Κοσμος

Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζεται η επίθεση στη Νορβηγία

«Είναι γνωστός» ανέφεραν οι αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ως τρομοκρατική ενέργεια αντιμετωπίζεται η χθεσινή επίθεση στη Νορβηγία από τις αρχές
Νεκροί και τραυματίες στη Νορβηγία μετά την επίθεση με τόξο και βέλη από ένοπλο στην πόλη Κόνγκσμπεργκ @NeuroneIntel/Twitter

Τρομοκρατική θεωρείται ηφονική επίθεση με τόξο, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στη Νορβηγία.

Η επίθεση με τόξο, που στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στη Νορβηγία, φαίνεται στο στάδιο αυτό ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια», όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας. 

Αυτά που συνέβησαν την Τετάρτη, το βράδυ στο Κόνγκσμπεργκ, πόλη της νοτιοανατολικής Νορβηγίας, «είναι απ' ό,τι φαίνεται στο στάδιο αυτό τρομοκρατική ενέργεια, όμως η έρευνα (...) θα αποσαφηνίσει περισσότερο τα κίνητρα», ανέφερε η PST σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Είναι γνωστός στην PST», επιβεβαίωσε η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, η οποία αρνείται πάντως να πει περισσότερα. Η νορβηγική υπηρεσία δεν άλλαξε εντούτοις το επίπεδο του συναγερμού για απειλή επίθεσης στη χώρα, που παρέμεινε στο «μέτριο».

Ο άνδρας που συνελήφθη και ο οποίος ομολόγησε τις πράξεις του, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ένας 37χρονος Δανός που έχει ασπαστεί το ισλάμ και ήταν στο παρελθόν ύποπτος για ριζοσπαστικοποίηση, είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα η νορβηγική αστυνομία.

Ο τοξοβόλος άρχισε να χτυπάει στα τυφλά το βράδυ της Τετάρτης, στις 18.13 τοπική ώρα. Με τα βέλη του σημάδεψε τυχαία τους περαστικούς στο κέντρο του Κόγκσμπεργκ, μίας μικρής πόλης 28.000 κατοίκων, 80 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Όσλο. Πέρασε σχεδόν μισή ώρα, μέχρι να πέσει στα χέρια της αστυνομίας. Μέχρι τότε είχε σκοτώσει πέντε ανθρώπους, ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλους δύο. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μεμονωμένο δράστη, που δεν είχε συνεργούς.

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει υποστεί η Νορβηγία από τον Ιούλιο του 2011, όταν ο ακροδεξιός Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ δολοφόνησε 77 ανθρώπους σε δύο επιθέσεις στο Όσλο και στο μικρό νησάκι Ούτεγια. Τα περισσότερα θύματά του ήταν παιδιά στην εφηβεία.

Τον Αύγουστο του 2019, ο Φιλίπ Μάνσχαους άνοιξε πυρ μέσα σε τέμενος σε προάστιο του Όσλο, προτού τον αφοπλίσουν πιστοί χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί. Ο νεοναζί, ρατσιστής νεαρός είχε προηγουμένως δολοφονήσει την υιοθετημένη ετεροθαλή αδελφή του ασιατικής καταγωγής.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ