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

08.10 Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει εντός της ημέρας στην Τουρκία, θα έχει συνομιλίες με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει σήμερα στην Τουρκία, όπου θα έχει επαφές με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Οι ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στην Αττάλεια μετά από επανειλημμένες προτάσεις της Τουρκίας να φιλοξενήσουν συνομιλίες και να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο πλευρών.

07.45 Κρατάμε ακόμα το Κίεβο λένε oi Ουκρανοί

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας λέει ότι συνεχίζει να κρατά το Κίεβο παρά τις επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων τη νύχτα, ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Bάσει της τελευταίας ενημέρωσης υπάρχουν μάχες στα βόρεια και βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Polisky και στο Volyn , κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας. Μάχες στους οικισμούς Nizhyn, Ivanytsia, Trostyanets και επίσης στην πόλη Chernihiv.

07.30 Αεροπορικοί συναγερμοί σε αρκετές πόλεις

Λίγη ώρα πριν αρχίσει στην Ουκρανία η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους που έχει εξαγγείλει για τις 10 το πρωί της Τετάρτης η Μόσχα, ήχησαν ξανά οι σειρήνες στις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, σύμφωνα με το BBC που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα πρωινό συναγερμό σήμαναν οι σειρήνες στο Κίεβο, στο Τσερνίχιβ, στο Λούμπνι, στην Πολτάβα και στο Βασίλκιν, στέλνοντας τους πολίτες στα καταφύγια ενόψει αναμενόμενου αεροπορικού βομβαρδισμού.

 

07.00 IAEA: Έχασε την επαφή με τα συστήματα ελέγχου στο Τσερνόμπιλ

Τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανακοίνωσε ο θεσμός χθες Τρίτη.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986

06.50 Στη βαθμίδα «C» υποβάθμισε ο Fitch τη Ρωσία - Θεωρεί «άμεση» την προοπτική η Μόσχα να κηρύξει τουλάχιστον «επιλεκτική», αν όχι πλήρη στάση πληρωμών

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε εκ νέου την Τρίτη (8/3) το αξιόχρεο της Ρωσίας τονίζοντας ότι η απόφασή του αυτή αντανακλά την άποψη των αναλυτών του πως ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι «άμεσος». Ο οίκος υποβάθμισε ακόμη περισσότερο, από τη βαθμίδα «B» στη «C», κάνοντας λόγο για «εξελίξεις που υπονόμευσαν περαιτέρω» τη βούληση της Μόσχας να συνεχίσει «να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος της».

06.40 «Έκπληκτες» οι ΗΠΑ για την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους τα MiG-29

Οι ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες Τρίτη ότι τις «εξέπληξε» η πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία.

«Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ