- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπλίνκεν για Ουκρανία: Ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης
«Μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή»
Ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα σύμφωνα με δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν.
«Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Μόσχα εξακολουθεί να στέλνει στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία- ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία.
Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.
«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.
«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, (...) μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.
Δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν για Ουκρανία
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προέτρεψε με δραματικούς τόνους τους Αμερικανούς πολίτες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα.
«Εάν εκδηλωθεί ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μια επιχείρηση εκκένωσης με χρήση αμερικανικών στρατευμάτων θα ήταν αδιανόητη» δήλωσε ο Μπάιντεν στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC .«Είναι παγκόσμιος πόλεμος αν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίσουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.
Ουκρανία: Συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων δείχνουν οι δορυφόροι
Στο μεταξύ, φωτογραφίες μιας ιδιωτικής αμερικανικής εταιρείας τραβηγμένες από εμπορικούς δορυφόρους δείχνουν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε τοποθεσίες κοντά στην Ουκρανία.
Η Maxar Technologies, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ και παρακολουθεί εδώ και εβδομάδες την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων, ανακοίνωσε πως φωτογραφίες που τραβήχτηκαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, δείχνουν σημαντικές νέες αναπτύξεις σε αρκετές τοποθεσίες στην προσαρτημένη Κριμαία, τη δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Images 11-14: Zyabrovka airfield near Gomel, Belarus; also Rechitsa, Belarus. pic.twitter.com/VgrAoCPIFt
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) February 10, 2022
Το Reuters σημειώνει πως δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των φωτογραφιών.
Στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014 αποσπώντας την από την Ουκρανία, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια μεγάλη νέα ανάπτυξη στρατευμάτων και εξοπλισμού στο αεροδρόμιο Οκτιαμπρσκόγιε βόρεια της Συμφερούπολης, η οποία περιλαμβάνει 550 σκηνές στρατιωτών και εκατοντάδες οχήματα.
new satellite imagery of Russian troop deployments from 📸 Maxar, taken over past 24 hours. Images 1-4 from Crimea, Oktyabraskoye air field. pic.twitter.com/p3FuwvbJDH
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) February 10, 2022
Νέα στρατεύματα και εξοπλισμός έφθασαν επίσης κοντά στο Νοβοοζέρνογιε της Κριμαίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία επισημαίνει επίσης μια νέα ανάπτυξη κοντά στο Σλάβνε, στη βορειοδυτική ακτή της χερσονήσου.
Στη Λευκορωσία, όπου διεξάγονται μεγάλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, η Maxar αναφέρει πως εντόπισε μια νέα ανάπτυξη στρατευμάτων, στρατιωτικών οχημάτων και ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ζιαμπρόβκα, κοντά στο Γκόμελ, λιγότερο από 25 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Images 15-18: near Kursk, Russia. (all 📸from Maxar) pic.twitter.com/THEtEIt4VE
— Mike Eckel (@Mike_Eckel) February 10, 2022
Σε δήλωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χθες, Πέμπτη, η Maxar αναφέρει πως μια μεγάλη ανάπτυξη στρατευμάτων και δυνάμεων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την περιοχή ασκήσεων του Κουρσκ στη δυτική Ρωσία, περίπου 110 χλμ. ανατολικά από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει αναπτύξει και υπογραμμίζει πως έχει το δικαίωμα να μετακινεί δυνάμεις σε όλη την επικράτειά της, εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιμένει πως οι δυνάμεις αυτές δεν δημιουργούν απειλή για άλλες χώρες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε κατοικημένη περιοχή
Κοντά στο Νησί της Ελευθερίας
Συνελήφθη ένας άνδρας για εμπρησμό από αμέλεια
Πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό από την εκτίμηση των 30.000 στρατιωτών που είχε κάνει τον Ιούλιο
Μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν
Πώς ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την επιρροή των ΗΠΑ στον κόσμο ο Αμερικανός Πρόεδρος διαφέρει δραματικά από εκείνον των προκατόχων του
Δημιουργείται νέα ερευνητική μονάδα μετά τον εντοπισμό drone με εκρηκτικά κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος
Για τις καταχρήσεις και την προεδρική χάρη που έλαβε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μίλησε ο γιος του Τζο Μπάιντεν
Η Αίγυπτος θα μπορούσε ενδεχομένως να ενταχθεί στη συμφωνία μόλις επιλυθούν ορισμένα τεχνικά θέματα, δήλωσε
Πρώτη προϋπόθεση τίθεται η πλήρης διακοπή κάθε απειλής προς το Ιράν
Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Κοσόβου
Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό του με ψήφους 50-49 - Kαθοριστική η ψήφος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπιλ Κάσιντι
Βίντεο-ντοκουμέντο από την ένοπλη επίθεση του 14χρονου
Διπλωματική σύγκρουση Ισπανίας και Ιταλίας με φόντο τη Θέουτα
MKO που προωθούν τα πολιτικά και θρησκευτικά σχέδια του Τούρκου προέδρου χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες
Η 54χρονη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη διακεκριμένη πυροσβέστη - Είχε ήδη εκτίσει ποινή για το ίδιο έγκλημα
Συντονισμένο δίκτυο παραπληροφόρησης με πάνω από 500.000 προβολές μετά τη μαζική είσοδο μεταναστών
Ο οδηγός δεν αντιλήφθηκε τίποτα, παρά μόνο όταν του έδειξαν το βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.