Κοσμος

Η Πολωνία δεν αναγνωρίζει άρθρα των ευρωπαϊκών Συνθηκών

Συνεχίζεται η διαμάχη με τις Βρυξέλλες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To κοινοβούλιο της Πολωνίας
To κοινοβούλιο της Πολωνίας © EPA Pool

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε σήμερα ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

«Τα ευρωπαϊκά όργανα ενεργούν πέραν της δικαιοδοσίας τους», δήλωσε η Γιούλια Πριλέμπσκα, η πρόεδρος του Δικαστηρίου, αναφέροντας μια σειρά άρθρων των Συνθηκών τα οποία, σύμφωνα με τους δικαστές, είναι αντίθετα με το πολωνικό Σύνταγμα. Κατήγγειλε επίσης «την παρέμβαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πολωνικό δικαστικό σύστημα».

Η εθνικιστική κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) έχει εμπλακεί σε σειρά αντιδικιών με τις Βρυξέλλες για διάφορα θέματα, από τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ελευθερία του Τύπου μέχρι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Η υπόθεση που εξέταζε το Ανώτατο Δικαστήριο αφορούσε τις αλλαγές που προώθησε το PiS στο δικαστικό σύστημα της Πολωνίας.

«Η πρωτοκαθεδρία του συνταγματικού νόμου επί άλλων νομοθετικών πηγών πηγάζει απευθείας από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Σήμερα (για άλλη μια φορά) αυτό επιβεβαιώθηκε με σαφήνεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο» ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πιοτρ Μούλερ.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προειδοποιούν ότι η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο το μέλλον της Πολωνίας στην ΕΕ αλλά και την ίδια τη σταθερότητα της Ένωσης.

Η ΕΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πολιτικοποιεί τα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πολυετής διαμάχη Βαρσοβίας-Βρυξελλών

Τον Σεπτέμβριο, η Κομισιόν αποφάσισε να ζητήσει από το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης να επιβάλλει ημερήσια πρόστιμα στην Πολωνία, η οποία συνεχίζει να μη λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της χώρας. Τον περασμένο Μάρτιο, η Κομισιόν παρέπεμψε την χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το νόμο περί δικαστικής εξουσίας. Ο νόμος ανακοινώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου 2020. Η Κομισιόν ζητά από το ΔΕΕ να διατάξει προσωρινά μέτρα έως ότου εκδώσει οριστική απόφαση στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν ο πολωνικός νόμος για το δικαστικό σώμα υπονομεύει την ανεξαρτησία των Πολωνών δικαστών και είναι ασυμβίβαστος με την υπεροχή του δικαίου της ΕΕ. Επιπλέον, ο νόμος απαγορεύει στα πολωνικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της πειθαρχικής διαδικασίας, να εφαρμόζουν άμεσα ορισμένες διατάξεις του δικαίου της ΕΕ που προστατεύουν τη δικαστική ανεξαρτησία και να υποβάλλουν στο ΔΕΕ αναφορές για την έκδοση προδικαστικών αποφάσεων.

Επιπλέον, η Κομισιόν θεωρεί ότι η Πολωνία παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ επιτρέποντας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου - η ανεξαρτησία του οποίου δεν είναι εγγυημένη - να λαμβάνει αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στους δικαστές και τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τα καθήκοντά τους.

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται περιπτώσεις άρσης της ασυλίας των δικαστών με σκοπό την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους ή την κράτηση τους, καθώς και την επακόλουθη προσωρινή αναστολή των καθηκόντων τους και τη μείωση του μισθού τους.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ