Κοσμος

Γερμανία: Τι δείχνει η ανάληψη του ΥΠΕΞ από την Αναλένα Μπέρμποκ

Οι αναφορές της σε Τουρκία, ελληνογερμανικές σχέσεις και Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι),
H Αναλένα Μπέρμποκ © Getty Images/ Ideal Image

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ είναι η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ αναλαμβάνει μετά τη συμφωνία των τριών εταίρων, υπουργός Εξωτερικών, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένων των απόψεων της σε διάφορα φλέγοντα ζητήματα. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη γερμανική κατοχή. Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»

Συγκεκριμένα αναφέρονται ο εθνικοσοσιαλισμός, το ολοκαύτωμα, το σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η ιστορία της μετανάστευσης στη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.» Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Σχετικά με την Τουρκία, στη συμφωνία τονίζεται ότι «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ.»  Δεδομένου όμως ότι «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο.» Θα επιδιωχθεί όμως να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ότι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία. Na σημειωθεί εδώ ότι παλαιότερα, οι Πράσινοι είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά από τη επίσημη γραμμή του Βερολίνου, διαφωνώντας με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας, δηλαδή  της Ελλάδας

Η Μπέρμποκ έχει ζητήσει επίσης στο παρελθόν να μην τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός αερίου Nord Stream 2 εφόσον τον διαχειρίζεται η Gazprom. «Δεν πρέπει να δεχόμαστε εκβιασμούς. Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία παραδίδει μεν φυσικό αέριο στην Ευρώπη με βάση τα συμβόλαια, αλλά οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι σχετικά άδειες. Αυτό μάλλον γίνεται επίτηδες από τη ρωσική πλευρά, ώστε να πιέσει για τη γρήγορη λειτουργία του Nord Stream 2, ακόμη και αν δεν τηρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις», είχε πει απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

H συμπρόεδρος των Πρασίνων έχει ταχθεί υπέρ του να αναλάβει η Γερμανία μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί στον στόχο που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους εταίρους τους, για στρατιωτικές δαπάνες τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ. «Δεν νομίζω ότι ο στόχος είναι επίκαιρος», είπε πριν μερικούς μήνες. «Το 2% ενός ΑΕΠ που μειώνεται δεν είναι το ίδιο με το 2% ενός ΑΕΠ που αυξάνεται. Το ερώτημα είναι τι είδους στρατιωτικές δυνατότητες χρειαζόμαστε».   

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 
 
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ