Κοσμος

Κρίση στην Ουκρανία: Πληροφορίες για διάγγελμα Πούτιν

Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Ρώσος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν © EPA/ALEXEI NIKOLSKY

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα - Πιθανή η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Υπό τον ήχο νέων εκρήξεων στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για την αναγνώριση – ή μη – των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών στην Ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα οι ηγέτες των δύο περιοχών αυτών, που έχουν αυτοανακηρυχθεί «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ», απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Ρωσίας ζητώντας του να τις αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει.

Τις τελευταίες μέρες οι αυτονομιστές ανέφεραν πως χωριά και η πόλη Ντονέτσκ βομβαρδίστηκαν από το πυροβολικό των κυβερνητικών δυνάμεων επανειλημμένα, ενώ ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από την πλευρά του πως υπήρξαν αρκετές παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους ρωσόφωνους.

Κρίση στην Ουκρανία
Κρίση στην Ουκρανία © EPA/SERGEY KOZLOV

Την Παρασκευή οι φιλορώσοι ηγέτες των δύο περιοχών, αντίστοιχα ο Λέονιντ Πάσετσνικ και ο Ντένις Πουσίλιν, έκαναν γνωστό πως αρχίζουν να μεταφέρουν τους αμάχους στο έδαφος της Ρωσίας, εξαιτίας της κλιμάκωσης των εχθροπραξιών. Το Σάββατο, και οι δύο ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν «γενική κινητοποίηση», καλώντας όλους όσοι μπορούν να φέρουν όπλα να παρουσιαστούν σε στρατολογικά γραφεία.

Σημειώνεται πως αν και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές έχουν κηρύξει μονομερώς ήδη από το 2014 την «ανεξαρτησία» των επονομαζόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, η Μόσχα ακόμη δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει τις εν λόγω «δημοκρατίες» με τις οποίες ωστόσο διατηρεί στενούς δεσμούς. Παράλληλα, η Μόσχα έχει μοιράσει τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά από το 2019 και έπειτα, και ρωσικά διαβατήρια (βλ. ρωσικές υπηκοότητες) σε περισσότερους από συνολικά 720.000 από τους κατοίκους των εν λόγω προς απόσχιση «δημοκρατιών».  

Αν ο Ρώσος πρόεδρος προχωρήσει όντως σε μια τέτοια κίνηση, μετά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επικαλείται τις συμφωνίες του Μινσκ οι οποίες αναγνωρίζουν μεν μεγαλύτερη αυτονομία στις εν λόγω περιοχές αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας.

Επιπλέον ο Πούτιν σημείωνε ότι ένα πιθανό μορατόριουμ για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα ήταν μια παραχώρηση, αλλά μάλλον μέρος του σχεδίου της Δύσης να προετοιμάσει το Κίεβο για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διπλωματικές επαφές για την εκτόνωση της κρίσης. Πρόωρο να γίνει συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν, απάντησε το Κρεμλίνο, στην παρέμβαση του Γάλλου πρόεδρου Μακρόν για την ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ