Κοσμος

Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη νέος Καγκελάριος της Γερμανίας

Με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη νέος Καγκελάριος της Γερμανίας
Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη νέος Καγκελάριος της Γερμανίας © EPA

Ο Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος της Γερμανίας από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι Πράσινοι άνοιξαν και επίσημα τον δρόμο για να γίνει ο Όλαφ Σολτς ο επόμενος καγκελάριος στη Γερμανία, καθώς ενέκριναν προχθές Δευτέρα (6/12) την Προγραμματική Συμφωνία τους με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Σε ποσοστό 86% επί συνόλου 61.174 ψηφισάντων από τα 124.000 μέλη, η βάση των Πρασίνων ενέκρινε τόσο το κυβερνητικό πρόγραμμα όσο και τα πρόσωπα που πρότεινε η ηγεσία για τη στελέχωση των υπουργείων που της αναλογούν.

Στη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Πράσινοι αναλαμβάνουν το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Πολιτικής με τον συμπρόεδρό τους Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι και αντικαγκελάριος, το Υπουργείο Εξωτερικών με την έτερη συμπρόεδρο Αναλένα Μπέρμποκ, το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος με τη Στέφι Λέμκε, το Υπουργείο Οικογένειας με την Άννε Σπίγκελ και το Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας με τον πρώην αρχηγό του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος θα γίνει και ο πρώτος τουρκικής καταγωγής ομοσπονδιακός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Νοεμβρίου 2021 είχε ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία υπό τον Όλαφ Σόλτς.

Γερμανία: Ισάριθμοι άνδρες και γυναίκες στη νέα κυβέρνηση

Ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία της η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά.

Εν μέσω αναζωπύρωσης της επιδημίας της Covid, ο σοσιαλδημοκράτης Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας από τους επιστήμονες μεγάλης επιρροής από την εμφάνιση της νόσου, θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

«Η ισότητα είναι για μένα σημαντική, για τον λόγο αυτόν μεταξύ των 16 υπουργών, θα υπάρχουν οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες», διαβεβαίωσε ο Ολαφ Σολτς που δηλώνει «φεμινιστής».

«Είμαι ιδιαιτέρως υπερήφανος που γυναίκες τίθενται πλέον επικεφαλής υπουργείων των οποίων δεν ηγούνται κατά παράδοσιν γυναίκες», είπε.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο θα ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, αποφάσισε την ανάθεση των υπουργείων Εσωτερικών, Αμυνας, Ανάπτυξης και Δόμησης σε γυναίκες.

Η οικολόγος Αναλένα Μπέρμποκ, 40 ετών, θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ άλλες δύο γυναίκες προερχόμενες από τους Πράσινους θα αναλάβουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικογένειας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP ανέθεσαν μόνο το ένα από τα τέσσερα υπουργεία του σε γυναίκα, το υπουργείο Παιδείας. Ο Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι η ανάθεση του υπουργείου Υγείας στον σοσιαλδημοκράτη Καρλ Λάουτερμπαχ ανταποκρίνεται στην επιθυμία «των περισσότερων Γερμανών».

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, γιατρός, από την έναρξη της πανδημίας παρών στα τηλεοπτικά talk-show, έγινε πρόσωπο μεγάλης επιρροής στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Είναι υποστηρικτής της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών περιμένει ότι ο Σολτς θα υπηρετήσει μόνο μία θητεία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία αναμένουν ότι ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα παραμείνει μόνο για μια θητεία στην καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Γερμανικού Πρακτορείου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 20% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με επικεφαλής έναν πολιτικό του SPD θα καταρρεύσει πριν από τις επόμενς ομοσπονδιακές εκλογές.

Ένα άλλο 44% εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει στη θέση του για μια τετραετία, αλλά δεν θα επανεκλεγεί.

Μόνο το 16% αναμένει μια δεύτερη θητεία για τον Σολτς.

Και μόλις το 1,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει για όσο διάστημα παρέμεινε και η προκάτοχός του στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 63χρονος Σολτς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πέραν της παρούσας εκλογικής θητείας.

Πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος υπό την Μέρκελ, ο Σολτς έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις σθεναρά: "Η Γερμανία μπορεί να απογειωθεί", έχει δηλώσει.

Αλλά ούτε το ένα τέταρτο των πολιτών στη Γερμανία (22%) αναμένει μεγάλες αλλαγές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της YouGov.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη χώρα με το 16% να μην αναμένει καμία αλλαγή.

Το 11% δεν απάντησε στη δημοσκόπηση.

Μια καθαρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία (55%) είναι ικανοποιημένη με την θητεία της Μέρκελ.

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο και το 7% δεν έδωσε καμία πληροφορία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ