Κοσμος

Γερμανία: Ανακοινώθηκε η κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σόλτς

H κατανομή των Υπουργείων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), Όλαφ Σολτς (SPD) και Κρίστιαν Λίντντερ  (FDP) ©EPA Pool
Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), Όλαφ Σολτς (SPD) και Κρίστιαν Λίντντερ (FDP) ©EPA Pool

Το περιεχόμενο της συμφωνίας της κυβερνητικής συμμαχίας σε 177 σελίδες παρουσίασαν οι επικεφαλής των SPD, Πράσινων και FDP.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι οριστικοποιήσαν την συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία και έτσι ο Ολαφ Σολτς του SPD θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου αντικαθιστώντας την Άνγκελα Μέρκελ.

Το σοσιαλδημοκρατικό SPD, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP είχαν διαπραγματευτεί, πρώτα σε 22 ομάδες εργασίας, στη συνέχεια σε μια βασική ομάδα 21 διαπραγματευτών, για να επισπεύσουν μια κυβέρνηση «φαναριού». «Έχουμε συμμαχία», δήλωσε ο Σολτς, ξεκινώντας τις δηλώσεις του προσθέτοντας ότι τα τρία κόμματα θα ψηφίσουν τη συμφωνία για την κυβέρνηση συνασπισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανακοίνωση σφραγίζει το τέλος της 16ετούς πολιτικής κυριαρχίας της Άγκελα Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, με την πρώτη να βγαίνει τη σύνταξη και τους δεύτερους να καλούνται να βρεθούν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Επιπλέον, ο Σολτς ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει στην έξοδο από την υγειονομική κρίση.  Τα τρία συνεργαζόμενα κόμματα συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να ενισχύουν και να εμβαθύνουν την οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και να συμβάλλουν στη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Όσον αφορά την εγχώρια οικονομία, ξεκαθάρισαν ότι επιθυμούν να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας, με το χρέος να κινείται εντός του προκαθορισμένου στόχου από το 2023. 

Σύμφωνα με την DW τα μέρη συμφώνησαν ότι:

  • Η Γερμανία θα καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030
  • Αύξηση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών κατά 25% και τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους έως το 2030
  • Οι μετανάστες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια και να επιτρέψουν τη διπλή υπηκοότητα - μια τεράστια αλλαγή για χιλιάδες Τούρκους, πολλοί από τους οποίους παραμένουν ξένοι υπήκοοι μετά από δεκαετίες στη Γερμανία
  • Σχέδια για νομιμοποίηση της ελεγχόμενης πώλησης κάνναβης
  • Έχουν επίσης ευθυγραμμιστεί με τον στόχο να χτίζονται 400.000 νέα διαμερίσματα ετησίως για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης,
  • Μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 έτη
  • Δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης βάσει πόντων για την προσέλκυση ειδικευμένων εργαζομένων

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, αναλαμβάνει το υπουργείο ΕξωτερικώνΟ επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Το χαρτοφυλάκιο του διευρυμένου υπουργείου Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα, επωμίζεται ο έτερος συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος θα είναι ο νέος Αντικαγκελάριος του Σολτς. 

H κατανομή των υπουργείων

Παρότι δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των νέων υπουργών, οι Σοσιαλδημοκράτες, εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

Άμυνας
Εσωτερικών
Υποδομών
Εργασίας
Υγείας
Οικονομικής Συνεργασίας

Το κόμμα των Πρασίνων (Die Grünen) αναλαμβάνει τα υπουργεία:

Εξωτερικών
Οικονομίας και Κλίματος
Οικογένειας
Γεωργίας
Περιβάλλοντος

Τέλος, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αναλαμβάνουν τα υπουργεία:

Οικονομικών
Δικαιοσύνης
Μεταφορών
Εκπαίδευσης

Αύριο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο ψηφιακού Συνεδρίου, θα ενημερώσουν τα 125.000 μέλη τους για το περιεχόμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας και για τα πρόσωπα στα οποία θα ανατεθούν τα «πράσινα» υπουργεία και θα ζητήσουν ηλεκτρονικά και επιστολικά την συγκατάθεσή τους. Η διαδικασία ψηφοφορίας θα διαρκέσει δέκα ημέρες. Τα άλλα δύο κόμματα του συνασπισμού θα αποφασίσουν εντός των προσεχών ημερών, αλλά σε μικρότερα σχήματα, ενώ θα ανακοινώσουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στην κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στόχος του νέου συνασπισμού, γνωστού ως «φανάρι» λόγω των χρωμάτων των τριών κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι να καταστεί εφικτό ο Όλαφ Σολτς να ορκιστεί Καγκελάριος, αφού προηγουμένως εκλεγεί από την Μπούντεσταγκ, την εβδομάδα 6-10 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ