Η Ριάνα ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας των Μπαρμπέιντος
Η τραγουδίστρια γεννήθηκε στο νησί της Καραϊβικής και διορίστηκε Έκτακτη και Πληρεξούσιος Πρέσβειρα
Το νησιωτικό έθνος των Μπαρμπέιντος ανακήρυξε τη Ριάνα εθνικό ήρωα στους εορτασμούς της στο Μπρίτζταουν.
Το νησιωτικό έθνος των Μπαρμπέιντος έγινε επίσημα προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία και ανακήρυξε τη Ριάνα εθνικό ήρωα στους εορτασμούς της στο Μπρίτζταουν.
Η τραγουδίστρια γεννήθηκε στο νησί της Καραϊβικής και διορίστηκε Έκτακτη και Πληρεξούσιος Πρέσβειρα από την κυβέρνηση της χώρας της το 2018. Της ανατέθηκε η προώθηση της εκπαίδευσης, του τουρισμού και των επενδύσεων για το νησί.
BREAKING: Rihanna is conferred with the honor of National Hero of Barbados by the prime minister pic.twitter.com/I036f4O2zx
— philip lewis (@Phil_Lewis_) November 30, 2021
Rihanna is in Barbados as the island country is officially declared a republic pic.twitter.com/zE4zwjYeRm
— philip lewis (@Phil_Lewis_) November 30, 2021
Τα Μπαρμπέιντος αποκήρυξαν τη Βασίλισσα Ελισάβετ
Το νησί Μπαρμπέιντος μετά την επίσημη ανακήρυξή του σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, έπαψε να αναγνωρίζει τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ως επικεφαλής του κράτους.
Μόλις το ρολόι χτύπησε μεσάνυκτα γεννήθηκε η νέα δημοκρατία υπό τις επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Τσάμπερλεϊν αλλά και στην πλατεία των Ηρώων στην πρωτεύουσα Μπρίτζταουν. Ακολούθησαν 21 κανονιοβολισμοί και ανακρούστηκε ο εθνικός ύμνος του Μπαρμπέιντος.
«Εμείς, οι πολίτες, πρέπει να δώσουμε στη Δημοκρατία του Μπαρμπέιντος το πνεύμα και την ουσία της», δήλωσε η Σάντρα Μέισον, η πρώτη πρόεδρος του νησιού. «Πρέπει να διαμορφώσουμε το μέλλον του. Είμαστε οι φρουροί ο ένας του άλλου και του κράτους μας. Είμαστε ο λαός του Μπαρμπέιντος», τόνισε.
Το νησί κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1966, έπειτα από 400 χρόνια.
Το νησί, γνωστό για τις παραδεισένιες παραλίες του, το ρούμι και τη σούπερ σταρ της μουσικής Ριάνα, έχει πλέον επικεφαλής την πρόεδρο Μέισον, η οποία μέχρι πρότινος ήταν γενική κυβερνήτρια της χώρας μετά την εκλογή της τον Οκτώβριο.
Η Μέισον ορκίστηκε χθες τα μεσάνυκτα στη διάρκεια επίσημης τελετής.
«Ειδικοί δεσμοί με την Κοινοπολιτεία»
Η τελετή για την ορκωμοσία της νέας προέδρου, στην οποία παρέστησαν ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, όπως και η Ριάνα, δεν ήταν ανοικτή για το κοινό.
Όμως στο Μπαρμπέιντος ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί λόγω της covid-19 ώστε οι κάτοικοι να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τους υπόλοιπους εορτασμούς.
Το Μπαρμπέιντος θα παραμείνει μέλος της Κοινοπολιτείας, όπως αποκάλυψε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του χθες Δευτέρα.
Ωστόσο η Μότλεϊ δέχθηκε επικρίσεις επειδή προσκάλεσε στους εορτασμούς τον πρίγκιπα Κάρολο, στον οποία έδωσε και την υψηλότερη τιμή του νησιού, το Τάγμα της Ελευθερίας.
«Η βρετανική βασιλική οικογένεια ευθύνεται για την εκμετάλλευση σε αυτή την περιοχή και παρά ταύτα δεν έχει δηλώσει επισήμως συγνώμη ή κάποιου είδους αποζημίωση», εκτίμησε η Κριστίνα Χιντς, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο των Δυτικών Ινδιών στο Μπαρμπέιντος.
Εξάλλου για κάποιους ακτιβιστές, όπως η Φιρχάανα Μπουλμπούλια, ιδρύτρια της Μουσουλμανικής Ένωσης του Μπαρμπέιντος, η βρετανική αποικιοκρατία και η δουλεία ευθύνονται άμεσα για τις ανισότητες στο νησί.
«Οι ανισότητες στον πλούτο, η ικανότητα να έχει κανείς ιδιοκτησία, ακόμη και πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, όλα συνδέονται με τις δομές που δημιουργήθηκαν υπό τη βρετανική εξουσία», υποστηρίζει η 26χρονη γυναίκα.
Όμως κάποιοι κάτοικοι τονίζουν ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία covid-19 κυρίως εξαιτίας της εξάρτησης του νησιού από τον τουρισμό.
Πριν την πανδημία σχεδόν ένα εκατομμύριο τουρίστες επισκέπτονταν το νησί των περίπου 287.000 κατοίκων.
Η ανεργία πλησιάζει το 16%, αυξημένη σε σχέση με το 9% των προηγούμενων ετών, παρά την αύξηση των κρατικών δανείων για τη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ίδιο το κτίριο του κοινοβουλίου αποτελεί σύμβολο αυτής της αναχρονιστικής πραγματικότητας.
Παρά το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου, οι μάχες συνεχίζονται επί του πεδίου
«Σαφή ένδειξη» της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη
Οι αρχές πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο ζώα
Οι αρχές συνεχίζουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης των θυμάτων
Η υπόθεση αναδεικνύει τα γκρίζα σημεία που συχνά υπάρχουν στα συμβόλαια ασφάλισης κατοικιδίων
Τι αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times
Δεν προκύπτουν προς το παρόν εις βάρος τους ποινικές ευθύνες, δηλώνουν οι αρχές
Ο Ντενίς Καπούστιν, γνωστός και με το ψευδώνυμο «White Rex», ίδρυσε το 2022 το Ρωσικό Εθελοντικό Σώμα
Ταυτοποιήθηκαν 113 από τους 119 τραυματίες
Τι αναφέρει το ηχητικό ντοκουμέντο της αστυνομίας
Η Αμερικανίδα σταρ ενημερώθηκε για τους τραυματίες και τη ροή βοήθειας στη Γάζα
Από το 1929 έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξενούσε μυστικές εγκαταστάσεις έρευνας και παραγωγής δηλητηριωδών αερίων
Πιθανόν να χρειαστούν μέρες πριν ταυτοποιηθούν τα θύματα
Το διάσημο chatbot έγραψε ότι λυπάται για το περιστατικό
Η οικονομία βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής
Αυτό το χάσμα εξηγεί και τον τόνο συναγερμού που υιοθετούν ολοένα και περισσότεροι δυτικοί αξιωματούχοι
Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιτίθεται δημόσια στον νέο δήμαρχο Νέας Υόρκης, λίγες ώρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό
Η αγωγή αφορά καταγγελίες επίσης αντίποινα και άδικη απόλυση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.