Κοσμος

Σάρα Μαρί Τζόνσον: Η σπάνια δολοφονία γονιών από την κόρη

Πώς μια καλή μαθήτρια Λυκείου μεταμορφώθηκε ξαφνικά σε στυγερό δολοφόνο και καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τους φόνους των γονιών της εκ προμελέτης, χωρίς δυνατότητα αναστολής

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπόθεση Σάρα Μαρί Τζόνσον

Υπόθεση Σάρα Μαρί Τζόνσον: Η χαϊδεμένη κόρη, ο πρώτος έρωτας, η αντίδραση των γονιών και η δολοφονία τους

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2003 η εικόνα της οικογένειας Τζόνσον έμοιαζε ειδυλλιακή. Ο Άλαν και η Νταϊάν είχαν ερωτευθεί από τα χρόνια του σχολείου, ήταν πια είκοσι χρόνια παντρεμένοι, είχαν δύο παιδιά και ζούσαν ευτυχισμένοι σε ένα όμορφο σπίτι στα περίχωρα του Σαν Βάλεϊ του Άινταχο. Το Σαν Βάλεϊ είναι τόπος διακοπών για πολλούς πλούσιους και διάσημους και ο Άλαν είχε μια επικερδή επιχείρηση διαμόρφωσης εξωτερικών χώρων. Η Νταϊάν εργαζόταν ως λογίστρια σε μια κλινική. Ήταν άνθρωποι κοινωνικοί και εξωστρεφείς με πολλούς φίλους, αλλά και αφοσιωμένοι στην οικογένειά τους. Ο μεγάλος τους γιος, ο Ματ, 22 ετών, φοιτούσε πια στο πανεπιστήμιο και ζούσε μακριά τους. Κοντά τους είχαν τη μικρή τους κόρη, την 16χρονη Σάρα Μαρί, την «πριγκίπισσα του μπαμπά».

Η εικόνα αυτή άλλαξε δραματικά την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2003 που ο Άλαν και η Νταϊάν δολοφονήθηκαν βάναυσα μέσα στο υπνοδωμάτιό τους. Νωρίς το πρωί οι γείτονες άκουσαν δύο πυροβολισμούς και σε λίγο η 16χρονη Σάρα εμφανίστηκε στο διπλανό σπίτι ουρλιάζοντας. Άγνωστοι είχαν πυροβολήσει τους γονείς της. Η γειτόνισσα έκανε την κλήση στην Άμεση Δράση και πολύ σύντομα η αστυνομία βρισκόταν στο σπίτι. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του σερίφη, ήταν η πιο σοκαριστική σκηνή εγκλήματος που είχε αντικρύσει σε αυτή την περιοχή – όπου 10 χρόνια δεν είχε διαπραχθεί κανένα έγκλημα. Τα θύματα είχαν πυροβοληθεί με καραμπίνα που βρισκόταν πεσμένη δίπλα στο διπλό κρεβάτι. Αίμα, μαζί με τούφες μαλλιών και κομμάτια οστών, είχε εκτιναχθεί στους τοίχους, στο ταβάνι, στη μοκέτα, έως το υπνοδωμάτιο της κόρης πέρα από το χολ. Μέρος του κρανίου της μητέρας βρισκόταν στον διάδρομο. Ο πατέρας έβγαινε από το ντους όταν πυροβολήθηκε στο στήθος. 

Ο σερίφης έκλεισε αμέσως τον δρόμο και σταμάτησε ένα απορριμματοφόρο που μόλις είχε φτάσει για να αδειάσει τους κάδους. Ο πιο κοντινός κάδος σκουπιδιών περιείχε κάτι που αποδείχτηκε βασικό στοιχείο στην υπόθεση: ένα ματωμένο μπουρνούζι, ένα αριστερό δερμάτινο γάντι και ένα δεξί πλαστικό γάντι. Συγγενείς και φίλοι άρχισαν να φτάνουν στο σπίτι. Ανάμεσά τους και ο γιος της οικογένειας, ο Ματ, και η αδερφή της Νταϊάν, η Λίντα, με τον άντρα της, που είχαν περάσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο σπίτι με τα θύματα. Ανησυχούσαν όλοι για τη Σάρα, που είχε βγει ζωντανή από τέτοιο μακελειό. Οι ερευνητές άκουσαν και για τον Μπρούνο Σάντος, τον  Μεξικανό φίλο της Σάρας.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, που γιορτάζονται ως Σαββατοκύριακο της Ημέρας Εργασίας, οι Τζόνσον ανακάλυψαν ότι η Σάρα δεν κοιμήθηκε στο διαμέρισμα μιας φίλης, αλλά του Σάντος. Ο Άλαν πήγε εκεί, έχοντας μαζί τον σύγαμπρό του. Ο Σάντος ήταν παράνομος μετανάστης από το Μεξικό, 19 χρόνων, από φτωχή οικογένεια, είχε εγκαταλείψει το σχολείο και έβγαζε λεφτά διακινώντας ναρκωτικά. Ο Άλαν, αφού πήρε τη Σάρα από το διαμέρισμα, απείλησε τον Σάντος ότι αν δεν μείνει μακριά από την κόρη του, θα τον καταγγείλει ως βιαστή ανήλικης και παράνομο μετανάστη. Φυσικά δεν πρόλαβε. Την Τρίτη εκείνος και η γυναίκα του ήταν νεκροί.

Ο γιος της οικογένειας, ο Ματ, κατάθεσε ότι η αδερφή του ήταν ένα κοινωνικό κορίτσι, αθλήτρια του βόλεϊ, καλή μαθήτρια και υπάκουη κόρη, ώσπου συνδέθηκε με τον Μπρούνο Σάντος. Από τότε οι καβγάδες με τη μητέρα της ήταν καθημερινοί – πρόσφατα μάλιστα είχαν πιαστεί κυριολεκτικά στα χέρια και τους είχε χωρίσει ο πατέρας. Οι στενές φίλες και συμμαθήτριες της Σάρας είχαν επίσης απογοητευθεί από την επιλογή της και της το είχαν εκφράσει όταν τους έδειξε το δαχτυλίδι αρραβώνων που της είχε χαρίσει ο Μπρούνο. Αλλά η Σάρα φαινόταν ξεμυαλισμένη. Οι αστυνομικοί πήραν κατάθεση από τον Σάντος καθώς και δείγμα DNA του που έστειλαν για εξέταση. Ισχυριζόταν ότι βρισκόταν κοιμισμένος στο σπίτι του, όταν δολοφονήθηκαν οι Τζόνσον και η μητέρα του επιβεβαίωσε το άλλοθί του.

Στο μεταξύ η Σάρα Μαρί φαινόταν απόμακρη και ανέκφραστη, όταν οι αστυνομικοί απομάκρυναν τα πτώματα των γονιών της. Καθόταν σε απόσταση και παρακολουθούσε ατάραχη. Αυτό τους έκανε εντύπωση και το σημείωσαν. Δεν ήταν η αναμενόμενη συμπεριφορά από ένα κορίτσι που μόλις είχε χάσει τους γονείς του. Και οι φίλοι της Σάρας δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά της. Απόρησαν όταν τους είπε: «Βρείτε τον Μπρούνο και πείτε του ότι τον αγαπώ, ανεξάρτητα από το τι έπαθαν οι γονείς μου». Ήταν η στιγμή που υποψιάστηκαν ότι ήταν ένοχη για τους φόνους.

Υπόθεση Σάρα Μαρί Τζόνσον

Η θλίψη της φαινόταν ψεύτικη. Τις επόμενες μέρες δεν ακύρωσε τα ραντεβού για τα φτιάξει τα μαλλιά και τα νύχια της. Οι αστυνομικοί αναρωτήθηκαν αν είχε συμμετοχή στη δολοφονία των γονιών της. Αφού πληροφορήθηκαν για τους έντονους οικογενειακούς καβγάδες, εκτός από κατάθεση, της πήραν και αποτυπώματα και δείγμα DNA. Αν και δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης στο σπίτι, η Σάρα επέμενε ότι ένας εισβολέας είχε διαπράξει τους φόνους όσο εκείνη κοιμόταν με την πόρτα του υπνοδωματίου της κλειστή. Αλλά η ιστορία της άλλαζε σε κάθε της κατάθεση, πράγμα που έκανε και τη θεία της, τη Λίντα, να μην πιστεύει όσα έλεγε η ανιψιά της.

Η καραμπίνα με την οποία είχαν διαπραχθεί οι φόνοι ανήκε στον Μελ Σπίγκελ  που νοίκιαζε τον ξενώνα των Τζόνσον, ένα ανεξάρτητο σπιτάκι δίπλα στην κατοικία τους και έλειπε όλη εκείνη τη βδομάδα – είχε πάει να επισκεφθεί συγγενείς σε άλλη πόλη. Ο Σάρα Μαρί είχε κλειδιά του ξενώνα επειδή τον καθάριζε εκείνη κι ήξερε την ύπαρξη καραμπίνας. Όταν ο Σπίγκελ ανακρίθηκε, αποκλείσθηκε από τη λίστα των ενόχων. Τα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια που παρέλαβε η αστυνομία έδειχναν ότι ο Σάντος δεν είχε ανάμιξη στη δολοφονία. Η αγωνία για την ανακάλυψη του δολοφόνου τελείωσε οριστικά στα μέσα Οκτωβρίου, όταν τα εργαστήρια ανακοίνωσαν ότι το DNA μέσα στο γάντι ήταν της Σάρας. Το μπουρνούζι είχε επίσης εξετασθεί. Το αίμα στο πίσω μέρος, στην πλάτη, προερχόταν από τη Νταϊάν και τον Άλαν, ενώ στο εσωτερικό του υπήρχαν χρωματιστές ίνες, που προέρχονταν από το μπλουζάκι της Σάρας. Η Σάρα είχε φορέσει το μπουρνούζι πάνω από το μπλουζάκι, όταν πυροβόλησε τους γονείς της. Στο μεταξύ, ένα πρόβλημα στα υδραυλικά του σπιτιού είχε αποκαλύψει ένα ακόμη δόλιο κόλπο της Σάρας. Οι σωλήνες είχαν βουλώσει επειδή ένα πλαστικό σκουφάκι μπάνιου είχε πεταχτεί στη λεκάνη της τουαλέτας. Αυτό εξηγούσε πώς στα μαλλιά της Σάρας δεν υπήρχε ούτε σταγόνα αίματος, όταν έτρεξε στους γείτονες ουρλιάζοντας.

Οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν τα επιστημονικά ευρήματα. Ανέκριναν για μια τελευταία φορά τη Σάρα Μαρί περιμένοντας την ομολογία ενοχής της, αλλά επί μια ώρα εκείνη επέμενε ότι ένας άγνωστος εισβολέας είχε διαπράξει τους φόνους. Τη συνέλαβαν με δύο κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης. Η σύλληψη της Σάρα Μαρί Τζόνσον έγινε πρωτοσέλιδο. Είναι πολύ σπάνια περίπτωση η δολοφονία και των δύο γονιών από την κόρη τους. Στις ΗΠΑ, στην πλειονότητα των 35 περιπτώσεων σε 20 χρόνια οι δράστες ήταν οι γιοι. Μόνο τέσσερα κορίτσια έχουν καταδικαστεί για ένα τόσο φρικτό έγκλημα.

Η δίκη ξεκίνησε το 2005. Ο εισαγγελέας έκρινε ότι διέθετε τα στοιχεία για την καταδίκη της Σάρας Μαρί – τα στοιχεία από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Ανησυχούσε, ωστόσο, αν μπορούσε να πείσει τους ενόρκους πώς μια καλή μαθήτρια Λυκείου είχε μεταμορφωθεί ξαφνικά σε στυγερό δολοφόνο. Ο συνήγορος υπεράσπισης άφησε πολλές υπόνοιες ότι ο Μπρούνο Σάντος θα μπορούσε να έχει στρατολογήσει εκτελεστές, χωρίς ωστόσο να τον κατηγορήσει ανοιχτά. Άφησε επίσης υπόνοιες και για τον αδερφό της Σάρας, που κατέθεσε σχετικά με τους καβγάδες της με τη μητέρα. Είχε κίνητρο να κατηγορεί τη Σάρα γιατί σε περίπτωση καταδίκης της θα ήταν ο μόνος κληρονόμος της ασφάλειας των γονιών και της περιουσίας τους.

Η γραμμή υπεράσπισης της Σάρας στηριζόταν στο ότι δεν είχε βρεθεί ούτε μια σταγόνα αίματος επάνω της. Συνοψιζόταν στη φράση «αν δεν υπάρχει αίμα, δεν υπάρχει ενοχή». Δεν είχε τραβήξει τη σκανδάλη η Σάρα Μαρί. Το κεφάλι της μητέρας, που πυροβολήθηκε ενώ κοιμόταν, είχε κυριολεκτικά εκραγεί και κομμάτια του είχαν σκορπιστεί παντού, ακόμη και πάνω στο όπλο. Αλλά κανένα απολύτως πάνω στη Σάρα Μαρί.

Η δίκη κράτησε πέντε βδομάδες. Το κοινό παρακολουθούσε καθηλωμένο την εξέλιξή της. Οι συγγενείς της Σάρας (η γιαγιά, ο παππούς, οι θείοι της) είχαν συγκλονιστεί. Η Σάρα Μαρί Τζόνσον κρίθηκε ένοχη στις 16 Μαρτίου 2005 και καταδικάστηκε σε δις ισόβια για τους φόνους των γονιών της εκ προμελέτης, χωρίς δυνατότητα αναστολής.

Η ιστορία της Σάρας Μαρί Τζόνσον και της δολοφονίας των γονιών της υπήρξε υλικό για πολλές τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές και για περίπου 10 ταινίες και τηλεταινίες, με τελευταία αυτή στη σειρά «Killer Women» του Netflix.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ