Κοσμος

DW: Γερμανοί μαθητές μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα

Ο στόχος του προγράμματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λουλούδια στα συρματοπλέγματα στρατοπέδου συγκέντρωσης
DW: Γερμανοί μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα © Unsplash / Sonia Dauer

DW: Γερμανοί μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα - Ο στόχος του προγράμματος

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνοντας για το μέλλον από το παρελθόν» γράφει η tageszeitung, σημειώνοντας ότι Γερμανοί μαθητές μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα. 

DW: Γερμανοί μαθητές μαθαίνουν για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα

«Φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα τριάντα περίπου μαθητές της Γ' Γυμνασίου και της Α' Λυκείου του Georg-von-Giesche-Schule του Βερολίνου, […] στα πλαίσια του οποίου θα ασχοληθούν με το Ολοκαύτωμα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα – μία πτυχή που δεν εξετάζεται ουσιαστικά καθόλου στη σχολική τους ύλη. […] Τον περασμένο Ιανουάριο τα παιδιά συμμετείχαν και σε μία ανταλλαγή μαθητών με μία ελληνογερμανική τάξη από την Αθήνα. Κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα επισκέφτηκαν μαζί τα λίγα μουσεία και μνημεία που υπάρχουν στη χώρα για την περίοδο της κατοχής.

Διότι και στην Ελλάδα τα όσα έκαναν οι ναζί δεν εξετάζονται εις βάθος, ούτε στον δημόσιο λόγο, ούτε στο μάθημα. «Μου φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αναφέρεται μονάχα επιδερμικά στα ελληνικά σχολεία, εμείς αφιερώνουμε σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτή τη θεματική», λέει ο 15χρονος μαθητής Πέδρο Σπέκερ.

Ο στόχος του προγράμματος

Αυτήν την εβδομάδα η τάξη από την Αθήνα βρίσκεται με τη σειρά της στο Βερολίνο, όπου και πρόκειται να επισκεφτεί σημαντικά μνημεία για την εποχή των ναζί και το Ολοκαύτωμα. Με στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών γύρω από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ολοκαύτωμα και τους ναζί, πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα έπρεπε να γίνει υποχρεωτική η παρακολούθηση τέτοιου είδους προγραμμάτων. «Ο Πέδρο θεωρεί πως "αυτό δεν θα ήταν οπωσδήποτε ωφέλιμο”. Γιατί, εάν τα προγράμματα αυτά γίνονταν υποχρεωτικά, ενδέχεται οι μαθητές να μην αντιμετώπιζαν πια ‘ζεστά' τα ζητήματα αυτά. Το σίγουρο είναι πάντως πως, εάν το πρόγραμμα αυτό επαναλαμβανόταν κάποια στιγμή, ο Πέδρο και οι συμμαθητές του θα το παρακολουθούσαν πάση θυσία».

Πηγή: DW

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ