Κοσμος

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Oι αλλαγές & οι σχέσεις με την Ελλάδα

«Ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nέα γερμανική κυβέρνηση
Nέα γερμανική κυβέρνηση © EPA/CLEMENS BILAN

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Αναφορά στις σχέσεις με Ελλάδα, Ουκρανία και Πολωνία στην προγραμματική συμφωνία.

Ειδική μνεία στην «κουλτούρα μνήμης» που πρέπει να υπάρχει στην Γερμανία συμπεριλαμβάνεται στην προγραμματική συμφωνία που παρουσίασαν χθες, Τετάρτη, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), με αναφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, την Ουκρανία και την Πολωνία.

«Αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα μνήμης ως δέσμευση για τη δημοκρατία και δρόμο για ένα κοινό μέλλον», αναφέρουν οι τρεις εταίροι. Παραπέμπουν στο καθεστώς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στο Ολοκαύτωμα, στον εθνικοσοσιαλισμό, στην μετανάστευση στη Γερμανία.

«Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ευθύνη έναντι ιδίως των ευρωπαίων γειτόνων μας. Αλλά και οι τρέχουσες συζητήσεις στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία δείχνουν ότι η από κοινού επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Υποστηρίζουμε τις αποφάσεις της Μπούντεσταγκ για ένα Κέντρο Τεκμηρίωσης με θέμα "Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη" και για έναν τόπο μνήμης για τα θύματα της κατοχής της Πολωνίας και την περιπετειώδη γερμανοπολωνική ιστορία. Θέλουμε να αναγνωρίσουμε επισήμως τα θύματα των "δολοφονιών μέσω ευθανασίας" και της αναγκαστικής στείρωσης ως θύματα του εθνικοσοσιαλισμού», επισημαίνεται στην προγραμματική συμφωνία.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις σε σχέση με την γερμανική κατοχή συμπεριελήφθη κατόπιν επιμονής των Πρασίνων.

Νέα κυβέρνηση στη Γερμανία: Οι πρώτες επιδιώξεις

Ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός έδωσε μία πρώτη εικόνα των βασικών του θέσεων και επιδιώξεων. Σύμφωνα με την DW τα μέρη συμφώνησαν ότι:

  • Η Γερμανία θα καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030
  • Αύξηση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών κατά 25% και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους έως το 2030
  • Οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια και να επιτρέψουν τη διπλή υπηκοότητα - μια τεράστια αλλαγή για χιλιάδες Τούρκους, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ξένοι υπήκοοι μετά από δεκαετίες στη Γερμανία
  • Σχέδια για νομιμοποίηση της ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης
  • Έχουν επίσης ευθυγραμμιστεί με τον στόχο να χτίζονται 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης,
  • Μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη
  • Δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης βάσει πόντων για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ