Κοσμος

Γαλλία: Επίδομα ως «αντιστάθμισμα του πληθωρισμού»

Η αγοραστική δύναμη είναι σήμερα το κύριο μέλημα των Γάλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίδομα πληθωρισμού θα δώσει η γαλλική κυβέρνηση
O πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ © EPA Pool

Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε επίδομα με αφορμή τον πληθωρισμό για τους Γάλλους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ,

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ για να καθησυχάσει τα νοικοκυριά ενόψει της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αλλά και έναντι των καταναλωτικών προϊόντων, ανακοίνωσε την καταβολή «επιδόματος πληθωρισμού» 100 ευρώ.

Λιγότερο από επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, το θέμα των λογαριασμών ενέργειας είναι εκρηκτικό για την κυβέρνηση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway για το «Les Echos», η αγοραστική δύναμη είναι σήμερα το κύριο μέλημα των Γάλλων στην προοπτική αυτών των εκλογών. Αυτό το ζήτημα, το οποίο πήρε λίγο πίσω στις προεδρικές εκλογές του 2017 (η απασχόληση ήταν προτεραιότητα), είναι ακόμη πιο σημαντικό από την ασφάλεια. Και η ανησυχία είναι γενική: τα πλούσια νοικοκυριά θα ψηφίσουν επίσης σύμφωνα με τις απαντήσεις στο πρόβλημα της αγοραστικής δύναμης.

Το επίδομα θα δοθεί σε 38 εκατομμύρια πολίτες που έχουν μηνιαίο εισόδημα λιγότερα από 2.000, μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, θα ωφεληθούν οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι (οι μισοί από αυτούς), οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι αναζητούν εργασία και οι συνταξιούχοι (που λαμβάνουν ακριβώς σύνταξη κάτω των 1.943 ευρώ ανά άτομο). Θα ωφελήσει επίσης άτομα σε επισφαλή κατάσταση, δικαιούχους του Επιδόματος Ενηλίκων με Αναπηρία. Η βοήθεια θα χορηγηθεί σε ατομική βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημα του συζύγου.

Όσον αφορά τους φοιτητές, ο Γκαμπριέλ Ατάλ είπε σήμερα το πρωί ότι οι υπότροφοι και οι φορολογικά ανεξάρτητοι φοιτητές που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ θα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτή τη βοήθεια, δηλαδή περίπου το 70% αυτών.

Το απόγευμα της Πέμπτης αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Αλεξάντρ Μπομπάρ, ανακοίνωσε στο twitter ότι θα διπλασιάσει το ποσό της αποζημίωσης στα 200 ευρώ.

Όπως ανέφερε η Le Figaro πάντως, το Ελιζέ επιθυμεί να αποφύγει τη δημιουργία υπερβολικά συγκεκριμένων ενισχύσεων ή των οποίων οι όροι θα ήταν πολύ περιοριστικοί, εξαιρουμένων ορισμένων κατηγοριών πληθυσμού που επηρεάζονται επίσης από τον πληθωρισμό των τιμών της βενζίνης.

Με πληροφορίες από Le Monde

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   
 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ