Κοσμος

Βέλγιο: Γιατροί συστήνουν μουσεία κατά του στρες από την πανδημία

«Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου
Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου © Mihai Surdu/Unsplash

Βέλγιο: Γιατροί του νοσοκομείου Μπρούγκμαν θα συνταγογραφούν επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί για την αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί η νόσος Covid-19

Η θεραπεία μέσα από την ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη μείωση του άγχους. Τα πλεονεκτήματά της γίνονται γνωστά όλο και περισσότερο στις μέρες μας και συχνά αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο που βοηθά, με διαφορετικό για κάθε άτομο τρόπο, στον έλεγχο του στρες και της άσχημης διάθεσης.  

Ως προέκταση της εικαστικής θεραπείας (art therapy) μπορεί να θεωρηθεί αυτό που θα κάνουν οι γιατροί στο Βέλγιο: τη συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία και γκαλερί ως ένα επιπλέον θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση του στρες που προκαλεί η πανδημία της Covid-19.

Η αγωγή που θα προσφερθεί στο νοσοκομείο Μπρούγκμαν, ένα από τα μεγαλύτερα στην πρωτεύουσα του Βελγίου, περιλαμβάνει τη δωρεάν περιήγηση σε πέντε δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων ένα κέντρο σύγχρονης τέχνης, ένα μουσείο μόδας, ακόμα κι ένα μουσείο αποβλήτων.

Κι ενώ η βασισμένη στην τέχνη αυτή μέθοδος φαίνεται να αποδίδει, περιμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τη δοκιμή της σε πιλοτικό επίπεδο του χρόνου. Εάν επιτυγχάνει να ελαφρύνει τα συμπτώματα εξουθένωσης (όπως για παράδειγμα από την τηλεργασία, τον εγκλεισμό και απομόνωση από το κοινωνικό μας περιβάλλον) και άλλων μορφών ψυχικών διαταραχών, η πρωτοβουλία θα προβληθεί περισσότερο προς το κοινό.  

Η ιδέα ανήκει στην Ντελφίν Ουμπά, δημοτική σύμβουλο υπεύθυνη για τον πολιτισμό στις Βρυξέλλες, η οποία δήλωσε ότι εμπνεύστηκε από μια σχετική διαδικασία που εφαρμόζεται στο Κεμπέκ του Καναδά. Εκεί, οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν για τους ασθενείς μέχρι και 50 επισκέψεις σε μουσεία τον χρόνο.

Η πιλοτική εφαρμογή στις Βρυξέλλες θα περιλαμβάνει επισκέψεις με συνοδούς για μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Μπρούγκμαν. «Η κρίση της Covid-19 που αυξάνει το άγχος, την εξουθένωση και άλλες παθολογικές καταστάσεις, επιβεβαίωσε την καταλληλόλητα ενός τέτοιου πρότζεκτ», ανέφερε η Ντελφίν Ουμπά  στη βελγική εφημερίδα L’Echo.

Τα ιδρύματα που θα συμμετάσχουν, περιλαμβάνουν τα δημόσια μουσεία στην Grand Place, το Fashion and Lace στη Rue de la Violette, το Μουσείο Αποβλήτων κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Midi και το GardeRobe MannekenPis, κοντά στο γνωστό «τουριστικό» άγαλμα του νεανία που ουρεί (Μάνεκεν Πις). Μέρος του πρότζεκτ περιλαμβάνει επίσης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην πλατεία Sainte-Catherine.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, η δημοτική σύμβουλος είπε επίσης ότι ελπίζει τα ιδιωτικά μουσεία και οι συλλογές τέχνης να μπορέσουν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες στο μέλλον. «Είμαι πεπεισμένη για την ικανότητα αλληλεγγύης από όλα τα βελγικά μουσεία προς το ευάλωτο κοινό ώστε να του προσφέρει δωρεάν πρόσβαση και υποστήριξη. Αλλά η απόφαση είναι δική τους με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την πιλοτική εφαρμογή που θα διαρκέσει 3 μήνες». Και πρόσθεσε: «Έχει αποδειχθεί ότι η τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, ψυχική και σωματική».

Παρόμοιες ιδέες, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για να ελαφρύνουν τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια, έχουν δοκιμασθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Guardian, μια έκθεση στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχαν όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής ομάδας, πρότεινε όλα τα καταπιστευματικά ιδρύματα της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) να ενσωματώνουν τις τέχνες ως θεραπευτική αγωγή σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι οι γιατροί θα πρέπει να εκπαιδεύονται με βάση τις αποδείξεις για τα οφέλη της.

Πέρα όμως από το Βέλγιο και την Αγγλία, περιμένουμε να δούμε αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ