Κοσμος

Πέθανε το αφεντικό της άλλοτε κραταιάς Parmalat, Καλίστο Τάντσι

Xαρακτηρίστηκε ως η «Εnron της Ευρώπης»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ταλία: Απεβίωσε ο Calisto Tanzi – Από την άνοδο της γαλακτοκομικής αυτοκρατορίας
Calisto Tanzi © TVZoom/screenshot

Σήμερα απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών ο Calisto Tanzi, γνωστός στην Ιταλία ως ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του γαλακτοκομικού κολοσσού Parmalat.

Ο Tanzi, με καταγωγή από την Πάρμα της Βορείου Ιταλίας, στα 22 του χρόνια ίδρυσε την γαλακτοκομική του αυτοκρατορία (1961) ξεκινώντας από την οικογενειακή επιχείρηση του παππού του και μετατρέποντάς την σε πολυεθνική εταιρεία. Μέσα σε λίγα χρόνια η πολυεθνική μετρούσε περίπου 130 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Εφευρέτης του γάλακτος μακράς διαρκείας, ήταν παρόν στον τομέα των τροφίμων (Parmalat), στον τουρισμό (Parmatour), στην τηλεόραση (Odeon TV) και στο ποδόσφαιρο (Parma Calcio). Υπήρξε γενναιόδωρος προς την πόλη της Πάρμα, στην οποία προσέφερε ως δωρεές μεγάλα ποσά για σημαντικές αναστηλώσεις. 

Εκτός από τις επιτυχίες του, ο Calisto Tanzi έπεσε στο μάτι του κυκλώνα όταν το 2003 ξέσπασε το κραχ του κολοσσού Parmalat, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε στήσει – όπως υπενθυμίζει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ANSA – «το μεγαλύτερο εργοστάσιο χρέους στην ιστορία του ευρωπαϊκού καπιταλισμού».

Η Parmalat κατέρρευσε προς τα τέλη του 2003, έπειτα από την αποκάλυψη εταιρικού σκανδάλου που την άφησε με χρέη, ύψους 14,2 δισ. ευρώ (17,5 δισ. δολάρια).

Οι ανακριτικές αρχές πιστεύουν ότι ο ιδρυτής του ιταλικού κολοσσού γαλακτοκομικών ειδών παραποίησε τα λογιστικά στοιχεία, οδηγώντας την εταιρεία σε χρεοκοπία, ενώ σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Parmalat διέθεσε ομόλογα αξίας 100 εκ. δολαρίων σε επενδυτές το 2003 την ίδια στιγμή που παραποίησε τα λογιστικά της βιβλία, και ανακοίνωνε ότι χρησιμοποίησε διαθέσιμο ρευστό για την επαναγορά χρέους της ύψους 3,6 δισ. δολαρίων.

Το 2010 ο Tanzi καταδικάστηκε σε σχεδόν 18 χρόνια φυλάκιση, ενώ η Parmalat (ή ότι απέμεινε από τον πρώην κολοσσό) έγινε μέρος της Γαλλικής Lactalis.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ


 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ