Κοσμος

Η Ουκρανία καλεί τη Δύση να κλείσει τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία

Την ώρα που η Δανία ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους Αμερικανούς στρατιώτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικό υποβρύχιο
Ρωσικό υποβρύχιο © EPA/EMBASSY OF RUSSIAN FEDERATION

Έκκληση από την Ουκρανία να κλείσει η διεθνής κοινότητα τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία. Η Δανία ανοίγει την πόρτα σε Αμερικανούς στρατιώτες.

Στην Ουκρανία ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ κάλεσε σήμερα Πέμπτη (10.02) τη διεθνή κοινότητα να λάβει σκληρά μέτρα απέναντι στη Ρωσία. Πρότεινε, μάλιστα, να κλείσουν τα λιμάνια στα ρωσικά πλοία, ως απάντηση στα ναυτικά γυμνάσια του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

«Τώρα περιμένουμε επίσης μια ενιαία αντίδραση: Όταν ρωσικά πλοία δεν μπορούν να εισέλθουν σε διεθνή λιμάνια, θα καταλάβουν το τίμημα της αναίδειάς τους» έγραψε ο Ρέζνικοφ στο Twitter.

Σε σχετική ανακοίνωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας είναι έτοιμο για οποιαδήποτε εξέλιξη ή πρόκληση από τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που η Ουκρανία τονίζει ότι έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη ναυτιλία στην περιοχή. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει εικόνες από τα ρωσικά πολεμικά πλοία που περνούσαν τα Δαρδανέλια με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να συμμετάσχουν στα ναυτικά γυμνάσια.

Six Russian warships en route to Black Sea for drills #WorldWar3 #Russia #Ukraine

Έτοιμη η Δανία να υποδεχτεί Αμερικανούς στρατιώτες

Εν τω μεταξύ η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει την πόρτα στην παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στην επικράτεια της σκανδιναβικής χώρας στο πλαίσιο μιας νέας διμερούς συμφωνίας που αποσκοπεί στη διευκόλυνση μετακίνησης αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία.

«Οι ΗΠΑ προσέγγισαν τη Δανία, προσφέροντας μια διμερή αμυντική συνεργασία εκτός ΝΑΤΟ. Η ακριβής μορφή που θα πάρει αυτή η συνεργασία, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών, εξοπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού στο έδαφος της χώρας» εξήγησε η Φρεντέρικσεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για αυτήν τη μελλοντική συμφωνία δεν επισπεύθηκαν από την τρέχουσα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» ξεκαθάρισε η πρωθυπουργός της Δανίας. Και παραδέχτηκε ότι η τεταμένη κατάσταση στα ουκρανορωσικά σύνορα δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η ενισχυμένη συνεργασία

«Το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι εγγυητές της ασφάλειάς μας. Γι' αυτό στεκόμαστε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και η ελευθερία» δήλωσε από τη μεριά του ο Δανός υπουργός Άμυνας Μόρτεν Μπόντσκοφ.

Η σκανδιναβική χώρα, η οποία πολέμησε μαζί με τους Αμερικανούς στο Ιράκ, έχει γίνει ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται ήδη σε Ρουμανία και Πολωνία -εξέλιξη που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Μόσχας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ