Κοσμος

Ο Μακρόν χάνει τις γαλλικές εκλογές σύμφωνα με δημοσκόπηση

Ποια είναι η Βαλερί Πεκρές που τον κερδίζει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαλερί Πεκρές και Εμανουέλ Μακρόν
Βαλερί Πεκρές και Εμανουέλ Μακρόν © EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON | Stephanie Lecocq

Στη Γαλλία δημοσκόπηση δείχνει τη Βαλερί Πεκρές των Ρεπουμπλικάνων να νικά στον δεύτερο γύρο τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Βαλερί Πεκρές, η υποψήφια του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στις γαλλικές εκλογές, εκτοξεύτηκε στο 20% όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe για λογαριασμό των BFMTV/L'Express. Στην ίδια σφυγμομέτρηση επισημαίνεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν χάνει στον δεύτερο γύρο από τη Βαλερί Πεκρές.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μετά τη νίκη της Πεκρές, το Σάββατο, στις προκριματικές εκλογές του κόμματός της και τις δύο προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο άλλων διεκδικητών της προεδρίας: Του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ και του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας (ριζοσπαστική Αριστερά), Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την Κυριακή.

Η Βαλερί Πεκρές επωφελήθηκε από το «φαινόμενο των προκριματικών» και κέρδισε 11 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, στις 23/24 Νοεμβρίου. Το ποσοστό του Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε κατά δύο μονάδες, στο 23%. Εάν οι δυο τους περάσουν στον δεύτερο γύρο, η Πεκρές φαίνεται να επικρατεί, με ποσοστό 52% έναντι 48% για τον Μακρόν.

Γαλλικές εκλογές - Τι θα γίνει στον πρώτο γύρο - Η δημοσκόπηση

Στον πρώτο γύρο και οι δύο προηγούνται με διαφορά από τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Συναγερμού (15%, πτώση 5 μονάδων) και από τον Ζεμούρ (14%, άνοδος 1 μονάδας). Οι υποψήφιοι της Αριστεράς βρίσκονται όλοι κάτω από το 10%.

Η πρόθεση ψήφου δεν συνιστά πρόβλεψη του αποτελέσματος των εκλογών. Δίνει μόνο μια ένδειξη του συσχετισμού δυνάμεων και της δυναμικής των υποψηφίων την ημέρα που διεξήχθη η δημοσκόπηση. Αυτή της Elabe έγινε στις 6/7 Δεκεμβρίου, διαδικτυακά, σε δείγμα 1.474 προσώπων από τη μητροπολιτική Γαλλία, εκ των οποίων οι 1.354 είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στο 1,2-3,1%.

Τον περασμένο Μάιο το Κέντρο Πολιτικών Ερευνών (Cevipof) στη Γαλλία είχε ανακοινώσει ότι το 60% της γαλλικής αστυνομίας στηρίζει Μαρίν Λεπέν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ