Κοσμος

Ο Τραμπ «έκρυβε» πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις όσο ήταν πρόεδρος

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανάλογη αποκάλυψη έρχεται στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To ξενοδοχείο Trump στην Ουάσινγκτον το οποίο φέρεται να λάμβανε πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις
To ξενοδοχείο Trump στην Ουάσινγκτον © EPA Pool

Ξένες κυβερνήσεις φέρονται να έκαναν πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων μέσω ενός ξενοδοχείου του Ντόναλντ Τραμπ στις επιχειρήσεις του.

Οι επιχειρήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρονται να προσπάθησαν να κρύψουν πληρωμές εκατομμυρίων δολαρίων από ξένες κυβερνήσεις μέσω του ξενοδοχείου του στο κέντρο της Ουάσινγκτον. 

Σύμφωνα με το Reuters, η Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων ανέφερε ότι συγκεκριμένα αρχεία εγείρουν «ανησυχητικά» ερωτήματα σχετικά με το Trump International Hotel, το οποίο βρίσκεται σε ένα κτίριο που ο Οργανισμός Trump μισθώνει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ξενοδοχείο λειτούργησε ως δημοφιλές σημείο συγκέντρωσης για τους υποστηρικτές του Τραμπ, ξένους αξιωματούχους και συναδέλφους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Σύμφωνα με την επιτροπή που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ ανέφερε ότι το ξενοδοχείο του απέφερε περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά στην πραγματικότητα έχασε περισσότερα από 70 εκατ. δολάρια.

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι το ξενοδοχείο έλαβε πληρωμές άνω των 3,7 εκατ. δολαρίων από ξένες κυβερνήσεις, αποτελώντας μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Το ξενοδοχείο έδωσε ένα μέρος αυτών των χρημάτων στην αμερικανική κυβέρνηση, αλλά απέτυχε να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις πληρωμές στη GSA, τον οργανισμό που διαχειρίζεται ομοσπονδιακές περιουσίες, ανέφερε η επιτροπή.

Σημειώνεται πως οι διατάξεις του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύουν στον πρόεδρο να λαμβάνει πληρωμές ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις. Οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει σε δικαστικές υποθέσεις ότι η ιδιοκτησία του στο ξενοδοχείο δεν παραβίασε αυτές τις συνταγματικές διατάξεις.

Στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και καιρό ο Τραμπ

Κατά την προεδρία του ο Τραμπ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, σπάζοντας μια παράδοση που κρατούσε για μισό αιώνα, από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον. Τον Σεπτέμβριο του 2020 η εφημερίδα New York Times αποκάλυψε ότι ο Τραμπ είχε πληρώσει 750 δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους στις ΗΠΑ το 2016 και το 2017, όταν και ανακηρύχθηκε πρόεδρος. Επιπρόσθετα, η ανάλυση των φορολογικών αρχείων του Ντοναλντ Τραμπ που περιήλθαν στη κατοχή της εφημερίδας New York Times είχε δείξει ότι περισσότερες από 200 εταιρείες, ομάδες ειδικού συμφέροντος και ξένες κυβερνήσεις διοχέτευαν εκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις του Αμερικανού προέδρου ζητώντας ή λαμβάνοντας ανταλλάγματα η από την κυβέρνηση του.
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ