Κοσμος

Ουκρανία: Κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Σε «μια κλωστή κρέμεται» το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυξάνονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα στα ουκρανικά σύνορα, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT
Αυξάνονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα στα ουκρανικά σύνορα, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Κρίσιμη συνάντηση για το Ουκρανικό ζήτημα θα έχει σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Καθώς ενισχύονται οι ανησυχίες της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποκτά κρίσιμη σημασία η σημερινή συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων στη Γενεύη. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Άντονι Μπλίνκεν και τον Σεργκέι Λαβρόφ θα ξεκινήσουν στις 11:00 τοπική ώρα, στις 12:00 ώρα Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές κοντά και στις δύο αντιπροσωπείες η συνομιλία αναμένεται να διαρκέσει από δύο έως δυόμισι ώρες.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, δημιουργώντας ανησυχίες για επικείμενη εισβολή. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει σχέδιο επίθεσης, αλλά επιμένει ότι η αποκλιμάκωση προϋποθέτει γραπτές εγγυήσεις για την ρωσική ασφάλεια.

Αλλά ο Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να παρουσιάσει κανένα έγγραφο κατά την συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του την Παρασκευή στην Γενεύη.

«Πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε και αν μένουν περιθώρια για την συνέχιση της διπλωματίας», είπε εξηγώντας ότι ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις είναι «ξεκάθαρα και απολύτως καταδικασμένες σε αποτυχία», όπως η δέσμευση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί ποτέ προς την Ουκρανία.

Εκτός από συνθήκη που θα αποκλείει κάθε διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουκρανία, αλλά και την Γεωργία, η Ρωσία απαιτεί από τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν την οργάνωση στρατιωτικών ασκήσεων και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα έχει τονίσει ότι οι απαιτήσεις της δεν είναι διαπραγματεύσιμες και οι Ηνωμένες Πολιτείες τις έχουν χαρακτηρίσει απαράδεκτες.

Στη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επιθετική κίνηση έναντι της Ουκρανίας, αν και θεώρησε λιγότερο πιθανό να προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο. «Με ρωτάτε αν πιστεύω ότι (ο Πούτιν) θα τσεκάρει τη Δύση; Ναι, πιστεύω ότι θα το κάνει. Αλλά θα πληρώσει ακριβό τίμημα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας συνάντησης με τον Ρώσο ομόλογό του για το Ουκρανικό. Σοβαρά ερωτήματα προκάλεσε, όμως, τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και μεταξύ των συμμάχων τους η διάκριση που έκανε ο Μπάιντεν ανάμεσα σε μια σαρωτική στρατιωτική εισβολή και σε ενδεχόμενη «ελάσσονα επίθεση» (minor incursion) της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Είναι ένα πράγμα να έχουμε μια ελάσσονα επίθεση, όπου θα καταλήξουμε να συζητάμε (στο ΝΑΤΟ) τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι. Αλλά αν κάνουν (οι Ρώσοι) αυτό που μπορούν πραγματικά να κάνουν με τόσες δυνάμεις που έχουν αναπτύξει στα σύνορα, τότε αυτό θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία, εφόσον πραγματοποιήσει νέα εισβολή στην Ουκρανία».

Συνομιλίες Μπλίνκεν με δυτικούς συμμάχους

Λίγες ώρες πριν από την άφιξη στην Γερμανία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για συνομιλίες με τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί «να ξεφύγει από κάθε έλεγχο» σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από την πλευρά του ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα ήταν καταστροφή για τον κόσμο».

Στο Βερολίνο, ο Αντονι Μπλίνκεν είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας για την συγκρότηση κοινής στρατηγικής απέναντι στην Ρωσία.

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε άδεια στις χώρες της Βαλτικής να μεταφέρουν αμερικανικής κατασκευής όπλα στην Ουκρανία


Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χθες άδεια στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία να στείλουν αμερικανικής κατασκευής πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσαν τρεις πηγές που έχουν γνώση του θέματος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν εκτιμά ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Οι χώρες πρέπει να λαμβάνουν άδεια από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτού μεταφέρουν οποιοδήποτε στρατιωτικό εξοπλισμό έχουν λάβει από τις ΗΠΑ προς τρίτες χώρες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής όπλων από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Βρετανία προς την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το είδος των όπλων.

«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους συνεργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας στην Ουκρανία. Είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας στην Ουκρανία και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και αυτή την περίοδο εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατό εργαλείο συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ουκρανία να ενισχύσει τις άμυνές της μπροστά στην αυξανόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η είδηση για την έγκριση μεταφοράς όπλων έγινε γνωστή αργά χθες Τετάρτη, αφού ο Μπάιντεν δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα, αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η κατάσταση προκαλεί την ανησυχία και των χωρών της Βαλτικής, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας, καθώς και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, όπως και των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αποδέσμευση 200 εκατ. δολαρίων επιπλέον βοήθειας ασφαλείας στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν «ενέκρινε τον περασμένο μήνα μια πρόβλεψη για 200 εκατ. δολάρια επιπλέον αμυντικής βοήθειας ασφαλείας στους Ουκρανούς εταίρους μας», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο.

Η Ουάσινγκτον είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 450 εκατ. δολαρίων στο Κίεβο πριν από τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία στα τέλη του περασμένου έτους.

Απάντηση με ασκήσεις από την Ρωσία

Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας ναυτικές ασκήσεις, εν μέσω συνομιλιών στο Βερολίνο μεταξύ των δυτικών δυνάμεων για την ουκρανική κρίση. Περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και 10.000 στρατιώτες θα λάβουν μέρος τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο στις ασκήσεις αυτές στον Ατλαντικό, τον Αρκτικό, τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Μεσόγειο.

Βασικός στόχος των ασκήσεων αυτών είναι η ενεργοποίηση «ναυτικών, αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων» και η αντιμετώπιση των «απειλών» που προέρχονται από «τις θάλασσες και τους ωκεανούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Την στιγμή που η ένταση με τις δυτικές δυνάμεις έχει κορυφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα προγραμματίζει και κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν και την Κίνα, σε χρόνο που δεν έχει ακόμη ορισθεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ