Κοσμος

41 μήνες στη φυλακή για τον «Σαμάνο» της εισβολής στο Καπιτώλιο

Στα γεγονότα σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ποινή φυλάκισης 41 μηνών στον Σαμάνο της εισβολής στο Καπιτώλιο
Ο «Σάμανος» της εισβολής στο Καπιτώλιο © GettyImages/IdealImage

Ο Τζέικομπ Τσάνσλι ο «σαμάνος του κινήματος QAnon καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.

Ο συνωμοσιολόγος που με τα τατουάζ και τα κέρατα βίσωνα που φορούσε ξεχώριζε μεταξύ των διαδηλωτών που εισέβαλαν στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 41 μηνών. 

Οι εισαγγελείς ζήτησαν αρχικά μεγαλύτερη ποινή από τον Δικαστή Ρόις Λάμπερθ για τον Τζέικομπ Τσάνσλι, που αυτοαποκαλείται «σαμάνος» και έχει υιοθετήσει τις θεωρίες συνωμοσίας του κινήματος QAnon. Ο Τσάνσλι ο οποίος παραδέχτηκε την ενοχή του τον Σεπτέμβριο, ήδη έχει εκτίσει οκτώ μήνες στη φυλακή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, η ποινή του είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο πριν από έναν χρόνο. Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί την περασμένη εβδομάδα και σε έναν άνδρα ο οποίος γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Μιλώντας στο δικαστήριο, σήμερα, ο Τσάνσλi τόνισε πως θέλει να «γίνει καλύτερος άνθρωπος» και υποστήριξε πως ήταν λάθος του που εισέβαλε στο Καπιτώλιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την πράξη του.

«Κι αν όλοι κρίνουμε τον Γκάντι με βάση το ότι χτυπούσε τη γυναίκα του πριν από την πνευματική του αφύπνιση;» είπε στη συνέχεια ο Αμερικανός, θέλοντας να προσδώσει στην προσωπικότητά του ηγετικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά, αφού διερωτήθηκε επίσης ενώπιον της έδρας «τι θα έκανε ο Ιησούς» στη θέση του.

Ο 30χρονος Τσάνσλι, που κατάγεται από την Αριζόνα, συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη διαδήλωση και την εισβολή στο Καπιτώλιο, που είχε ως στόχο να εμποδίσει το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Ο Τραμπ ουδέποτε παραδέχτηκε την ήττα του, επαναλαμβάνοντας, χωρίς αποδείξεις, ότι διαπράχθηκε μαζική εκλογική νοθεία, κάτι που διέψευσε ακόμη και η ίδια η κυβέρνησή του.

Ο Τζέικομπ Τσάνσλι είχε δηλώσει ότι ανταποκρίθηκε, μαζί με άλλους «πατριώτες» της Αριζόνας στο κάλεσμα του προέδρου να πάνε στην Ουάσινγκτον. Δήλωνε επίσης ότι είναι «ψηφιακός στρατιώτης» του QAnon, του συνωμοσιολογικού κινήματος που θεωρεί ήρωα τον Τραμπ και χαρακτηρίζει θρίαμβο την εισβολή στο Καπιτώλιο. Συνολικά 600 άνθρωποι κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτήν την εισβολή, κατά την οποία σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ