- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προσφυγικό: Ποιες χώρες θα υποδεχθούν τους Αφγανούς πρόσφυγες
3,5 εκατ. άνθρωποι ζουν άστεγοι στα σύνορα της χώρας
Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς να προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν από τη χώρα.
Υπολογίζεται πως, λόγω των συνεχών συγκρούσεων, περίπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν άστεγοι στα σύνορα της χώρας ενώ 2,2 εκατομμύρια Αφγανοί φιλοξενούνται ήδη σε γειτονικές χώρες.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, τα βασικά σημεία διέλευσης στα σύνορα του Αφγανιστάν με τις γειτονικές χώρες ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και επιτρέπεται μόνο η διέλευση εμπόρων ή όσων διαθέτουν έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα.
Την ίδια στιγμή, ή εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των Αφγανών δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω ξεκάθαρων διελεύσεων».
Ωστόσο, αρκετοί Αφγανοί βρήκαν τρόπο διαφυγής από τη χώρα τους. Λίγες ώρες μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, φαίνεται πως δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί κατάφερα να περάσουν στο Πακιστάν, ενώ υπολογίζεται πως περίπους 1.500 πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές στο Ουζμπεκιστάν.
2020 - 2021: Οι χώρες προορισμοί των Αφγανών προσφύγων
Σύμφωνα με στοιχεία της UNHCR, το 2020, το Πακιστάν υποδέχθηκε περίπου 1,5 εκατ. Αφγανούς πρόσφυγες, ενώ το Ιράν 780.000. Στη Γερμανία βρήκαν καταφύγιο πάνω από 180.000 Αφγανοί, ενώ η Τουρκία φιλοξένησε σχεδόν 130.000 πρόσφυγες.
Στην κορυφή της λίστας των χωρών στις οποίες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν υποβάλει αίτηση αλλά δεν έχει εγκριθεί, βρίσκονται Τουρκία, Γερμανία και Ελλάδα, με περίπου 125.000, 33.000 και 20.000 αντίστοιχα.
Ιράν
Σκηνές για πρόσφυγες σε τρεις επαρχίες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν έχει στήσει το Ιράν. Ωστόσο, ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι Αφγανοί που θα περάσουν στο Ιράν, «μολις βελτιωθούν οι συνθήκες στη χώρα, θα επαναπατριστούν». Οι Αφγανοί πρόσφυγες στο Ιράν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χώρα φιλοξενεί ήδη σχεδόν 3,5 εκατομμύρια Αφγανούς.
Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι η χώρα του θα σφραγίσει τα σύνορα με το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν αναλάβουν τον έλεγχο. Σύμφωνα με αναφορές, χιλιάδες Αφγανοί έχουν περάσει στο Πακιστάν και τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα είναι ανοιχτό.
Τατζικιστάν
Οι αριθμοί δεν είναι σαφείς, ωστόσο υπολογίζεται ότι αρκετές εκατοντάδες Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών του Αφγανικού Εθνικού Στρατού, έχουν περάσει στο Τατζικιστάν τις τελευταίες ημέρες. Τον Ιούλιο, η χώρα δήλωσε ότι ετοιμάζεται να υποδεχθεί έως και 100.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.
Ουζμπεκιστάν
Περίπου 1.500 Αφγανοί φέρεται να έχουν περάσει στο Ουζμπεκιστάν.
Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δεχθεί σε βάθος χρόνου 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες. Το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης έχει ως στόχο να επιτρέψει σε 5.000 Αφγανούς να εγκατασταθούν στη χώρα τον πρώτο χρόνο. Στόχος γυναίκες και παιδιά, καθώς επίσης θρησκευτικές και άλλες μειονότητες που διατρέχουν κίνδυνο από τους Ταλιμπάν.
ΗΠΑ
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός προσφύγων που θα υποδεχθεί η χώρα, ο Τζο Μπάιντεν έχει εγκρίνει κονδύλι 500 εκατ. δολαρίων για επείγουσες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων για ειδικές βίζες.
Καναδάς
Ο Καναδάς δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει 20.000 Αφγανούς, εστιάζοντας κυριώς σε όσους κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν, μεταξύ των οποίων κυβερνητικοί υπάλληλοι και γυναίκες.
Αυστραλία
Η Αυστραλία αναμένεται να διαθέσει σε Αφγανούς, 3.000 θέσεις στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βίζας. Ωστόσο, οι θέσεις θα προέρχονται από το υπάρχον πρόγραμμα διαθέσιμων ανθρωπιστικών βίζα και δεν θα υπάρξει αύξηση του συνολικού αριθμού.
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αξιωματούχοι σε πολλές χώρες της Ε.Ε. τονίζουν ότι θέλουν να αποφύγουν την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Γερμανία
Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι θα δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά δεν έχει προσδιορίσει ακόμα τον ακριβή αριθμό. Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες «θα έχουν ασφαλή διαμονή στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν».
Γαλλία
Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να «προστατευθεί από σημαντικά κύματα παράνομων μεταναστών» από το Αφγανιστάν. Τόνισε επίσης ότι η Γαλλία «θα προστατεύσει εκείνους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο», αλλά υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αναλάβει μόνης τις συνέπειες από την κατάσταση στο Αφγανιστάν».
Αυστρία
Η Αυστρία απέκλεισε το ενδεχόμενο φιλοξενίας Αφγανών προσφύγων. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η απέλασητων Αφγανών αιτούντων άσυλο, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίςα «κέντρων απέλασης» σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν.
Ελβετία
Η Ελβετία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μεγάλες ομάδες προσφύγων που φτάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν.
Τουρκία
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με το Πακιστάν για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, καθως και για να αποτρέψει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση επιταχύνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Ιράν.
Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο
Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία θα φιλοξενήσουν προσωρινά 450 και 300 πρόσφυγες αντίστοιχα, ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ. Οι πρόσφυγες θα παραμείνουν μέχρι να τακτοποιηθούν τα έγγραφα για τις αμερικανικές βίζες. Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει επίσης να παράσχει προσωρινή στέγη σε πρόσφυγες που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ.
Ουγκάντα
Η Ουγκάντα συμφώνησε να δεχτεί 2.000 Αφγανούς πρόσφυγες.
Με πληροφορίες από BBC
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.