Κοσμος

«Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές» δηλώνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Αυξάνονται τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα - Πώς αντιδρά το ΝΑΤΟ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-17 μεταφέρουν κανόνια του πυροβολικού
Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα Mi-17 μεταφέρουν κανόνια του πυροβολικού © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχουν μικρές εισβολές», απαντώντας στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα Πέμπτη (20/1) ότι «δεν υπάρχουν μικρές εισβολές», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις δηλώσεις που έκανε ο Τζο Μπάιντεν ένα 24ωρο νωρίτερα.

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ήσσονες εισβολές και μικρά έθνη» έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι.

Και πρόσθεσε: «Όπως δεν υπάρχουν λίγα θύματα και λίγη οδύνη μετά την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Το λέω αυτό ως πρόεδρος μιας μεγάλης δύναμης».

Χθες Τετάρτη, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει» στην Ουκρανία, προσθέτοντας όμως ότι «είναι κάτι διαφορετικό εάν πρόκειται για μία μικρή εισβολή και καταλήξουμε σε μία διαμάχη για το τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε».

Η δήλωση αυτή άφηνε να εννοηθεί ότι η αντίδραση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ μπορεί να ήταν πιο μετριοπαθής. Στη συνέχεια ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπόσχονται μια «ταχεία, σοβαρή και ενιαία απάντηση», σε περίπτωση που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις παραβιάσουν τα ουκρανικά σύνορα.

Σε τεντωμένο σχοινί Ρωσία-Ουκρανία - Επίδειξη δύναμης από τη Μόσχα ΕΡΤ 20/1/2022

Ο Ερντογάν αυτοπροτείνεται ως διαμεσολαβητής για την κρίση στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι πρόκειται να ταξιδέψει στην Ουκρανία στις αρχές Φεβρουαρίου και ελπίζει να καταφέρει να πείσει τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας να βρεθούν «τετ α τετ» το συντομότερο δυνατόν, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

«Στις αρχές του επόμενου μήνα, έχω μία επίσκεψη στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, στην Άγκυρα. Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να κυριαρχήσει η ειρήνη στην περιοχή».

Ρώσοι κομάντο κατεβαίνουν από στρατιωτικό ελικόπτερο
Ρώσοι κομάντο κατεβαίνουν από στρατιωτικό ελικόπτερο © EPA/ RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, ο Ιμπραήμ Καλίν, ανέφερε πως ο Ερντογάν προσκάλεσε τους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας στην Τουρκία για να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους.

Γενς Στόλτενμπεργκ (ΝΑΤΟ): Οι δηλώσεις Μπάιντεν δεν ήταν «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα

Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε σήμερα πως το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για «μικρή εισβολή» δεν ήταν «πράσινο φως» στη Ρωσία για ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία.

«Καθόλου» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο CNN, όταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ρωτήθηκε εάν η τοποθέτηση Μπάιντεν άναβε «πράσινο φως» στη ρωσική επιθετικότητα.

Η Ισπανία στέλνει πολεμικά πλοία σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

Όπως έγινε γνωστό, η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία για να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, καθώς ολοένα και περισσότερες ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργκαρίτα Ρόμπλες, ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να κάνει, γι' αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» δήλωσε η Ρόμπλες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Μαδρίτη επιθυμεί «διπλωματική απάντηση» στην κρίση.

Αυξάνονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα στα ουκρανικά σύνορα, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας
Αυξάνονται τα ρωσικά τεθωρακισμένα στα ουκρανικά σύνορα, εντείνοντας τους φόβους για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας © EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησαν τη συντονισμένη απάντηση της συμμαχίας στην απειλή που δέχεται η Ουκρανία από τη Ρωσία.

Η Δανία έχει ανακοινώσει επίσης ότι θα στείλει μια φρεγάτα στη Βαλτική, ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσφέρθηκε να στείλει δυνάμεις στη Ρουμανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ