- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Nord Stream 2: Η Γερμανία ανέστειλε την πιστοποίηση του αγωγού
Ράλι τιμών στο φυσικό αέριο μετά την ανακοίνωση
Ο Nord Stream 2, ο αγωγός φυσικού αερίου, δεν παίρνει προσωρινά πιστοποίηση από τη Γερμανία, με την εξέλιξη αυτή να ωθεί προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές.
Απρόσμενη εξέλιξη με τον Nord Stream 2, τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 την προσωρινή διακοπή της διαδικασίας πιστοποίησης του Nord Stream 2, επικαλούμενη νομικό κώλυμα.
Η απόφαση είναι πιθανό να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη έγκριση της υπηρεσίας, καθώς η πιστοποίηση είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που θα επιτρέψει στο ρωσικό φυσικό αέριο να κυκλοφορήσει στα ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών.
Η έγκριση του Nord Stream 2 «δεν είναι δυνατή παρά μόνο αν ο διαχειριστής είναι οργανωμένος υπό ένα νομικό σχήμα του γερμανικού δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής.
Το Κρεμλίνο είχε ζητήσει από τον Σεπτέμβριο την έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 το συντομότερο δυνατόν για να ξεκινήσει την τροφοδοσία του με αέριο. Η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως και η πλήρωσή του ξεκίνησε τον Οκτώβριο.
Γερμανικό μπλόκο στον Nord Stream 2 - «Εκτόξευση» στις τιμές για το φυσικό αέριο
Μετά την ανακοίνωση, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στις αγορές κατά 12%, την ώρα που η Ευρώπη γνωρίζει ήδη εκτόξευση των τιμών.
Η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει παγωμένη μέχρι ο διαχειριστής του Nord Stream 2, με έδρα το Τσουκ της Ελβετίας, να ολοκληρώσει την μεταβίβαση «των βασικών στοιχείων ενεργητικού και των ανθρώπινων πόρων» σε θυγατρική που έχει ιδρυθεί στην Γερμανία για το γερμανικό τμήμα του αγωγού, επισημαίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων.
Η ρυθμιστική αρχή έχει προθεσμία τεσσάρων μηνών για να δώσει την έγκρισή της για την λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί και η τροφοδοσία του έχει ξεκινήσει από την ρωσική πλευρά. Στην συνέχεια θα υποβάλει την έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για γνωμοδότηση. Κατά συνέπεια, η έναρξη εκμετάλλευσης του αγωγού μπορεί να καθυστερήσει.
Ικανοποίηση στην Ουκρανία για το γερμανικό «nein» στον Nord Stream 2
Ο Nord Stream 2 επικρίνεται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη, διότι θα αφήσει εκτεθειμένη την Ευρώπη στο ρωσικό ενεργειακό όπλο, αυξάνοντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή εξάρτηση και θυσιάζοντας τα συμφέροντα της Ουκρανίας, συμμάχου της Δύσης και χώρας διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου.
Στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής να διακόψει την διαδικασία αξιολόγησης του Nord Stream 2.
«Καλή», δήλωσε ο Γιούρι Βιτρένκο απαντώντας σε ερώτηση του Reuters σχετικά με την απόφαση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. «Είναι ένα σημαντικό σημείο που δείχνει ότι η γερμανική αρχή συμμερίζεται την άποψή μας ότι η πιστοποίηση δεν μπορεί να αφορά μόνο το τμήμα του αγωγού εντός της Γερμανίας, αλλά θα πρέπει να εφαρμοσθεί σε ολόκληρο τον αγωγό από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι το έδαφος της Γερμανίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα οδοιπορικό της δημοσιογράφου Ολένα Μπαρσουκόβα στο Κίεβο των πυραύλων και της πεισματικής κανονικότητας. Η μυρωδιά των λουλουδιών μετά από μια επίθεση
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σe ένα αντίγραφο του Οβάλ Γραφείου σε πλήρη κλίμακα
Η Τεχεράνη θέτει τους όρους της στις ναυτιλιακές και οι ΗΠΑ προειδοποιούν
Νέες διαδηλώσεις οργανώνονται απόψε σε Τίρανα και Αυλώνα
Υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του ήδη από το 2017
Νέα πυρά κατά της αμερικανικής προπαγάνδας
Τι ακριβώς γίνεται στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές
Ποιο είναι το μοντέλο πέντε βημάτων που χρησιμοποιεί
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νότο - Ένας Κυανόκρανος του ΟΗΕ έχασε τη ζωή του
«Διαφωνούμε όπως συμβαίνει στις οικογένειες» δηλώνει ο Νετανιάχου
Ύποπτος ο πρώην σύντροφος της μητέρας του κοριτσιού
Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις
Ποια είναι τα δύο βασικά «αγκάθια»
Οι πιλοτικές ζώνες ελέγχου και οι φόβοι για νέες συγκρούσεις
«Δεν χαμογελά ποτέ» επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Κόλινς
Τα σχέδια για κέντρα δεδομένων σε τροχιά και στη Σελήνη
Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο μπαίνει στο στόχαστρο
O Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει αυτήν τη χρονιά τις κυρώσεις σε βάρος του νησιού
«Ο πρόεδρος εργάζεται νυχθημερόν σε απάνθρωπους ρυθμούς», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.