Μητσοτάκης προς Μέρκελ για Τουρκία: Δεν ανεχόμαστε απειλές
Τα προβλήματα με την Τουρκία είναι «ευρωτουρκικά» πρόσθεσε
Στο ζήτημα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη κοινή συνέντευξη τύπου με την Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ.
Στο ακανθώδες θέμα της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκέλα Μέρκελ.
«Γνωρίζω τη στάση σας υπέρ του διαλόγου στα ζητήματα με την Τουρκία. Φοβάμαι όμως ότι η ψυχραιμία ενθαρρύνει τις προκλήσεις της Τουρκίας. Δεν ανεχόμαστε όμως ούτε απειλές ούτε αμφισβητήσεις των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν θα ζητήσω από τον διάδοχο της κας Μέρκελ τίποτα περισσότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής». Σημείωσε δε ότι υπάρχει ο ένας δρόμος, της μείωσης των εντάσεων και εκείνος των κυρώσεων. «Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εποικοδομητικό διάλογο αλλά δεν γίνεται η Τουρκία να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, επικαλούμενη μια στρεβλή ανάγνωση της Συνθήκη της Λωζάνης και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα».
«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι εξ ορισμού ευρωτουρκικά όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης αλλά γιατί τα προσβλήματα αντακλούν στην Ευρώπη, όπως το μεταναστευτικό», πρόσθεσε σε άλλη ερώτηση ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη στις σχέσεις Ευρώπης – Τουρκίας. «Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια και για τις ελληνοτουρικές σχέσεις είναι κατανοητό και στην τουρκική ηγεσία πως η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας αλλά πρώτη θα υπερασπιστεί κυριαρχικά δικαιώματα που θεωρεί πως παραβιάζονται», πρόσθεσε.
Η Άνγκελα Μέρκελ πως στην πλειονότητά του τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και προβλήματα της Ευρώπης με την Τουρκία. «Έχουμε αλληλεξάρτηση και η Τουρκία φιλοξενεί 3.5 εκατ. πρόσφυγες και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση και πάνω σ’ αυτό βασίζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Το ίδιο ισχύει και με τις ανησυχίες της για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Πιστεύω ότι έχουμε μια ενιαία στάση στην Ε.Ε.».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή σύγκρουση με βαριές εκφράσεις και αιχμές για βία, γλείψιμο και κάνναβη
Σφοδρή επίθεση σε συνδικαλιστές μετά την ένταση με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Κρατικό Νίκαιας
Πτώση ΠΑΣΟΚ, ρευστότητα για τη δεύτερη θέση και ευρεία στήριξη στη συνταγματική αναθεώρηση
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο οι ενεργειακές συμφωνίες
Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε Ιόνιο και Κρήτη - Διπλασιάζονται οι θαλάσσιες περιοχές έρευνας
Ποιοι δικαιούνται τη στήριξη για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα χωρίς οικονομική επιβάρυνση
Ο Υπουργός Υγείας δημοσιεύει φωτογραφία από τα επεισόδια και μιλά για βία στο ΕΣΥ - Προεξαγγέλλει έα επίσκεψη
Πώς το νέο μοντέλο ανίχνευσης αποκαλύπτει πολυδαίδαλα κυκλώματα και οφειλές εκατομμυρίων
Σχέδιο εξπρές για την εκκαθάριση εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ και δραστική μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες
Η ανάρτηση της για όσα έγιναν στη Νίκαια
Π. Καλλίρης: Νέες επενδύσεις και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις περιοχές μετάβασης το 2026
Σταθερές τιμές σε βασικά προϊόντα, αυξήσεις σε θαλασσινά και εντατικοί έλεγχοι από την αρμόδια Αρχή
Στην 4η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης για το ΕΣΠΑ η χώρα
Η συνταγματολόγος και καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ μιλά για την αναθεώρηση του Συντάγματος
«Η προσφορά της δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε αποσπασματικά ούτε επιλεκτικά» - Ο επικήδειος του πρωθυπουργού
«Ενα κορίτσι από τον Βύρωνα που έθεσε τον εαυτό της υπεράνω μέτρων» - Ο επικήδειος του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πτέραρχος Alexus Grynkewich
Ποιες υπηρεσίες δεν θα είναι διαθέσιμες
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου στο Μαξίμου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.