1821 Digital Gallery
CRIMINAL MINDS

Λόρι Βάλοου - Τσαντ Ντέιμπελ: Η Δευτέρα Παρουσία & οι δολοφονίες

Λόρι Βάλοου - Τσαντ Ντέιμπελ
Φέτος ξεκινάει η δίκη που θα δείξει την εξέλιξη της ιστορίας
  • A-
  • A+
0
Υπόθεση Λόρι Βάλοου και Τσαντ Ντέιμπελ: «Το ζευγάρι της Δευτέρας Παρουσίας», η ψυχική διαταραχή, οι δολοφονίες και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Από το φθινόπωρο του 2019 παρακολουθώ σε διαδικτυακά κανάλια μια συγκλονιστική ιστορία που ξεκίνησε με την εξαφάνιση δύο παιδιών και αρχίζει να κλείνει τώρα, στις 24 Μαΐου 2021, με πέντε ανθρώπους νεκρούς και την απαγγελία κατηγοριών από την Εισαγγελία του Αϊντάχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε δύο άτομα: στη μητέρα των παιδιών, Λόρι Βάλοου, και στον τελευταίο, έκτο, σύζυγό της, Τσαντ Ντέιμπελ.

Τον Σεπτέμβριο του 2019 εξαφανίστηκαν ο 7χρονος Τζέι Τζέι και η 17χρονη αδερφή του, Τάιλι, που ήταν υπό την επιμέλεια της μητέρας τους, Λόρι Βάλοου. Την εξαφάνισή τους δεν δήλωσε η μητέρα, αλλά οι παππούδες που είχαν μήνες να επικοινωνήσουν με τα παιδιά. Καθώς η έρευνα συνεχιζόταν, η υπόθεση γινόταν όλο και πιο περίπλοκη. Τον Νοέμβριο η αστυνομία του Αϊντάχο επισκέφθηκε το σπίτι της μητέρας του Τζέι Τζέι και της Τάιλι. Η Λόρι Βάλοου και ο σύζυγός της, Τσαντ Ντέιμπελ, δήλωσαν ότι τα παιδιά έμεναν σε φίλους στην Αριζόνα, πληροφορία που έγινε δεκτή με καχυποψία από τους αστυνομικούς. Επέστρεψαν την επόμενη μέρα με ένταλμα έρευνας, αλλά το διαμέρισμα ήταν άδειο, το ζευγάρι δεν ήταν πουθενά. Στην έρευνα για την εξαφάνιση των παιδιών ενεπλάκη τότε και το FBI και η υπόθεση έλαβε τεράστια προβολή. Δημοσιογράφοι άρχισαν να ερευνούν το παρελθόν της ξανθιάς ελκυστικής Λόρι Βάλοου και του συγγραφέα βιβλίων για τη Δευτέρα Παρουσία, Τσαντ Ντέιμπελ.

Η Λόρι Βάλοου γεννήθηκε στη Νότια Καλιφόρνια το ‘73. Παντρεύτηκε αμέσως μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο, αλλά ο γάμος κράτησε μόνο δυο χρόνια. Το 1995 παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε ένα γιο, τον Κόλμπι, πριν χωρίσει το 1998. Το 2001 είναι παντρεμένη με τον Ζόζεφ Ράιαν και αποκτούν μια κόρη, την Τάιλι, αλλά το 2004 παίρνουν διαζύγιο. Το 2005 είναι ξανά ελεύθερη και γνωρίζει τον Τσαρλς Βάλοου. Είναι ένας γάμος που διαρκεί 14 χρόνια. Παντρεύονται το 2006, ο Τσαρλς είναι πολύ μεγαλύτερός της, έχει ήδη δυο αγόρια και μια επιχείρηση που του αποφέρει 20.000 δολάρια τον μήνα. Η Λόρι, που είχε ασχοληθεί λίγο με την κομμωτική, δεν χρειάζεται πια να εργάζεται. Εγκαθίστανται στην Αριζόνα, ο Τσαρλς υιοθετεί τον Κόλμπι και την Τάιλι και έχει φιλικές σχέσεις με τον αδερφό της Λόρι, τον Άλεξ Κοξ. Το 2014 υιοθετούν και τον Τζέι Τζέι, που ήταν μικρανιψιός του Τσαρλς, και το ζευγάρι μετακομίζει στη Χαβάη για μια αλλαγή. Όμως η επιχείρηση που έστησαν στο νησί Καουάι δεν απέδωσε και επέστρεψαν στην Αριζόνα στα τέλη του 2016. Από το σημείο αυτό αρχίζει προοδευτικά να καταρρέει το σπιτικό των Βάλοου.

Τον καιρό που έμεναν στη Χαβάη, η Λόρι διάβαζε τα βιβλία του Τζαντ Ντέιμπελ που την είχαν ενθουσιάσει. Ο Τσαντ Ντέιμπελ, γεννημένος και μεγαλωμένος στη Γιούτα, Μορμόνος, είχε παντρευτεί πολύ νέος τον εφηβικό του έρωτα, την Τάμι, και είχαν αποκτήσει μαζί πέντε παιδιά. Σπούδασε δημοσιογραφία και η ζωή τους ήταν πολύ απλή, ώσπου ο Τσαντ αποφάσισε το 2004 να κάνει τη δική του επιχείρηση, να γίνει εκδότης βιβλίων για τη «Δευτέρα Παρουσία» ή την «Ημέρα της Κρίσης». Είχε γράψει ο ίδιος 25 από αυτά και ισχυριζόταν ότι μέσα από αυτόν μιλούσε ο Κύριος. Η φωνή Του τον οδήγησε να μετακομίσει με την οικογένειά του στο Ρέξμπεργκ του Αϊντάχο. Στα βιβλία του χώριζε τους ανθρώπους σε φωτεινούς, που ήταν οι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, σε σκοτεινούς που ήταν ακόλουθοι του Σατανά, και ανάμεσά τους υπήρχαν πολλοί σε διάφορες αποχρώσεις φωτός και σκότους. Οι εκλεκτοί κατά την Ημέρα της Κρίσης θα ήταν 144.000 άνθρωποι.

Σχετικα
Παναμάς: Κάθειρξη 50 ετών για μέλη αίρεσης - Θυσίασαν 7 άτομα
Παναμάς: Κάθειρξη 50 ετών για μέλη αίρεσης - Θυσίασαν 7 άτομα

Η Λόρι Βάλοου είχε παθιαστεί με αυτά τα βιβλία. Παρότι είχε γεννηθεί από γονείς Μορμόνους, δεν υπήρξε ποτέ θρησκευόμενη. Στα βιβλία του Τσαντ ωστόσο βρήκε κάτι που είχε ανάγκη εκείνη την εποχή, μια νέα ορμή και ένα νέο νόημα στη ζωή της. Το 2018 παρακολούθησε μαζί με τη φίλη της, Μέλανι Γκιμπς, μια διήμερη θρησκευτική εκδήλωση στην οποία γνώρισε από κοντά τον κεντρικό ομιλητή, τον Τσαντ Ντέιμπελ. Το βράδυ της πρώτης μέρας ο Τσαντ είπε στη Λόρι ότι σε πολλές προηγούμενες ζωές τους υπήρξαν παντρεμένοι. Πίστευε ότι η Λόρι ήταν μια αιώνια ύπαρξη που είχε ζήσει 21 ζωές, 5 από τις οποίες σε αυτήν τη γη, όπως κι εκείνος. Η Λόρι ενθουσιάστηκε από τη γνωριμία της με τον Τσαντ και άρχισαν από τότε να ανταλλάσσουν τακτικά μηνύματα. Τον Οκτώβριο του 2018 ο Τσαντ της ζήτησε να κατατάξει ένα ένα τα μέλη της οικογένειάς της, ανάλογα με το πόσο φως ή σκοτάδι εξέπεμπαν. Κι ενώ η Λόρι είχε αφοσιωθεί στα θρησκευτικά της ενδιαφέροντα (που τώρα έμοιαζαν με προσκόλληση σε αίρεση), φαινόταν να αποκόβεται από την καθημερινότητά της, να γίνεται αδιάφορη και να ενστερνίζεται αλλόκοτες ιδέες. Πίστευε απόλυτα στην ύπαρξη «σκοτεινών ανθρώπων» που αποκαλούσε ζόμπι και ότι η ίδια ήταν ένα αιώνιο ον που θα οδηγούσε στη σωτηρία 144.000 ανθρώπους κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Οι αλλόκοτες αυτές ιδέες της ήταν πηγή καθημερινών καβγάδων με τον άντρα της, τον Τσαρλς Βάλοου.

Στις 31 Ιανουαρίου 2019 ο Τσαρλς, επιστρέφοντας από επαγγελματικό ταξίδι, δεν βρήκε το αμάξι που είχε παρκαρισμένο στο αεροδρόμιο, ενώ επί δυο μέρες δεν είχε καταφέρει να επικοινωνήσει με τη Λόρι και τα παιδιά. Πήγε με ταξί στο σπίτι όπου οι κλειδαριές είχαν αλλαχθεί, τα ρούχα του βρίσκονταν στον κάδο των σκουπιδιών και από τον τραπεζικό λογαριασμό που είχε πρόσβαση και η Λόρι είχαν αφαιρεθεί όλα τα χρήματα. Κάλεσε την αστυνομία που πήγε αμέσως στο σπίτι (υλικό από την κάμερα στο σώμα του επικεφαλής αστυνομικού που κατέγραψε το συμβάν υπάρχει στο Youtube). Το διαμέρισμα ήταν εντελώς άδειο και η Λόρι εξαφανισμένη μαζί με τα παιδιά. Ο Τσαρλς ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ανησυχούσε για την ψυχική υγεία της γυναίκας του και ότι τον είχε απειλήσει πως θα τον σκοτώσει γιατί «δεν ήταν πια ο Τσαρλς Βάλοου, αλλά ένα ζόμπι». Οι αστυνομικοί δεν πήραν σοβαρά τα λεγόμενά του και στο καταγραμμένο υλικό φαίνονται να δυσανασχετούν που κλήθηκαν άδικα. Δυστυχώς σε λίγο καιρό ο Τσαρλ Βάλοου θα ήταν νεκρός. 

Body cam video from the day Lori Vallow's brother Alex Cox died

Σχετικα
Σέρρες: Η συγκινητική ιστορία ζευγαριού που πέθανε από κορωνοϊό
Σέρρες: Η συγκινητική ιστορία ζευγαριού που πέθανε από κορωνοϊό

Στις 11 Ιουλίου 2019 ο αδερφός της Λόρι, ο Άλεξ Κοξ, κάλεσε την αστυνομία και δήλωσε ότι μόλις είχε σκοτώσει τον γαμπρό του βρισκόμενος σε άμυνα. Ο Τσαρλς Βάλοου είχε πάει στο σπίτι της Λόρι να συζητήσουν θέματα του διαζυγίου τους και, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κοξ, επιτέθηκε στη Λόρι οπότε παρενέβη ο Κοξ για να την προστατέψει. Όταν ο Βάλοου τον χτύπησε με ρόπαλο του μπέιζμπολ ο Κοξ πήρε το περίστροφό του και τον πυροβόλησε στο στήθος, ρίχνοντάς τον νεκρό – μπροστά στα μάτια του Τζέι Τζέι και της Τάιλι. Τον Αύγουστο η Λόρι, τα παιδιά και ο Κοξ μετακόμισαν στο Ρέξμπεργκ του Αϊντάχο. Στο τέλος του μήνα πήγε και ο Τσαντ Ντέιμπελ. 

Αρχές Σεπτεμβρίου του 2019 η Λόρι με τον αδερφό της και τα δυο παιδιά, την Τάιλι και τον Τζέι Τζέι, είχαν επισκεφτεί το Εθνικό Πάρκο Yellowstone και είχαν βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες. Αυτές είναι και οι τελευταίες φωτογραφίες της Τάιλι. Τέλη Σεπτεμβρίου 2019 ο Τζέι Τζέι φαίνεται σε βίντεο να παίζει με ένα γειτονόπουλο. Αυτή είναι η τελευταία του εικόνα. 

Στις 2 Οκτωβρίου 2019 έγινε αγορά ενός γαμήλιου δαχτυλιδιού με χρέωση στον λογαριασμό του αποθανόντος Τσαρλς Βάλοου. Στις 19 Οκτωβρίου 2019 η σύζυγος του Τσαντ Ντέιμπελ πέθανε στον ύπνο της από φυσικά αίτια σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου (ο Τσαντ Ντέιμπελ αρνήθηκε να γίνει νεκροψία). Σε δυο βδομάδες, στις 5 Νοεμβρίου 2019, η Λόρι Βάλοου και ο Τσαντ Ντέιμπελ ταξίδεψαν στη Χαβάη και παντρεύτηκαν σε μια ειδυλλιακή παραλία. Στις φωτογραφίες φαίνονται ξένοιαστοι κι ερωτευμένοι, με χαβανέζικα λουλουδένια στεφάνια περασμένα στον λαιμό. Τον Νοέμβριο βρίσκονταν πίσω στην Αριζόνα, αλλά όταν η αστυνομία αναζήτησε τα παιδιά, το ζευγάρι εξαφανίστηκε. Στο μεταξύ, τον Δεκέμβριο, ο Άλεξ Κοξ πέθανε από «άγνωστα αίτια» - αφού είχε παντρευτεί στο Λας Βέγκας και είχε πάρει στο επίθετο της γυναίκας του, σαν να ήθελε να κρύψει τα ίχνη του. Στις αρχές Ιανουαρίου 2020, η αστυνομία του Ρέξμπεργκ δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ζωές του Τζέι Τζέι και της Τάιλι βρίσκονται σε κίνδυνο».

 

Lori and Chad Daybell indicted nearly a year after childrens’ bodies found | Nightline

Στις 25 Ιανουαρίου 2020 η αστυνομία εντόπισε τη Λόρι και τον Τσαντ στη Χαβάη, έψαξε το αυτοκίνητό τους, αλλά δεν βρήκε ίχνη των παιδιών. Η Λόρι Βάλοου κλητεύθηκε να φέρει τα παιδιά στο Αϊντάχο έως τις 30 Ιανουαρίου αλλιώς θα αντιμετώπιζε δίωξη. Η ημερομηνία παρήλθε, η Λόρι και τα παιδιά δεν εμφανίστηκαν και στις 20 Φεβρουαρίου η αστυνομία του Καουάι τη συνέλαβε και τη μετέφερε στο Αϊντάχο. Τον Ιούνιο του 2020 η αστυνομία, εκτελώντας ένταλμα έρευνας στο αγρόκτημα του Τσαντ Ντέιμπελ, βρήκε ανθρώπινα λείψανα. Τα λείψανα ήταν του Τζέι Τζέι και της Τάιλι. Το σώμα του 7χρονου ήταν καλά συντηρημένο, τυλιγμένο σε σακούλες και θαμμένο κάτω από βράχους. Το σώμα της Τάιλι ήταν πολύ κατεστραμμένο, καμένο, διαλυμένο, μη αναγνωρίσιμο - ταυτοποιήθηκε με οδοντιατρική ακτινογραφία. (Από το σήμα του κινητού του Άλεξ Κοξ η αστυνομία γνωρίζει ότι ο Κοξ πήγε στο αγρόκτημα του Ντέιμπελ μια μέρα μετά την εξαφάνιση της Τάιλι και μια μέρα μετά την εξαφάνιση του Τζέι Τζέι).

Οι κατηγορίες για την δολοφονία ακολούθησαν σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. Στις 24 Μαΐου 2021 εκπρόσωποι της Εισαγγελίας στο Αϊντάχο ανακοίνωσαν ότι η Λόρι Βάλοου και ο Τσαντ Ντέιμπελ κατηγορούνται για συνωμοσία στη διάπραξη δολοφονίας και δολοφονία από πρόθεση των Τζέι Τζέι και Τάιλι, κλοπή (ασφάλειες ζωής, παροχές κοινωνικής ασφάλισης των παιδιών). Επίσης κατηγορούνται για συνωμοσία στη διάπραξη δολοφονίας και για δολοφονία από πρόθεση της Τάμι Ντέιμπελ.

Chad Daybell and Lori Vallow appear in court for murder charges l GMA

Στα έγγραφα διαζυγίου που είχε υποβάλει ο Τσαρλς Βάλοου πριν από τον θάνατό του ανέφερε για τη Λόρι Βάλοου ότι «πιστεύει ότι είναι θεός που έχει αποστολή να εξοντώσει τα ζόμπι και να σώσει 144.000 ανθρώπους κατά τη Δευτέρα Παρουσία». Ο Βάλοου ζητούσε ψυχιατρική εξέταση της πρώην γυναίκας του (ίσως απαγγελθούν κατηγορίες στο ζευγάρι και για τη δική του δολοφονία, αφού δεν διώχθηκε γι’ αυτή ο Άλεξ Κοξ πριν πεθάνει). Φίλοι και συγγενείς της Λόρι επίσης δήλωναν ότι είχε αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ότι ενώ είχε υπάρξει γλυκός άνθρωπος και στοργική μητέρα, είχε προσκολληθεί στον Τσαντ και στις θεωρίες του και θεωρούσε τα παιδιά της ζόμπι.

Τα λεγόμενά τους θυμίζουν συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή («Folie à deux»), την κοινή παραληρητική διαταραχή (δύο ατόμων στην προκειμένη υπόθεση). Αυτή η διαταραχή απαντάται συχνότερα σε γυναίκες με δείκτη νοημοσύνης άνω του μετρίου που είναι απομονωμένες από την οικογένειά τους και βρίσκονται σε σχέση με κυρίαρχο άτομο που έχει παραληρητικές ιδέες. Περιμένουμε με αγωνία την εξέλιξη της ιστορίας και την έναρξη της δίκης στις 10 Αυγούστου.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5